Екологія - Васюкова Г.Т. - 1.4. Як зменшити шкоду від пестицидів

Для скорочення кількості відходів, відпрацьовану автомобільну олію, антифриз, гальмову рідину й акумуляторні батареї збирають і передають у центр автосервісу для переробки. Варто вести боротьбу з виникненням "нелегальних" смітників побутових і промислових відходів.

Не рекомендується користуватися пакувальними матеріалами, у тому числі пластиковими пакетами червоного або жовтого кольору — вони можуть містити шкідливі сполуки свинцю й кадмію.

1.4. Як зменшити шкоду від пестицидів

Більшість населення розуміє загрозу, що несе подальше інтенсивне використання пестицидів, і тому в розвинених країнах світу активно вживають заходів з метою зменшення негативного впливу пестицидів.

Одним з перспективних методів зменшення шкоди від пестицидів є впровадження альтернативного землеробства; вживання лише фруктів і овочів, вирощених за допомогою цього методу.

Не слід користуватися синтетичними пестицидами на садовій ділянці і застосовувати безпечні засоби боротьби зі шкідниками.

Імпортні продукти, як правило, більше забруднені пестицидами, чим місцеві, тому краще купувати місцеву продукцію, відповідну до сезону. Фрукти, куплені не в сезон (скажемо, полуниця восени, дині — навесні), для тривалого збереження обробляються фунгіцидами, консервантами й іншими шкідливими для здоров'я хімічними сполуками. Перед вживанням куплені овочі і фрукти варто старанно вимити мильною водою і протерти щіткою. Рекомендується користуватися пестицидами в саду і на городі лише тоді, коли це абсолютно необхідно, і в найменших кількостях. Тримати пестициди слід в безпечному місці, при температурі й умовах, зазначених на упаковці.

1.5. Боротьба зі шкідниками без використання синтетичних пестицидів

Мурахи. Ці комахи можуть приносити людині як користь, так і шкоду. Як відомо, руді лісові мурахи — це прекрасні санітари лісу, тому підлягають безумовній охороні. На садовій же ділянці вони завдають шкоди, "культивуючи" попелицю, виділеннями якої харчуються ("доять" її). Значних неприємностей наносить інший вид — "фараонова мурашка" — дрібні блідо-жовті мурахи, що живуть у будинках, проникаючи крізь найменші отвори в стінах, біля труб водного опалення і т.п., пролазять у харчові продукти (особливо цукор, варення і т.п.). Для боротьби з ними варто: законопатити щілини між віконними рамами і стінами, рамами і підвіконням (цей захід допоможе також зберегти тепло в будинку взимку); ліквідувати течі водопровідної системи, оскільки сирі місця в будинку — це умова для розвитку мурах і тарганів; крім того, вирощувати м'яту і цибулю навколо будинку; рекомендується обробляти підлогу біля вхідних дверей і рами біля кватирки кавовою гущею, лимонним соком, здрібненими листками м'яти; мурашині доріжки усередині будинку посипати порошком перцю, кістяним борошном, борною кислотою, зволожувати оцтом.

Комарі. Для боротьби з цими комахами на присадибній ділянці або городі залишають невеликі ділянки місцевих дикоростучих трав (зокрема, волошки) і чагарників. Такою ділянкою може бути стежка, що веде від воріт до будинку (отже, землю залишити в її первісному вигляді і не бетонувати, не вкривати асфальтом). На таких ділянках знаходять притулок природні вороги комарів, попелиці й інших шкідливих комах. Можна облаштовувати синичники і будиночки для інших комахоїдних пташок (трясогузок, мухоловок), підгодовуючи їх узимку насінням соняшника, коноплі.

Варто щільно закривати ємкості з водою, які є у дворі або саду (наприклад, бочки, у які збирається дощова вода). Вони є улюбленим місцем комарів, там вони виводяться. Рекомендується замінити білу лампу над вхідними дверима на жовту, а знаходячись на садовій ділянці під час "комариного сезону", не користуватися запашним милом, парфумами, одеколоном і іншими запашними речовинами. Відкриті частини тіла треба змазувати оцтом, а місце відпочинку на садовій ділянці облаштувати поблизу або під деревом волоського горіха.

Таргани. Для боротьби з цими комахами варто законопатити або замазати тріщини в стінах (особливо біля водопровідних труб, батарей парового опалення), шафах, між плінтусами і стінами, і т.п. Особливе значення має дотримання чистоти на кухні (не тримати брудний посуд, залишків їжі, у тому числі недоїдених вашими домашніми тваринами, харчових відходів у сміттєзбиральних цеберках або контейнерах).

Труїти тарганів можна приманками із суміші борної кислоти з борошном або цукром, розкладаючи їх під кухонними раковинами, плитами, за холодильниками, у туалетах і інших теплих місцях, а також ловити їх у пляшки зі змазаною олією внутрішньою частиною шийки, наливши у пляшку небагато прокислого пива або поклавши шматочок м'яса, ковбаси і т.п.

Миші. Найкращий метод — завести кішку. Інші методи дають відносний ефект: це замазування отворів, крізь які миші можуть проникнути в будинок; знищення харчових відходів; зберігання харчових продуктів у металевих, скляних або череп'яних ємкостях; користування мишоловками.

Мухи. Боротьба з переносниками збудників хвороб, якими є мухи, має першочергове значення. Основний метод — підтримка чистоти: збирання сміття і харчових відходів у закриті ємності і регулярне їх очищення і дезінфекція; регулярна обробка хлораміном або хлорним вапном туалету на присадибній ділянці; вирощування біля будинку і у дворі волошок і пижми (волошки вирощують у вазонах і в будинку). Крім того, на стінах кухні і житлових кімнат можна повісити мішечки з марлі або тюлю з пучками буркуну білого; користуватися отруйними принадами з відвару мухомора з цукром, наливши їх у блюдечка і поставивши в місцях, недоступних для дітей і домашніх тварин.

Блохи. Основними переносниками і розсадниками цих паразитів є домашні собаки і коти. Для профілактики домашніх тварин варто мити антиблошиним зеленим милом; додавати їм у їжу пивні дріжджі або вітамін В; у вовну домашніх тварин втирати порошок, виготовлений із сальвії, тютюну, полиню, лаврового або евкаліптового листя. У воду, в якій купають тварин, додають змішані пахучі олії таких рослин, як цитронелла, кедр, м'ята болотна, апельсин, сассафрас, герань, гвоздика, м'ята перцева. Не рекомендують використовувати анти-блошині нашийники і препарати від бліх, що містять синтетичні інсектициди. Вони можуть викликати у домашніх тварин рак, розлади нервової системи і мутації у потомства; ці речовини також небезпечні і для людей, особливо для маленьких дітей.

Обробляючи пилососом підлогу і напільні килими , можна покласти в приймальну камеру пилососа пару нафталінових або камфорних кульок, щоб знищити бліх, що потраплять туди.

Шкідники саду і городу (гусениця, попелиця і т.п.)

Щоб позбутися від шкідників саду і городу, варто охороняти природних ворогів цих шкідників, насамперед павуків, влаштовуючи на городі й у саду невеликі "будиночки" із соломи, де павуки охоче поселяються і зимують; обприскувати садові і городні рослини такими розчинами з природних речовин: жменю тютюну всипають у теплу воду і настоюють добу; суміш з 2-х стручків дуже гіркого перцю, 1/2 цибулини і 1 зубчик часнику кип'ятять, настоюють пару днів і проціджують; змішують 2 столові ложки соку часнику, 1 чайну ложку спирту і 30 г діатомової землі на 4 л води; або ж 2 столові ложки рідкого мила на 1л води.

Траву в саду і на газонах, доріжках і т.п. не слід скошувати коротше 8 см, оскільки довгі стебла трави дають притулок природним ворогам шкідників і сприяють підвищенню вологості фунту.

1.5. Боротьба зі шкідниками без використання синтетичних пестицидів
2. Найбільш розповсюджені токсичні побутові речовини
3. Безпечні замінники деяких токсичних побутових засобів
4. Вплив на здоров'я деяких забруднювачів
5. Шкала інтенсивності шуму, (дБ) і його вплив на людину
6. Гранично припустимі концентрації (тимчасові норми, прийняті в Україні в 1991 р.)
7. Деякі дані про шкідливий вплив чадного газу на людину
8. Боротьба зі СНІДом
9. Визначення напруженості екологічної ситуації (за М. Ф. Реймерсом)
10. Закони і законодавчі акти в галузі охорони навколишнього природного середовища, що діють в Україні
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru