Екологія - Васюкова Г.Т. - 2.7. Урбанізація і здоров'я населення

У наші дні урбанізація стала одним з основних факторів забруднення навколишнього середовища. Саме з нею пов'язано більш 75% загального обсягу забруднення. Великі міста істотно впливають на екологічну обстановку даного регіону. За даними досліджень, проведених суспільною організацією "Greenpeace", шлейф забруднюючого і теплового впливу великих міст прослідковується на відстань до 50 км, охоплюючи площу в 800 -1000 квадратних кілометрів. Жителі називають їх "смогополісами ".

Урбанізація, з одного боку, поліпшує умови життя населення, з іншого боку - призводить до витіснення природних систем штучними, забрудненню навколишнього середовища, підвищенню хімічного, фізичного і психічного навантаження на організм людини.

Велике місто змінює майже усі компоненти природного середовища - атмосферу, рослинність, ґрунт, рельєф, гідрографічну мережу, підземні води, ґрунт і навіть клімат. Перепади температур, відносної вологості, сонячної радіації між містом і його околицями іноді порівнюються з пересуванням у природних умовах на 20 км по широті. Причому порушення одних природних умов незмінно викликає й інші. У містах змінені електричне, магнітне й інші фізичні поля Землі. Вплив міста на надра поширюються на глибини від 0.5 до 4 і навіть до 8 тис. метрів. Іншими стають умови підпиту підземних вод, їхній хімічний склад.

Фізичні умови у великих містах гірші, ніж у маленьких. За даними досліджень, проведених в Англії і США, великі міста одержують на 15% менше сонячної радіації (і на 30% менше ультрафіолетових променів у зимовий час), на 10% більше опадів, на 10% більше хмарних днів, на 30% більше туману влітку, на 10% - узимку.

Ступінь поширеності багатьох хвороб, причому не тільки інфекційних, у великих містах помітно вищий. Наприклад, у містах з населенням 1 млн. і більше, рак легенів зустрічається у двічі частіше, ніж у сільських місцевостях. Більше розповсюджений у містах і бронхіт.

Процес урбанізації, зумовлений у цілому розвитком суспільного виробництва і характером соціальних відносин, сам створює усе більш різнобічний вплив на розвиток і розміщення виробництва й інші сфери діяльності суспільства, змінюючи його соціально - економічну структуру, демографічні показники, умови розвитку особистості і т.д.

Розвиток людського суспільства характеризується не тільки його кількісним зростанням. Основне в розвитку суспільства - ріст виробничих сил, зміна технології виробництва, що призводить до різкого зростання техногенних і антропогенних впливів на навколишнє середовище. Сучасний вплив 4 млн. людей за своїми масштабами дорівнює впливу 40 млрд. людей кам'яного віку, хоча витрати їжі на одну людину залишилися приблизно ті ж самі. Особливої уваги заслуговують ті фактори міського середовища, що вже зараз негативно позначаються на умовах життя і здоров'ї міського населення. До таких негативних факторів, у першу чергу, варто віднести прогресуючий ріст забруднень навколишнього середовища промисловими викидами, відставання санітарно-технічного благоустрою й інженерного устаткування від росту житлового фонду, підвищення рівня міського шуму. Перенаселеність, а також забруднення навколишнього середовища у великих містах прийняли настільки тривожні розміри, що громадськість починає все ширше виступати проти будівництва промислових підприємств у містах. Концентрація промислових підприємств у містах, різке збільшення кількості автомобілів на вулицях і, в зв'язку з цим, зростаюче забруднення навколишнього середовища створює серйозну загрозу здоров'ю мільйонам жителів різних країн. Встановлено, що рівень інфекційної захворюваності міського населення (без ангіни і грипу) більш, ніж у 2 рази перевищує захворюваність сільського населення.

Є всі підстави думати, що ріст новоутворень у значній мірі залежить від постійно посилюючого забруднення навколишнього середовища. Заданими ВІЗ, за рахунок зміни навколишнього середовища виникає не менш 75% усіх випадків раку. Висока контактність людей, характерна для міського середовища, з одного боку, виступає позитивним фактором, тому що сприяє розвитку визначеної нервової стійкості молодого покоління, більш значної психічної тренованості, підтримці професійного і творчого тонусу; з іншого боку - при обробці великого обсягу інформації нервова система не в змозі функціонувати на колишньому рівні адаптації.

Це викликає формування нового динамічного стереотипу, що в деяких випадках може призвести до зриву, що виражається в неврозах і невротичному стані. Надмірна нервова напруга жителів великого міста призводить до все більш широкого застосування снодійних і заспокійливих лікарських препаратів. У Великобританії державні органи охорони здоров'я щорічно виписують рецепти на заспокійливі і снодійні препарати на суму 15 млн. фунтів стерлінгів.

2.8. Міста майбутнього
Глава 3. Забруднення біосфери як екологічна проблема
3. Антропогенне забруднення біосфери
3.1 Забруднення атмосфери
3.1.1 Хімічне забруднення атмосфери.
3.1.2 Аерозольне забруднення атмосфери
3.1.3. Фотохімічний туман (смог)
3.1.4. Забруднення атмосфери викидами рухливих джерел
3.1.5. Електромагнітне забруднення
3.1.6.Очищення викидів в атмосферу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru