Фінанси України та сусідніх держав - Карлін М.І. - 4.11. Ринок капіталів у Польщі

4.11.1. Історія розвитку ринку капіталів у Республіці Польща

У вересні 1989 р. новий, некомуністичний, уряд розпочав програму зміни суспільного ладу і відбудови ринкової економіки. Головною рушійною силою структурних змін була приватизація і розвиток ринку капіталів. Оскільки у Польщі не було системи фінансових інститутів, необхідно було створити цілу інфраструктуру ринку капіталів, враховуючи докомуністичний досвід.

Першу біржу цінних паперів у країні було відкрито у Варшаві 12 травня 1817 р. Сесії були одногодинними, по одній сесії на день. У XIX ст. предметом торгівлі на біржі були переважно векселі і облігації. Торгівля акціями розвинулась у другій половині XIX ст. У часи між Першою і Другою світовими війнами біржі у Польщі функціонували на підставі розпорядження Президента про організацію бірж. На той час біржі цінних паперів існували у містах Катовіцах, Кракові, Львові, Познані і Вільнюсі. Однак найбільше значення мала біржа у Варшаві, де здійснювалось 90 % обігу.

У 1938 р. на біржі котирувалося 180 видів цінних паперів: облігації (державні, банківські, муніципальні), заставні листи, акції. На початку Другої світової війни біржу у Варшаві було закрито. Після 1945 р. були спроби відновлення діяльності бірж у Польщі, проте їх існування було несумісним з нав'язаною системою центральної планової економіки.

П'ятдесятирічна перерва у функціонуванні польського ринку капіталів створила правовий та інституційний "вакуум", тобто відсутність досвіду і професійних знань, але також і великі можливості для розвитку. Було прийнято рішення про запровадження механізмів, які використовуються на західних ринках капіталів, що дало змогу застосувати сучасні правові й організаційні інструменти у Польщі. Сучасна стандартизація і глобалізація ринків капіталів не дозволяє запроваджувати якусь окрему модель ринку капіталів. Позитивним аспектом використання сучасних світових стандартів було прискорення процесу розвитку ринку капіталів і прийняття цільових рішень.

Розробка окремих процедур сучасного біржового обігу протягом кількох місяців здійснювалася завдяки допомозі "Societe de Bourses Françaises" і Центрального депозитарію "SICOVAM". 22 березня 1991 p. Сейм Республіки Польща прийняв Закон про публічний обіг цінних паперів і довірчі фонди. Таким чином було створено правові засади для функціонування основних інститутів ринку капіталів: маклерських домів, бірж, довірчих фондів та Комісії цінних паперів.

Довірчий фонд - фінансово автономна майнова маса, яка має змінну величину вартості і постійне господарське (економічне) призначення, управляється довірчим товариством.

Загально-польський депозитарій цінних паперів, А.Т. (KDPW S.A.) - товариство, створене Державною скарбницею і акціонерним товариством "Біржею цінних паперів" у Варшаві; основні завдання депозитарію - зберігання і реєстрація цінних паперів, що перебувають у публічному обігу, обслуговування зобов'язань емітентів щодо власників цінних паперів, видавання депозитних свідоцтв, організація і ведення розрахунків трансакцій.

Комісія цінних паперів і бірж (KPWG) - орган державної адміністрації, який надає концесії на діяльність на ринку цінних паперів, спонукає і здійснює заходи щодо забезпечення ефективного функціонування ринку цінних паперів і захисту прав інвесторів.

Маклерський дім - суб'єкт економічної діяльності, який має дозвіл від Комісії цінних паперів і бірж на продаж цінних паперів у первинному обігу, придбання і продаж цінних паперів на власний чи чужий рахунок, а також управління портфелями цінних паперів і інвестиційні консультації для своїх клієнтів.

Національний інвестиційний фонд - товариство, створене у межах Програми загальної приватизації, яке володіє акціями приватизованих підприємств, що внесені до програми Державною скарбницею; існує 15 Національних інвестиційних фондів.

12 квітня 1991 р. міністр трансформації власності і міністр фінансів, який представляв Державну скарбницю, підписали акт заснування Біржі цінних паперів у Варшаві. 16 квітня відбулася перша біржова сесія за участю 7 маклерських домів, на якій котирувались акції б товариств. Тоді надійшло 112 доручень купівлі і продажу, а загальний обіг біржі становив 1990 зл. (2 тис. дол. США).

Застосовані у Польщі біржові технології зумовили те, що Біржу цінних паперів у Варшаві було прийнято до Міжнародної федерації бірж і цінних паперів (FIBV). З 1992 р. варшавська біржа є також членом-кореспондентом Федерації європейських бірж цінних паперів (FESE).

4.11.1. Історія розвитку ринку капіталів у Республіці Польща
4.11.2. Правові акти і організація Біржі цінних паперів у Варшаві
4.11.3. Ринки та біржові індекси в Республіці Польща
4.11.4. Види акцій і облігацій у Республіці Польща
4.12. Фінанси домогосподарств у Польщі
4.13. Польща і Європейський Союз
4.13.1. Перші фінансово-економічні результати входження Польщі до ЄС
4.13.2. Доступність товарів та послуг
4.13.3. Вплив входження Польщі до ЄС на рівень цін
4.13.4. Вплив входження Польщі до ЄС на сектор малих і середніх підприємств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru