Фінансовий ринок - Еш С.М. - 4. Кредитні рейтинги

Необхідною складовою інфраструктури кредитного ринку є рейтингові агентства, які регулярно проводять оцінювання кредитоспроможності позичальників і за результатами оцінювання присвоюють позичальникам певні кредитні рейтинги. Рейтинги, присвоєні найвідомішими рейтинговими агентствами, враховуються банками-кредиторами при наданні позик і учасниками ринку при інвестуванні коштів у боргові зобов'язання емітентів-позичальників. Рейтинги присвоюються позичальникам і борговим зобов'язанням, які вони емітують. Усі рейтинги характеризують спроможність позичальників вчасно і в повному обсязі відповідати за своїми зобов'язаннями. Одним із основних кредитних рейтингів, що надаються відомими рейтинговими агентствами "Moody's" та "Standard & Poor's", є рейтинги облігацій, які досить точно відображають кредитний рейтинг самих емітентів-позичальників.

Крім рейтингів облігацій, на кредитному ринку досить поширеними є рейтинги кредитів і рейтинги позичальників. Системи рейтингу кредитів за якістю є важливим інструментом систематичного оцінювання ступеня кредитного ризику при наданні різних видів кредитів. Такі системи часто створюються самими банками з метою спростити та полегшити процес прийняття рішення про надання кредитів співробітниками банку.

Існують системи рейтингу, які основані на кількісному аналізі фінансового становища позичальника і системи рейтингу якості кредиту, що розраховуються за бальною системою (табл. 7.3). Такі параметри, як призначення і сума кредиту, фінансове становище позичальника, застава, термін і механізм погашення кредиту, кредитна інформація про позичальника, взаємовідносини з позичальником та вартість кредиту оцінюються певною кількістю балів. Загальний рейтинг визначається на основі суми балів за всіма показниками.

Систему кредитних рейтингів доповнюють рейтинги позичальників, у яких проводиться класифікація позичальників залежно від їх можливостей по залученню коштів на ринку банківських кредитів, обслуговуванню боргу тощо.

Таблиця 7.3

РЕЙТИНГИ ЯКОСТІ КРЕДИТУ

Рейтинг

Класифікація

Опис

1

"Прайм"

Позичальник із найвищим кредитним рейтингом. Відмінно обслуговує борг, має потужний грошовий потік, першокласну заставу, привабливі характеристики позики

2

Високої якості

Позичальник з добрим фінансовим становищем, посереднім обслуговуванням боргу та заставою. Має привабливі для банку характеристики кредиту

3

Задовільний

Позичальник із задовільним фінансовим становищем та задовільною заставою, добре обслуговує борг у минулому

4

Граничний

Слабкий позичальник, недостатня застава, сума кредиту велика відносно капіталу позичальника

5

Нижчий від граничного

Фінансове становище позичальника незадовільне, повернення боргу сумнівне

6

Втрати

Обслуговування боргу припинено і не очікується його відновлення

Існують не тільки рейтинги корпорацій-позичальників, а й рейтинги країн-позичальників, що залучають кошти на міжнародному фінансовому ринку.

Ринок капіталів - це частина фінансового ринку, де формується попит і пропозиція на середньостроковий та довгостроковий позиковий капітал. Формою руху позикового капіталу є кредит, тому часто в економічній літературі ринок капіталів називають кредитним ринком. На ринку капіталів кредити надаються на термін понад рік. Кредит - це позичковий капітал банку чи іншої кредитної установи, що передається в тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Ринок капіталів сприяє зростанню виробництва і збільшенню товарообігу, трансформації грошових заощаджень у капіталовкладення, відновленню основного капіталу, руху капіталів усередині країни тощо. Економічна роль ринку капіталів полягає в його спроможності об'єднати дрібні, розрізнені кошти і на основі цього активно впливати на концентрацію і централізацію виробництва та капіталу. Ринок капіталів є складовою частиною фінансового ринку, що розпадається на ринок цінних паперів, термін обертання яких перевищує один рік (фондовий ринок) і ринок середньо- і довгострокових банківських кредитів. Якщо грошовий ринок надає високоліквідні кошти в основному для задоволення короткострокових потреб, то ринок капіталів забезпечує довгострокові потреби у фінансових ресурсах і охоплює оборот позикового і банківського капіталів, комерційного і банківського кредитів, а також функціонування кредитних аукціонів.

Таким чином, ринок капіталів забезпечує платоспроможність фінансової системи, максимальне узгодження загальногосподарських процесів нагромадження та інвестування як за обсягом, так і за структурою.

Контрольні питання

1. Суть ринку капіталів та його відмінність від грошового ринку.

2. Хто є основними учасниками ринку капіталів?

3. Що таке банківський кредит і які є основні джерела формування банківських кредитних ресурсів?

4. Які функції на кредитному ринку виконує банківська система?

5. Назвати основні форми кредитних відносин.

6. Які є джерела погашення державних позик залежно від економічної ситуації в країні?

7. Яка різниця між поточним і капітальним державним боргом?

8. Які функції виконує кредитний ринок?

9. Основні принципи банківського кредитування, їх суть.

10. Суть комерційного кредитування, його відмінність від банківського.

11. Які є способи управління державним боргом?

12. Що таке гарантія і на які види її поділяють?

13. На які параметри застави треба звертати увагу при наданні кредиту під заставу?

14. Чим відрізняються системи рейтингу кредитів від рейтингу позичальників?

Література: 2; 7; 9;16; 21; 24-26; 28; 31; 33; 38; 42; 45.

Тема 8. ринок похідних фінансових інструментів
1. Особливості розвитку ринку похідних цінних паперів
2. Історія виникнення та розвитку ринку строкових угод
3. Характеристика основних похідних фінансових інструментів
Ф'ючерси
Форварди
Опціони
Свопи
4. Створення ринку "синтетичних" цінних паперів
Тема 9. фондовий ринок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru