Фінанси України та сусідніх держав - Карлін М.І. - Зміст інвестиційної політики, оголошеної всіма польськими відкритими пенсійними фондами

Відкритий пенсійний фонд "АIG"

Мета Відкритого пенсійного фонду (далі - ВПФ) "AIG" полягає в довгостроковому зростанні вартості інвестицій фонду в результаті інвестування коштів у пайові та довірчі цінні папери. " AIG має характер урівноваженого фонду.

Основну частину інвестиційного портфеля становлять облігації та казначейські бони, випущені Державною скарбницею. Другу частину інвестиційного портфеля становлять акції та інші пайові папери. Ці інструменти повинні забезпечити учасникам фонду більший дохід на триваліший час. Елементом розвитку інвестиційної стратегії ВПФ " AIG " є також інвестування на закордонних ринках капіталу. Іноземні інвестиції уможливлюють додаткову диверсифікацію портфеля фонду.

Відкритий пенсійний фонд "Bankowy"

Інвестиційними цілями Bankowy ВПФ є:

- прагнення до максимального рівня безпеки та рентабельності здійснюваних інвестицій за умови забезпечення відповідної ліквідності інвестицій з метою уможливлення виплати коштів членам, які мають на них право на підставі положень законодавства;

- досягнення дохідності, вищої ніж дохідність інвестицій у довготермінові казначейські боргові папери, та досягнення вартості розрахункової одиниці ВПФ "Bankowy" вище середньої для всіх відкритих пенсійних фондів.

Основною метою інвестиційної діяльності ВПФ "Bankowy" е багаторічне, реальне зростання вартості коштів, накопичуваних членами фонду та забезпечення цим коштам максимальної безпеки. Внески, що надходять, одразу інвестуються в різні фінансові інструменти, що обмежує інвестиційний ризик.

Найбільшою інвестицією фонду є облігації та казначейські бони - це найбезпечніші цінні папери на ринку, гарантом платоспроможності яких є Державна скарбниця.

Інвестиційна стратегія ВПФ "Bankowy,, передбачає також вкладення в акції компаній, які котируються на біржі, та Національних інвестиційних фондів на рівні, що ненабагато відрізняється від середнього обсягу вкладів всіх ВПФ.

Відповідно до інвестиційної стратегії незначні кошти інвестуються в так звані "боргові цінні папери", що випускаються підприємствами або органами місцевого самоврядування.

Частина коштів фонду зберігаються на банківських депозитах. Це стосується передусім нових коштів, що надходять із Управління соціального страхування, які депонуються в банку перед їх цільовим інвестуванням.

Інвестиційна стратегія фонду передбачає також інвестування пенсійних активів в окремі одиниці закритих інвестиційних фондів, іпотечні сертифікати та облігації, емітовані урядами та центральними банками країн - членів Організації економічного співробітництва та розвитку, та акції компаній, що котируються на біржах держав Організації економічного співробітництва та розвитку.

Відкритий пенсійний фонд "Commercial Union" (BP H CU WBK).

Принципи роботи ВПФ "Commercial Union" ґрунтуються на зміцненні тенденцій розвитку в майбутньому, а тому створюється інвестиційний портфель, який дає змогу помножити зиски, що забезпечують швидке економічне зростання.

За наявності законодавчих обмежень середньо-термінова структура активів ВПФ "CU" має такий вигляд: близько 30 % - акції, майже 60 - облігації, близько 5 - казначейські бони, близько б % - готівка та іноземні інвестиції. Керівництво фонду допускає відхилення від середньотермінової структури, що виникає з урахуванням оцінки економічної ситуації, ринкових тенденцій та передбачуваної дохідності окремих інвестицій.

Відкритий пенсійний фонд "Credit Suisse Life & Pensions"

Основна мета діяльності ВПФ "Credit Suisse Life & Pensions" полягає в гарантії максимальної безпеки накопичених коштів та досягненні реального (понад інфляцію) зростання вартості цих коштів. Відповідно до цієї мети управління фонду особливий акцент робить на мінімізації інвестиційного ризику. За довготермінової стратегії середнім рівнем вкладання в акції рівень 20 %. У випадку сприятливої кон'юнктури цей рівень може збільшуватись, а у випадку гірших перспектив - частка акцій в інвестиційному портфелі обмежується. Інвестиційні рішення, що стосуються поточного вкладення в акції, приймаються з використанням макроекономічного аналізу. Відбір акцій до портфеля здійснюється на підставі фундаментального аналізу секторів з стабільним, високим рівнем та якістю прибутків, гарними перспективами зростання при мінімізації ризику погіршення кон'юнктури. Аналізуються також інвестиції в компанії інших секторів, якщо вони мають відповідно перспективу зростання і добре управляються. При відборі паперів до боргової частини портфеля вирішальним фактором є безпека активів, тому більшість становлять папери, емітовані Державною скарбницею. Однак прагнучи до досягнення максимально можливої дохідності інвестицій, використовується 5 % -ий ліміт інвестицій в боргові папери, емітовані підприємствами. Відбираючи такі папери до портфеля, фонд очікує рентабельності вищої, ніж рентабельність паперів, емітованих Державною скарбницею. Намагаючись обмежити ризик, фонд концентрує свою увагу на паперах, забезпечених іпотекою, або гарантією повернення інвестованого капіталу (разом з відсотками), наданою третім суб'єктом.

Відкритий пенсійний фонд "Generali"

Модель розподілу активів така: боргові казначейські папери становлять 50 %, боргові папери інших суб'єктів - 10, цінні папери з правом на капітал (акції) - 30, банківські депозити - 5, інші активи - б %.

Відкритий пенсійний фонд "ING N-NP"

Серед переваг цього фонду зокрема такі: підтримання відносно високого вкладення в акції, що концентрується на внутрішніх (національних) акціях, в тому числі передусім на банківському секторі; наявність в портфелі боргових документів із терміном викупу 5- 10 років; купівля іноземних акцій.

Відкритий пенсійний фонд "Allianz Polska"

Інвестиційна стратегія Фонду ґрунтується на трьох фундаментальних засадах: безпеці, ліквідності та рентабельності активів, що знаходяться в управлінні. Метою інвестиційної діяльності ВРФ "АР"е стабільне зростання нетто-активів, яке досягається шляхом зростання вартості інвестицій. Фонд вкладає активи, намагаючись досягти максимального рівня безпеки та рентабельності зроблених інвестицій.

Відкритий пенсійний фонд "DOM"

(Далі - "DOM" або "Фонд") орієнтується на диференційовані інвестиції, які можуть бути найближчим часом здійснювані у всі інструменти, дозволені законодавством, в тому числі: казначейські бони, казначейські облігації, акції, облігації підприємств і гмін, депозитні сертифікати, одиниці участі в інвестиційних фондах, банківські цінні папери, решту боргових паперів, а також депозити на грошовому ринку в пропорціях, що змінюються залежно від ситуації на ринку та конфігурації кривої дохідності. Загальне пенсійне товариство "DOM" S.A. (PTE "DOM" S.A.) здійснює управління ВПФ "DOM", використовуючи знання та досвід своїх працівників з метою досягнення максимальних прибутків, беручи до уваги поточну ситуацію на ринку та намагаючись обмежити інвестиційний ризик до мінімуму. Одним з основних завдань є пристосування польської економіки за перші роки після вступу до Європейського Союзу до європейських стандартів, або впровадження спільної валюти євро в подальшому відбуватись безпосередньо через Департамент управління активами PTE "DOM" S.A. Аналітики, які працюють в PTE "DOM" S.A., надають керівництву повну підтримку. В рамках Департаменту управління активами надалі залишається поділ на спеціалістів, що займаються окремими категоріями активів. Схвалення поточної інвестиційної політики та нагляд за її здійсненням і поточний моніторинг є сферою правління PTE "DOM" S.A. При прийнятті довготермінових рішень, пов'язаних з інвестиційною політикою, вимагається їх схвалення наглядовою радою.

Відкритий пенсій фонд "Ergo Heatia"

Метою інвестиційної стратегії ВПФ "Ergo Hestia", спрямованої на безпеку ввірених йому внесків, є стабільне зростання капіталу, накопичуваного членами ВПФ, та утримування високих позицій вартості розрахункової одиниці. Найбільший вплив на напрямок майбутніх інвестицій та вибір категорії інвестицій до портфеля фонду буде мати масштаб темпів економічного зростання, характер змін інших макроекономічних параметрів, а також перспективи бюджетної політики та пропозиція і дохідність боргових цінних паперів Державної скарбниці. Враховуючи величину активів фонду, він буде своєчасно використовувати інвестиції відповідно до ситуації на фінансовому ринку так, щоб успішно обмежувати інвестиційний ризик. На кінець 2002 р. найбільшу частину інвестиційного портфеля фонду (71 %) становили боргові цінні папери, випущені Державною скарбницею, що характеризуються найбільшим рівнем безпеки. Банківські депозити також визнаються безпечною категорією інвестицій. На кінець 2002 р. вони становили понад 2 % активів. Вибираючи банк, в якому має бути зроблений депозит, керівництво бере до уваги його фінансову спроможність, позиції на ринку та репутацію акціонерів. В активах фонду важливу позицію займають акції польських підприємств. На кінець 2002 р. фонд інвестував в акції компаній, що нотуються на біржі, неповні 24 % активів. Ризик, пов'язаний з інвестиціями в акції, виражається передусім в значному коливанні цін акцій порівняно з менш ризикованими категоріями інвестицій. Інвестиції фонду в акції будуть залежати від економічної кон'юнктури, ситуації на польському ринку цінних паперів та закордонних біржах. Керівництво буде шукати компанії з надійною фінансовою репутацією, великою ліквідністю та капіталізацією, які створюють перспективи для зростання курсу їх акцій за умов збереження безпеки інвестицій.

Певну частину активів можуть становити комерційні бони, облігації підприємств, а також облігації підприємств, які підлягають заміні на акції.

Відкритий пенсійний фонд "Kredyt Banku"

Фонд утримує своє інвестування на фондовому ринку в межах 22-28 % і призначив понад 60 % активів на найбезпечніші інвестиції - облігації, бони та інші цінні папери, емітовані Державним казначейством або Національним банком Польщі з їх гарантіями або поручительствами. Інвестиції фонду в цінні папери, пов'язані з підвищеним інвестиційним ризиком (наприклад, в облігації підприємств), дають відносно високу дохідність - відповідно до визначень - на рівні кількох (максимально) відсотків загальної вартості активів. Фонд призначив частину своїх активів (близько б %) на інвестиції в боргові папери, емітовані державними установами, гмінами та державними компаніями. Інвестиції фонду в акції не будуть суттєво відрізнятись від середньої частки інвестованих в акції активів інших фондів, яка становила 24,45%.

Відкритий пенсійний фонд "PZY Zlota Jesien"

Метою інвестиційної діяльності фонду є намагання досягти максимального зростання розрахункової одиниці впродовж тривалого часу за умов одночасного збереження високого рівня безпеки здійснюваної інвестиційної діяльності.

Фонд буде продовжувати інвестиційну політику, що проводилась в попередні роки. Зміни складу портфеля повинні відбуватись з огляду на оцінку перспектив окремих категорій інвестицій у сучасних економічних умовах, ринкових тенденцій і ліквідності фонду та їх перспектив.

При формуванні портфеля акцій повинні враховуватись приватизаційні плани та пропозиції акцій, що впроваджуються на біржу. Крім фундаментального аналізу та аналізу портфеля при управлінні повинні братись до уваги такі фактори, як привабливість для іноземних портфельних інвесторів (ліквідність, рівень оцінки інших компаній цієї галузі в регіоні, дотримання якості стратегії), динаміка розвитку сектору, позиція компанії в галузі, стратегічні плани та перспективи їх здійснення, історична оцінка. Фонд планує продовжувати іноземні інвестиції, що створюють можливість диверсифікації портфеля та обмеження інвестиційного ризику, пов'язаного з цією категорією інвестицій. У випадку боргових паперів повинно розглядатись збільшення інвестицій у постійно дохідні, неказначейські цінні папери. Реалізація цих планів буде зумовлена результатами аналізу фінансової безпеки емітентів цих паперів та потенційною дохідністю інвестицій.

Відкритий пенсійний фонд "Pocztylion"

Упродовж останніх трьох років ВПФ " Pocztylion " здійснює стратегію вищого, ніж інші фонди, вкладання в акції. Зокрема, це стосується акцій, недооцінених ринком менших компаній, які розвиваються. Інвестиційна стратегія фонду забезпечує повний контроль над ризиком, пристосування до кожного інвестиційного горизонту та досягнення високої дохідності за тривалий період. У зв'язку з цим фонд не передбачує радикальних змін інвестування на ринку акцій.

Відкритий пенсійний фонд "Polsat"

Інвестиційна діяльність ВПФ " Polsat;" визначає своїм завданням досягнення максимального рівня безпеки та рентабельності здійснюваних інвестицій.

Відкритий пенсійний фонд "Skarbiek-Emerytura"

Інвестиційна діяльність "ОРЕ Skarbiek-Emerytura " ґрунтується на безпеці інвестицій та стабільному зростанні ризику. Більша частина активів (від 60-100 %) інвестується в боргові папери Державної скарбниці та Національного банку Польщі. Решта портфеля - це активи вищого рівня ризику" або ж акції компаній, які котируються на біржі. Серед компаній, які котируються на фондовій біржі, ВПФ " Skarbiek-Emerytura " добирає до свого портфеля тільки акції фірм першорядної репутації та фінансового становища. Ця частина портфеля може становити 0-40 % активів.

Відкритий пенсійний фонд "Рекао"

Фонд планує інвестування в акції на рівні 20-40 % загальної вартості активів. Частка акцій кожного разу залежить від оцінки тенденцій на фінансовому ринку. Обираючи компанії до інвестиційного портфеля, фонд керується фундаментальною оцінкою компаній. Беручи до уваги специфіку (постійний приплив нових активів), ВПФ буде також інвестувати в компанії з меншою ліквідністю на фондовій біржі, що котируються з значним дисконтом стосовно ліквідних компаній, буде також поступово подовжувати інвестиційний горизонт на ринку боргових цінних паперів.

Відкритий пенсійний фонд "Sampo"

Відповідно до Закону про організацію та функціонування пенсійних фондів від 28 серпня 1997 р. метою ВПФ "ватро" є інвестування ввірених коштів у спосіб, що гарантує їх безпеку, а одночасно рентабельність інвестицій. Фонд продовжує консервативну інвестиційну політику, концентруючись на безпечному збільшенні ввірених коштів упродовж тривалого часу. Фонд має намір у майбутньому здійснювати інвестиційну політику, вкладаючи кошти в акції компаній з стабільним фінансовим становищем та гарними перспективами розвитку в країні та за кордоном. Фонд буде також інвестувати довірені кошти в боргові зобов'язання та банківські депозити.

Типи пенсійних схем. Особливості пенсійних схем, пропоновані різними типами недержавних пенсійних фондів
Пенсійний контракт
Пенсійні виплати впродовж визначеного періоду: особливості обчислення і здійснення виплат
Нагляд за діяльністю НПФ: організація нагляду. Перевірка НПФ на місцях і в органі нагляду. Форми звітів, які мають подавати НПФ; методи фінансового аналізу НПФ
Критерії оцінки результатів діяльності
Успадкування пенсійних активів
Засновники недержавний пенсійних фондів (НПФ). Члени правління НПФ: повноваження та організаційна структура
Фінансове оздоровлення і ліквідація НПФ
4.8. Фінансові аспекти проведення реформи охорони здоров'я в Республіці Польща
Каси хворих
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru