Фінансовий ринок - Еш С.М. - 2. Правила фондової біржі

Діяльність фондової біржі, крім її принципів, функцій, напрямів розвитку, регулюється Правилами фондової біржі, які разом із змінами до них затверджуються біржовою радою та реєструються ДКЦПФР і є дійсними тільки після їх реєстрації. Правила ФБ можуть міститися в одному документі або складатися з окремих документів ФБ, але основними законодавчими актами, які затверджують Правила ФБ, є Закон [20] і Положення [5].

На рис. 11.4 представлені суб'єкти фінансового ринку, для яких правила ФБ є обов'язковими для виконання.

Суб'єкти, для яких правила фондової біржі є обов'язковими для виконання

Рис. 11.4. Суб'єкти, для яких правила фондової біржі є обов'язковими для виконання

Членом фондової біржі є:

а) маркет-мейкер, який згідно з правилами ФБ зобов'язується підтримувати ліквідність ринку відповідних цінних паперів та інших фінансових інструментів, що допущені до біржових торгів;

б) учасник біржових торгів - члени ФБ, державні органи та інші особи, які згідно з правилами ФБ отримали право оголошувати заявки та укладати біржові угоди;

в) уповноважений представник учасника біржових торгів - фізична особа, яка від імені учасника торгів оголошує заявки та укладає біржові угоди.

ФБ веде перелік своїх членів, учасників торгів та їх уповноважених представників. Перелік членів ФБ повинен передбачати їх найменування та код за ЄДРПОУ; місцезнаходження, номер телефону, факсу; номер, дату видачі та строк дії ліцензії торгівця цінними паперами; дату набуття статусу члена ФБ тощо. Відповідні вимоги висуваються і до переліку уповноважених представників учасників біржових торгів, який повинен передбачати щонайменше такі дані: назву представника, найменування члена ФБ або учасника біржових торгів, якого він представляє; найменування та дату видачі документа, який дає право укладати біржові угоди; строк повноважень представника тощо.

Всі члени ФБ пов'язані із її основною діяльністю - проведенням біржових торгів - організованого укладання на біржі угод щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів. Для проведення біржових торгів ФБ визначає робочий день, який називається торговельним. Період часу торговельного дня, протягом якого на ФБ здійснюється укладання біржових угод, називається торговельною сесією.

Біржова угода - це зафіксоване ФБ одночасне прийняття учасниками біржових торгів прав і зобов 'язань за відповідними фінансовими інструментами щодо їх купівлі-продажу. Біржову угоду, яка відповідає правилам ФБ, називають стандартною, і нестандартною, яка не відповідає таким правилам. Для укладання біржових угод ФБ використовує електронну торговельну систему - сукупність організаційних, технологічних і технічних засобів, що забезпечують укладання біржових угод і виконання біржових контрактів за фінансовими інструментами. З укладанням біржових угод пов'язана значна кількість документів, показників, процедур, які виконують певні функції і без яких неможливо укласти угоду. На рис. 11.5 представлено перелік основних фінансових інструментів, що мають відношення до укладання біржової угоди.

Всі суб'єкти обов'язкового виконання прав фондової біржі мають справу із заявкою, біржовим реєстром, біржовим списком, лістинговими і позалістинговими цінними паперами та іншими фінансовими інструментами.

Супутні біржової угоди

Рис. 11.5. Супутні біржової угоди

Заявка - це подана учасником біржових торгів згідно з правилами ФБ пропозиція на купівлю-продаж цінних паперів та інших фінансових інструментів, яка містить умови угоди. Зареєстрована фондовою біржею заявка учасника біржових торгів є згодою цього учасника укласти біржову угоду та виконати біржовий контракт - договір про виконання біржової угоди за відповідними фінансовими інструментами.

Біржовий список - це документ ФБ, який містить інформацію щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів, які в конкретний момент часу на відповідну дату допущені до торгівлі на ФБ за категорією лістингових або позалістингових цінних паперів та інших фінансових інструментів. Складовою біржового списку є біржовий реєстр, який містить інформацію щодо лістингових цінних паперів.

Котирувальний список - це складова біржового реєстру, який містить інформацію щодо цінних паперів відповідного рівня лістингу.

Лістинговими цінними паперами називають такі, що пройшли процедуру лістингу на ФБ, внесені до біржового реєстру згідно з вимогами відповідного рівня лістингу. Цінні папери, які допущені до торгівлі на ФБ без унесення до біржового реєстру, називають позалістинговими.

Показники, що пов'язані з укладанням біржових угод, представлені на рис. 11.6.

Показники укладання біржових угод

Рис. 11.6. Показники укладання біржових угод

Основними процедурами, що пов'язані із укладанням біржових угод, є:

=> допуск до торгівлі - сукупність процедур щодо внесення цінних паперів та інших фінансових інструментів до біржового списку;

=> призупинення торгівлі - процедура, що призводить до заборони протягом певного строку оголошувати заявки, укладати біржові угоди та виконувати біржові контракти щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів;

=> припинення торгівлі - процедура виключення цінного папера або іншого фінансового інструмента із біржового списку;

=> маніпулювання - дії учасників біржових торгів, направлені на створення оманливої уяви активної торгівлі або надання недостовірної інформації про цінні папери та їх ціни, емітента для підняття або зниження цін з метою спонукання інших учасників торгів до купівлі-продажу цінних паперів за цінами, які не відповідають їхнім ринковим значенням.

Всі визначені фінансові інструменти, показники, процедури щодо укладання біржових угод здійснюються відповідно до Правил фондової біржі, які складаються з 8 порядків, кожний із яких регулюється своїми правилами.

Основні порядки Правил фондової біржі:

1. Організація та проведення біржових торгів.

2. Лістинг і делістинг цінних паперів.

3. Допуск членів ФБ та інших осіб до біржових торгів.

4. Котирування цінних паперів та оприлюднення їх біржового курсу.

5. Розкриття інформації про діяльність ФБ та її оприлюднення.

6. Розв'язання спорів між членами ФБ та іншими особами, які мають право брати участь у біржових торгах згідно із законодавством.

7. Здійснення контролю за дотриманням членами ФБ та іншими особами, які мають право брати участь у торгах, правил ФБ.

8. Накладення санкцій за порушення правил ФБ.

Зупинимося на кожному порядку Правил ФБ окремо.

1. Організація та проведення біржових торгів - це сукупність умов, процедур, вимог, які забезпечують проведення регулярних біржових торгів.

Регулярні біржові торги здійснюються на ФБ кожного торговельного дня, який є робочим згідно із законодавством України і який не може починатися пізніше 10-00 години і закінчуватися раніше 16-00 години за київським часом. Протягом торговельного дня може відбуватися кілька торгових сесій.

Щодо порядку організації та проведення біржових торгів розроблені конкретні правила ФБ, які визначають вимоги, процедури і порядки.

Вимоги:

=> до учасників біржових торгів і

=> до уповноважених представників учасників біржових торгів, їх права й обов'язки.

Процедури:

=> проведення біржових торгів;

=> укладання біржових угод, включаючи процедуру подання заявок;

=> використання електронної торгової системи (у разі наявності) та процедуру доступу учасників біржових торгів до користування цією системою;

=> формування переліку заявок учасників біржових торгів, який повинен містити щонайменше такі дані: номер заявки, її умови, дату та час реєстрації; найменування учасника торгів, який оголосив заявку;

=> формування переліку укладених біржових угод, який повинен містити дані щодо реєстраційного номера угоди, дати і часу її фіксації; реквізитів цінного папера щодо якого було укладено угоду та ін.;

=> оформлення та обліку документів, які використовуються при укладанні біржової угоди та виконанні біржових контрактів;

=> запобігання маніпулюванню та укладанню нестандартних біржових угод;

=> що застосовуються ФБ у разі виникнення в ході торговельної сесії надзвичайних ситуацій, включаючи їх опис.

Порядки:

=> прийняття рішень про призупинення, припинення та поновлення торгівлі;

=> призупинення та припинення торгівлі за рішенням уповноважених державних органів;

=> допуску до торгівлі на ФБ без внесення до біржового реєстру;

=> здійснення діяльності маркет-мейкера.

Порядки організації та проведення біржових торгів на первинному та вторинному ринках встановлюються окремо. Допуск фінансових інструментів до торгівлі на ФБ здійснюється шляхом їх внесення до біржового списку в процесі їх відкритого (публічного) розміщення. Біржовий список включає дані про емітента; вид цінного папера, його кількість, номінальну вартість, дату внесення до біржового списку та ін. Допуск до торгівлі без внесення до біржового реєстру може здійснюватися за ініціативою емітента, ФБ і її членів, компанії з управління активами, іншої особи, у тому числі державного органу, які мають право брати участь у біржових торгах відповідно до правил ФБ. Якщо емітент припинив свою діяльність або не відповідають вимогам правил ФБ цінні папери чи недобросовісною визнана емісія та в інших випадках ФБ припиняє торгівлю.

2. Лістинг та делістинг цінних паперів на ФБ Лістинг - це сукупність процедур з включення цінних

паперів до реєстру організатора торгівлі та здійснення контролю за відповідністю цінних паперів і емітента умовам і вимогам, установленим у правилах організатора торгівлі.

Делістинг - це вилучення цінних паперів (після перевірки їх на забезпеченість активами) з торгівлі на фондовій біржі.

Цінні папери, які пройшли процедуру лістингу, за ініціативи емітента заносяться до біржового реєстру до відповідного котирувального списку за першим або другим рівнем лістингу. Якщо цінні папери не відповідають вимогам лістингу, вони заносяться до біржового списку як позалістингові цінні папери. В таблиці 11.2 надані вимоги до цінних паперів котирувального списку першого і другого рівня лістингу ФБ.

Фондова біржа може встановлювати додаткові вимоги для внесення та перебування цінних паперів у біржовому реєстрі. На одній ФБ цінний папір одного виду одного емітента може перебувати лише в одному рівні лістингу.

3. Допуск членів фондової біржі та інших осіб, визначених законодавством, до біржових торгів. У біржових торгах можуть брати участь лише уповноважені представники учасників торгів, які мають сертифікат фахівця з торгівлі цінними паперами, отриманий у встановленому законодавством порядку.

Правилами ФБ визначаються: => права та обов'язки члена ФБ і порядки:

=> набуття та припинення статусу члена ФБ;

=> ведення переліку членів ФБ, учасників біржових торгів та їх уповноважених представників;

=> реєстрації уповноважених представників учасників біржових торгів;

=> надання інформації членами ФБ та учасниками біржових торгів.

Таблиця 11.2

ВИМОГИ ДО ВНЕСЕННЯ ТА ПЕРЕБУВАННЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ (ЦП) У КОТИРУВАЛЬНОМУ СПИСКУ ПЕРШОГО РІВНЯ ЛІСТИНГУ

Показник

Для акцій

Для облігацій підприємств

Для облігацій місцевих позик

Для ЦП ICI

Емітент чи ІСІ існує не менше

3-х років

3-х років

3-х років

Вартість чистих активів емітента чи ІСІ складає не менше

100 млн грн

100 млн грн

на останню звітну дату не менше 20 млн грн

Річний дохід від реалізації товарів, робіт, послуг за останній фінансовий рік становить не менше

100 млн грн

В емітента відсутні збитки

за підсумками 2-х фінансових років з останніх 3-х

за підсумками 2-х фінансових років з останніх 3-х

Ринкова капіталізація емітента складає не менше

100 млн грн

номінальна вартість серії випуску облігацій не менше 10 млн грн

номінальна вартість серії випуску облігацій не менше 25 млн грн

Кожен з останніх 6 місяців з ЦП укладалось не менше

- біржових угод виконувалось не менше

- біржових контрактів

10

10

5

5

Середньомісячна вартість біржових угод з ЦП протягом останніх 6 місяців складає не менше

1 млн грн

500 тис. грн

400 тис. грн

100 тис. грн

Загальна кількість акціонерів емітента становить не менше

500 осіб

Таблиця 11.3

ВИМОГИ ДО ВНЕСЕННЯ ТА ПЕРЕБУВАННЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ (ЦП) У КОТИРУВАЛЬНОМУ СПИСКУ ДРУГОГО РІВНЯ ЛІСТИНГУ

Показник

Для акцій

Для облігацій підприємств

Для облігацій місцевих позик

Для ЦП ІСІ

Емітент чи ІСІ існує не менше

1 року

1 року

1 року

Вартість чистих активів емітента чи ІСІ складає не менше

50 млн грн

10 млн грн

10 млн грн

Річний дохід від реалізації товарів, робіт, послуг за останній фінансовий рік становить не менше

50 млн грн

В емітента відсутні збитки

за підсумками останнього фінансового року

за підсумками останнього фінансового року

Ринкова капіталізація емітента складає не менше

50 млн грн

номінальна вартість серії випуску облігацій не менше 5 млн грн

номінальна вартість серії випуску облігацій не менше 10 млн грн

Кожен з останніх 6 місяців з ЦП укладалось не менше біржових угод, виконувалось не менше біржових контрактів

10 10

Середньомісячна вартість біржових угод з ЦП протягом останніх 6 місяців складає не менше

250 тис. грн

150 тис. грн

100 тис. грн

50 тис. грн

Загальна кількість акціонерів емітента становить не менше

100 осіб

4. Котирування цінних паперів та оприлюднення їх біржового курсу

Котирування - це механізм визначення та фіксації ринкової ціни цінного папера. ФБ затверджує порядок котирування цінних паперів та інших фінансових інструментів за технологіями проведення торгів, у тому числі із застосуванням електронної системи торгів і порядок визначення біржового курсу цінних паперів. Біржовий курс цінних паперів, визначений за результатами біржових торгів, підлягає обов'язковому оприлюдненню на власному веб-сайті ФБ (у цілодобовому режимі), а також може бути оприлюднений в періодичному друкованому виданні ФБ і ДКЦПФР. Біржова угода не може укладатися за заявками, які подає один учасник біржових торгів. Ліквідність ринку відповідних цінних паперів, які допущені до торгівлі на ФБ, може підтримуватися маркет-мейкером.

5. Розкриття інформації про діяльність ФБ та її оприлюднення

ФБ зобов'язана на своєму веб-сайті або в періодичних друкованих виданнях ФБ та ДКЦПФР надавати таку інформацію:

=> перелік торгівців цінними паперами, допущених до укладання договорів купівлі-продажу цінних паперів на ФБ;

=> перелік цінних паперів, які пройшли процедуру лістингу;

=> обсяг торгівлі цінними паперами (кількість цінних паперів, загальну вартість укладених договорів, курс цінних паперів щодо кожного емітента окремо) за період, установлений ДКЦПФР.

ФБ зобов'язана зберігати документи щодо оголошених заявок, укладених біржових угод і виконання біржових контрактів не менше п'яти років.

6. Розв'язання спорів між членами ФБ та іншими особами, які мають право брати участь у біржових торгах згідно із законодавством

Порядок розв'язання спорів між членами ФБ має визначати: => порядок створення та функціонування відповідного органу ФБ, який уповноважений вирішувати спори; => порядок розгляду спорів.

ФБ у разі порушення правил ФБ вживає заходів щодо їх усунення, застосовує санкції до порушників і протягом п'яти робочих днів повідомляє ДКЦПФР про виявлені порушення та застосовані санкції.

7. Здійснення контролю за дотриманням членами ФБ та іншими особами, які мають право брати участь у біржових торгах згідно із законодавством, правил ФБ.

ФБ повинна забезпечити безперервний контроль за:

=> цінами на цінні папери, організацією та проведенням біржових торгів, дотриманням вимог лістингу та делістингу цінних паперів;

=> допуском членів ФБ та інших осіб до біржових торгів;

=> котируванням цінних паперів та оприлюдненням їх біржового курсу;

=> розкриттям інформації про діяльність ФБ та її оприлюдненням;

=> дотриманням членами ФБ та іншими особами, які мають право брати участь у біржових торгах, правил ФБ.

ФБ повинна також запобігати укладанню нестандартних біржових угод.

ФБ розробляє і затверджує правила проведення фінансового моніторингу та програми його здійснення у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також здійснює заходи, спрямовані на виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, проводить їх реєстрацію.

8. Накладання санкцій за порушення правил ФБ Порядок накладання санкцій за порушення правил ФБ повинен містити:

=> порядок створення та повноваження відповідного органу ФБ, уповноваженого накладати санкції;

=> види санкцій за порушення правил ФБ;

=> порядок і підстави накладання санкцій;

=> вимоги до поширення інформації щодо застосування санкцій;

=> порядок оскарження накладених санкцій.

Регулювання та контроль за діяльністю ФБ у порядку, встановленому законодавством, здійснює ДКЦПФР.

Із розглянутих питань щодо сутності ФБ, її видів, функцій, засад функціонування, можна зробити висновок, що ФБ є постійно діючим ринком, який формує сприятливі умови для вільної купівлі-продажу цінних паперів. Значення ФБ визначається і тим, що вона є одним із регуляторів фінансового ринку; обслуговує потоки фінансових і позичкових капіталів: нагромадження капіталу з одного боку, кредитування і фінансування з другого; визначає ступінь роздержавлення власності, тобто частку акціонерної власності у виробництві ВНП; забезпечує концентрацію попиту і пропозиції на цінні папери.

3. Сутність біржового ринку
4. Біржові фондові індекси
5. Рейтинги фондового ринку
СЛОВНИК ТЕРМІНІВ З КУРСУ "ФІНАНСОВИЙ РИНОК"
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ЧАСТИНА І. ВСТУП
Розділ 1. ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РИНКІВ
1.1. Сутність і значення фінансового ринку
1.2. Структура фінансового ринку
1.3. Класифікація фінансових ринків
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru