Фінанси України та сусідніх держав - Карлін М.І. - Акцизне обкладення

Прискорення податкової реформи та її завершення вимагають серйозних змін і в аспекті акцизного обкладення, зокрема нафтопродуктів і тютюнових виробів.

Акцизи на нафтопродукти.

Діюча система стягування акцизів із роздрібної та оптової ланок реалізації цих продуктів (а не з підприємств-виробників) була запроваджена на початку 2003 р. з метою гармонізації (забезпечення рівномірності) відповідних надходжень у територіальному плані, для вирішення проблеми компенсації регіональним бюджетам доходів, що випали внаслідок скасування податків, які поповнювали дорожні фонди.

Протягом двох років Рахункова палата РФ проводила аудит нової системи акцизного обкладення за декількома позиціями. По-перше, вивчалася її фіскальна ефективність, тобто забезпечення загального обсягу надходжень. По-друге, останні аналізувалися в регіональному розрізі, зокрема в аспекті забезпечення потреб суб'єктів РФ у дорожньому будівництві. По-третє, виявлялася дієвість адміністрування цього податку. По-четверте, визначався ступінь залежності розподілу сум податків, що надходять, від економічних показників, пов'язаних з формуванням у регіонах податкової бази, зі споживанням нафтопродуктів. Проведені перевірки показали дуже низьку ефективність застосовуваної системи, обчислення і сплати акцизів на нафтопродукти за всіма чотирма позиціями.

Зниження фіскальної результативності виявилося, зокрема, в невиконанні бюджетного завдання у 2004 р. за цими акцизами, у зв'язку з чим у листопаді 2004 р. спеціальним федеральним законом завдання було знижене на 2,5 млрд руб., або на 8,3 % (за моторними маслами - на 163,3 млн, або на 16,4 %). Почався процес відходу від оподаткування шляхом відшкодування не сплачених до бюджету акцизів (але за відомими "ПДВ-схемами", тобто з використанням фірм -"одноденок"), і п значних розмірах зросла заборгованість за податком, про який йдеться.

Вже в перший рік дії системи н більшості суб'єктів РФ прибуткові надходження від сплати акцизів виявилися на порядок нижчими за вартісні обсяги споживань нафтопродуктів. З'ясувалося, що діючі алгоритми обчислення, сплати і розподілу акцизів не нафтопродукти не забезпечили н більшості регіонів компенсації джерел фінансування дорожнього господарства, які випали внаслідок скасування податків на користувачів автошляхами і на власників транспортних засобів.

Як реакція на такі негативні моменти до цієї системи були внесені корективи. Вони дещо поліпшили ситуацію, проте не усунули проблем з фінансуванням дорожнього господарства. Так, якщо в Самарській області надходження акцизів на нафто продукти у 2003 р. компенсували втрати відскасунання двох зазначених податків тільки на 15 то у 2004 р. ситуація змінилася на краще, та все ж рівень компенсації не перевищив 76 %. Подібна картина спостерігалося і о багатьох інших регіонах країни.

З введенням аналізованої системи значно ускладнилося податкове адміністрування. По-перше, різко зросла кількість платників: якщо до її запровадження акциз на нафтопродукти сплачували 27 (найбільших платників), то в 2003 р. 2100, а в 2004 р. - 1200. З урахуванням того, що операції з нафтопродуктами здійснюють (а отже, є потенційними платниками) близько 13 тис. організацій і осіб, зрозуміло, що ця система істотно утруднила податковий контроль та в багато разів збільшила документообіг між платниками податків і податковими органами.

По-друге, нові проблеми виникли і в самих платників податків. Ця система змушує їх відповідні служби складати щомісячні реєстри, що містять більше 300 рахунків-фактур. До того ж ускладнилася форма податкового декларування: щомісячні декларації за акцизами, які подаються в податкові органи, включають декілька тисяч сторінок.

По-третє, діюча система не виключає повторного обкладення одного обсягу нафтопродуктів, що порушує принципи оподаткування взагалі та положення Податкового кодексу РФ зокрема.

По-четверте, ускладнилася робота адміністрацій суб'єктів РФ з розрахування акцизних надходжень до бюджетів. Перевірки показали, що в 2003-2004 рр. у більшості регіонів, які перевірялися, не вдалося цілком достовірно розрахувати обсяги коштів, що надходили від сплати акцизів на нафтопродукти.

Виявлені вище істотні вади діючої системи акцизного обкладення нафтопродуктів настійно вимагають низки нагальних дій у сфері податкової політики. Перш за все слід було б повернутися до застосовуваного до 2003 р. порядку обчислення і сплати акцизів, тобто знову перенести податкове навантаження на виробників (на нафтопереробні підприємства), визначивши як об'єкт оподаткування обсяги їх виробництва. При цьому розподіляти між суб'єктами Федерації доходи від надходження акцизів доцільно на централізованій основі (через органи Федерального казначейства) пропорційно до обсягів споживання нафтопродуктів, у зв'язку з чим необхідно розробити і законодавчо регламентувати звітність оптової і роздрібної реалізації нафтопродуктів у регіональному розрізі.

Акцизи на тютюнові вироби.

З 1 січня 2003 р. (відповідно до раніше внесених до другої частини Податкового кодексу РФ змін) у Росії була введена так звана змішана (комбінована) система акцизного оподаткування тютюнових виробів, за якої ставка акцизу включає не тільки "специфічний" (пов'язаний з її обчисленням "в прив'язці" до натуральних обсягів) компонент, що раніше був єдиним, а й "адвалорний" компонент (що означає встановлення фіксованого відсотка до вартісних обсягів).

Запровадження цієї нової системи її прихильники аргументували, вказуючи на такі дві обставини. По-перше, з 1 січня 2003 р. вводився міждержавний стандарт на сигарети, згідно з яким скасовувався поділ їх на класи і встановлювався поділ лише на дві групи з фільтром і без нього; тим часом саме з скасованою класифікацією сигарет, підкреслювали прихильники нової системи, пов'язані специфічні ставки цього податку. По-друге, змішана система акцизного обкладення тютюнової продукції протягом більш як 30 років успішно застосовується в країнах Євросоюзу.

За всієї зовнішньої переконливості цих аргументів вони навряд чи є бездоганними і достатніми для заміни колишньої специфічної системи комбінованою. Справа перш за все в тому, що, як показало дослідження питання, за формально жорсткої прив'язки акцизних ставок до наявної класифікації (сигарети з фільтром завдовжки більше 85 мм - 84 руб. за 1000 штук; сигарети першого - четвертого класів за ГОСТом - 39,2; решта сигарет з фільтром - 61,6; сигарети без фільтру - 11,2 руб. за 1000 штук) у країні фактично застосовувалися тільки дві ставки. Йдеться про ставки на сигарети з фільтром - 39,2 руб. і без фільтру - 11,2 руб. за 1000 штук, а частка сигарет з фільтром, що обкладалися за вищими ставками, була мізерною.

Підвищення з 1 січня 2005 р. адвалорної ставки в 1,6 раза лише підсилило мотивацію до заниження відпускних цін як спосіб мінімізації податкового навантаження. Тому оптимальний шлях вирішення проблеми багато фахів вбачають у поверненні до єдиної специфічної ставки акцизу на тютюнові вироби. За збереження адвалорної ставки її слід було б удосконалити - встановлювати виключно до фіксованої роздрібної ціни сигарет, як у багатьох європейських країнах (з 2004 р. і в Україні).

До проблеми трансфертного ціноутворення.

Про завершення податкової реформи не може бути і мови до усунення легітимних механізмів істотного заниження суб'єктами господарювання податкової бази, відповідно - податкових зобов'язань. Одним з таких механізмів, на думку контролюючих органів, є трансфертне ціноутворення, що застосовується в різних корпоративних структурах (перш за все холдингах і фінансово-промислових групах), які є об'єднаннями юридичних осіб.

Визнаючи необхідність проведення відповідної роботи, експерти роблять акцент на другому напрямі, суть якого полягає в орієнтуванні податкового і бюджетного законодавства в цілому на блокування мотивів платників податків до задіяння різних механізмів заниження контрактних цін для мінімізації оподаткування. Йдеться про вилучення з цього законодавства положень, що безпосередньо і жорстко пов'язують розмір сплачуваних податків з рівнем цін, застосовуваних в операціях.

Застосування схеми мінімізації податку на прибуток було, зокрема, виявлено під час здійсненої в 2004 р. Рахунковою палатою РФ перевірки організацій - платників податків Чукотського автономного округу. Кілька зареєстрованих на його території компактних організацій (головним чином TOB) купували у видобувних підприємств "Сибнафти" сиру нафту за явно заниженими цінами, а потім продавали її нафтопереробним підприємствам за завищеними цінами, таким чином акумулюючи на їхніх рахунках прибутки, що обчислювалися багатьма мільярдами рублів. Одержавши повне звільнення від сплати податку на прибуток в окружному і місцевих бюджетах, TOB спрямовувалися приблизно половину "заощаджених" податкових коштів на розвиток соціальної інфраструктури округу. Характерно, що ці товариства, які були юридично самостійними і ніяк не пов'язаними з "Сибнафтою", згодом, після скасування права регіональних органів влади звільняти організації від сплати податку на прибуток, були з усіма своїми активами приєднані до названої корпорації.

Отже, зруйнувати цю схему (як і багато інших аналогічних схем) вдалося виключно шляхом позбавлення регіональної і місцевої влади можливості повністю звільняти платників податків від сплати податку на прибуток до відповідних бюджетів. Встановивши право регіональних органів влади зменшувати ставку податку прибуток до їхніх бюджетів максимум на чотири відсоткові пункти, законодавці якщо не остаточно, то великою мірою підірвали економічну базу застосування заниження цін.

2.6. Державні фінансові контролюючі структури в Російській Федерації
2.6.1. Державна податкова служба
Структура та основні завдання податкової служби
Податкові порушення
Організація роботи податкової служби
2.6.2. Федеральне казначейство
2.6.3. Повноваження Федеральної служби фінансово-бюджетного нагляду
2.6.4. Фінансова розвідка Росії
2.7. Основні шляхи розвитку фінансової системи Російської Федерації на перспективу
2.7.1. Оцінка макроекономічної політики
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru