Валютні операції. Порядок здійснення та обліку - Лівшиц Д.М. - 5. Контроль за виконанням умов ліцензії

5.1. Управління здійснює контроль за виконанням власником ліцензії її умов та вимог цього Положення.

Управління контролює відповідність джерел надходження коштів на рахунки та порядку використання коштів з рахунків умовам ліцензії.

5.2. Якщо місцезнаходження (місце проживання) власника ліцензії змінилося після дати видачі ліцензії і контроль за виконанням умов ліцензії перейшов до іншого територіального управління Національного банку, то Управління за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) власника ліцензії протягом тижня має надати Управлінню за новим місцезнаходженням (місцем проживання) власника ліцензії інформацію щодо власника ліцензії та його операцій, якою володіє.

5.3. Не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним періодом (першим звітним місяцем є місяць видачі ліцензії), власник ліцензії зобов'язаний подавати:

Управлінню та податковому органу, у якому власник ліцензії зареєстрований як платник податків, щомісячний, а фізична особа, яка не є підприємцем, - піврічний, звіт про рух валютних цінностей за рахунком (рахунками) (додаток 10). Разом із звітом подається розшифровка за проведеними за рахунком (рахунками) операціями з відображенням відповідних статей зарахування і списання (крім фізичної особи, яка не є підприємцем) та копії банківських виписок за рахунком (рахунками);

Департаменту платіжного балансу Національного банку щомісячний звіт за формою N 2-ПБ "Звіт підприємства (організації) про фінансові операції з нерезидентами України", затвердженою постановою Правління Національного банку України від 19.03.2003 N 124, що зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07.05.2003 за N 353/7674 (крім фізичної особи, яка не є підприємцем).

5.4. У разі виявлення порушення умов ліцензії та/або вимог цього Положення Управління зобов'язане в 10-денний строк з дати його виявлення надіслати листа власнику ліцензії для отримання від нього пояснень щодо допущених порушень.

У 10-денний строк з дати отримання цих пояснень або, якщо власник ліцензії не надасть їх у письмовій формі протягом 20-ти календарних днів з дати проставлення реєстраційного номера на номерному гербовому бланку Управління, на якому оформлений лист, то Управління в письмовій формі надає інформацію про допущені власником ліцензії порушення:

податковому органу, у якому власник ліцензії зареєстрований як платник податків;

Департаменту, якщо ліцензія видана ним, з пропозиціями Управління щодо анулювання ліцензії, надсилання листа-попередження власнику ліцензії тощо (копії пояснень власника ліцензії та листа на адресу податкового органу додаються).

5.5. Власник ліцензії самостійно пред'являє уповноваженому банку, який зазначений у ліцензії, оригінал ліцензії та її копію (копія ліцензії зберігається в уповноваженому банку, а оригінал - повертається власнику ліцензії).

5.6. У разі закінчення строку дії ліцензії або анулювання ліцензії підтвердженням повернення валютних цінностей в Україну є:

довідка уповноваженого банку, який зазначений у ліцензії, про надходження валютних цінностей з рахунку на рахунок власника ліцензії, відкритий у цьому банку, та виписка з рахунку, яка свідчить про те, що немає залишку на рахунку;

та/або митна декларація (якщо власником рахунку є фізична особа, а мета відкриття та використання рахунку не пов'язана з підприємницькою діяльністю, то в разі ввезення в Україну валютних цінностей у кількості, що не потребує письмового декларування, митна декларація не подається).

6. Відповідальність за порушення умов ліцензії та/або вимог цього

Положення

6.1. Розміщення власником ліцензії валютних цінностей на рахунку та/або проведення через цей рахунок інших операцій без отримання ліцензії, та/або порушення вимог цього Положення тягне за собою відповідальність згідно із законодавством України.

В.о. директора Департаменту валютного М О Мельничук

регулювання ПОГОДЖЕНО Перший заступник 'П а "

Голови Національного банку України '

6. Відповідальність за порушення умов ліцензії та/або вимог цього
2. Видача індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон.
1. Визначення термінів
2. Перелік документів, потрібних для одержання ліцензії
3. Порядок видачі ліцензій, унесення змін і доповнень до ліцензій
4. Підстави для відмови Національного банку України у видачі ліцензії, у внесенні змін та доповнень до неї, для тимчасового призупинення розгляду клопотання резидента про видачу ліцензії або відкликання ліцензії
ІІІ. Порядок здійснення міжнародних розрахунків за експортно-імпортними операціями
1. Закон України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті"
2. Декрет Кабінету міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю"
Розділ I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru