Ділове мовлення для державних службовців - Шевчук С.В. - 3.10. ІНТЕРВ'Ю

Збори - це зібрання членів якого-небудь колективу, організацій, установи з метою обговорення певних проблем. Це досить поширена форма колективного обговорення.

За складом їх учасників збори переділяються на: відкриті - зібрання членів якої-небудь організації із запрошенням сторонніх осіб;

закриті - зібрання членів якого-небудь колективу чи організації без сторонніх осіб.

Виділяють окремо ще урочисті збори - зібрання з нагоди відзначення певних урочистостей чи історичних дат.

Оскільки техніка проведення зборів багато в чому схожа з проведенням наради (збори ретельно готуємо, на зборах є голова, який керує їх проведенням), то ми не будемо детально описувати ЇЇ, а обмежимося лише загальними рекомендаціями для промовця:

1. Виступ треба ретельно готувати.

2. Усе, про що йтиметься у виступі, треба переділити на три частини: вступ, основну частину й закінчення.

3. Під час виступу пам'ятати про регламент: 10-12 відсотків загального часу присвячувати вступові, 4-5 відсотків - закінченню, решту часу - основній частині. У вступі краще висвітлювати одну тему.

4. Постійно дбати про слухачів, утримуючи їх увагу.

Інші поради й рекомендації ви зможете прочитати на с. 111-117, де описано мистецтво публічного виступу.

3.10. ІНТЕРВ'Ю

Інтерв'ю - призначена для опублікування в пресі, передачі по радіо, телебаченню розмова журналіста з політичним, громадським або іншим діячем.

"Усе, що ви скажете, може бути використано проти вас", - ця знаменита фраза повинна бути для вас певним попередженням під час інтерв'ю. Передумовою для успішного, приємного для обох сторін інтерв'ю є заздалегідь обумовлені правила гри, яких дотримуються упродовж усієї розмови.

Особа, в якої беруть інтерв'ю, повинна усвідомлювати, що розмовляє з журналістом-професіоналом, який може оприлюднити все, що почує.

Перед тим як відповідати на запитання, виріште для себе, чи хотіли б ви бачити свою відповідь надрукованою в газеті чи журналі або озвученою на радіо, телебаченні.

Звичайно ж, прес-контакти - це не ваша повсякденна робота, тому журналіст майже завжди має певну перевагу в цій грі. Він зазвичай має значно більший досвід у проведенні інтерв'ю і може значно сильніше впливати на розмову за допомоги своїх запитань і зауважень. Але ви не повинні розглядати інтерв'ю як заздалегідь програшну ситуацію: як би там не було, ви значно краще володієте темою обговорення і тому можете вдягнути маску "самовпевненості". Окрім того, ви маєте змогу грунтовно підготуватися до інтерв'ю і створити умови, що дозволять вам досягти позитивного результату.

Підготування до інтерв'ю

Коли ви даєте інтерв'ю на радіо, телебаченні чи у друкованих засобах масової інформації, завжди є взаємний інтерес як для вас, так і для журналіста: для журналіста він полягає у висвітленні цікавих новин, для вас - у переданні свого повідомлення громадськості.

Одним з найважливіших чинників інтерв'ю і запорукою вашого успіху є чіткість і зрозумілість. Ваше завдання побудувати інтерв'ю так, щоб, порушуючи певне питання, передати якомога більше цікавої ґрунтовної інформації Щоб досягти цього, треба ретельно готуватися до інтерв'ю, перечитуючи статті, що містять потрібну вам інформацію, запам'ятовувати важливий фактичний матеріал. Ви можете підготувати пакет матеріалів для журналіста: це може бути загальна інформація про установу, організацію, наприклад, річний звіт, брошури, вирізки опублікованих статей, або ж інформація, яку ви хочете висвітлити під час інтерв'ю, наприклад, статистичні дані або певна хронологія подій. Передання такої інформації у письмовій формі зменшить ризик того, що фактичні відомості можуть бути відтворені неправильно, а також додасть вам упевненості в тому, що журналіст отримав необхідну інформацію, незалежно від того, як розвиватиметься ваша розмова.

Домовленість щодо інтерв'ю для друкованих ЗМІ

Якщо інтерв'ю призначається для газети або журналу, завжди є можливість скласти варіанти відповіді, ґрунтовніше пояснити журналістові всі незрозумілі питання. Після такого інтерв'ю Ви можете попросити переглянути текст, перш ніж його буде опубліковано, і виправити помилки та неточності.

Слід пам'ятати, що право попереднього перегляду матеріалу інтерв'ю не передбачає можливості доповнювати чи суттєво змінювати текст у разі, якщо ви шкодуєте про сказане чи зроблене. Ви можете внести незначні, суто технічні виправлення.

ПЕРЕЛІК КОНТРОЛЬНИХ ПИТАНЬ ДЛЯ ІНТЕРВ'Ю ДРУКОВАНИМ ЗМІ
3.10.1. Радіоінтерв'ю
3.10.2. Участь у телепередачі
ПЕРЕЛІК КОНТРОЛЬНИХ ПИТАНЬ ДЛЯ ІНТЕРВ'Ю НА РАДІО ЧИ ТЕЛЕБАЧЕННІ
3.11. МИСТЕЦТВО ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ. ДОПОВІДЬ
1. Представлення доповідача
2. Попередня інформація для доповідача
3. Доповідь
4. Страх перед аудиторією
5. Зв'язок з аудиторією
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru