Екологія - Васюкова Г.Т. - 3.2.6. Забруднення морів і океанів нафтою

Стан вод Світового океану зараз викликає велику тривогу. Води морів і океанів забруднюються переважно водами рік, з якими щороку в океан потрапляє більш 320 млн. т. заліза, 6,5 млн. т. фосфору й інших шкідливих речовин. Також дуже багато шкідливих речовин у Світовий океан попадає з атмосфери: 200 тис. т. свинцю, 1 млн. т. цинку, 5 тис. т. ртуті й ін. Приблизно одна третина мінеральних добрив, що потрапляють у ґрунт, вимивається з нього і ріками виноситься в моря й океани; тільки азоту і фосфору таким шляхом попадає у світовий океан приблизно 62 млн. т. у рік. Азот і фосфор викликають бурхливий розвиток синьо-зелених водоростей і зелених одноклітинних водоростей, що вже не раз служило причиною так званих "червоних припливів" у Північному, Середземному морях і інших акваторіях. Ці водорості, що харчуються фосфорами і нітратами, мають здатність швидко розмножуватися. Вони створюють на поверхні моря "килим" товщиною до 2 м, що може покривати великі площі поблизу узбережжя. Наприклад, у 1998 році біля берегів Скандинавії спостерігалися величезні плями таких водоростей - до 45км довжини і 10 км ширини.

Бурхливий розвиток таких водоростей супроводжується зниженням у морській воді кисню. Водно - рослиннй "килим" діє як прес, що душить усе живе. Гинучи через 2-3 дні, клітини водоростей опускаються на дно, де стають їжею для бактерій, що у процесі інтенсивного харчування починають вживати надмірну норму кисню. Це сприяє загибелі морських організмів, що живуть на дні, від недостачі кисню. Самі клітини водоростей містять отруйні речовини, що згубно діють на рибу й інші морські організми.

Дуже значне забруднення Світового океану відбувається у мілководній зоні. Але континентальний шельф - це райони, де більшість представників морської фауни проводять значну частину свого життя. До того ж саме тут мільйони рибалок заробляють собі на життя, а велика кількість людей прагнуть провести свої відпустки.



3.2.6. Забруднення морів і океанів нафтою

До самих шкідливих забруднень океану відносяться нафта і нафтопродукти. Щороку у Світовий океан потрапляє 5-Ю млн. т. цих забруднень, джерелами яких є морський транспорт і приморські міста, берегові стоки, втрати підчас морського добування нафти на шельфах і ін. Особливу тривогу викликають аварії великих танкерів, що перевозять нафту. Аварійні ситуації, виливання за борт танкерами промивних і баластових вод, - все це зумовлює присутність постійних полів забруднення на трасах морських шляхів. За останні ЗО років пробурено близько 2000 свердловин у Світовому океані, з них в Північному морі 1000 і тільки 350 промислових свердловин обладнано. Через незначні витоки щорічно губиться 0,1 млн. т. нафти. Великі маси нафти надходять у моря по річках, з побутовими і зливовими стоками. Обсяг забруднень з цього джерела складає 2,0 млн. т./рік. Зі стоками промисловості щорічно потрапляє 0,5 млн. т нафти. Потрапляючи в морське середовище, нафта спочатку розтікається у вигляді плівки, утворюючи шари різної потужності. За кольором плівки можна визначити її товщину(таблиця 3.1).

Таблиця 3.1 Залежність кольору плівки від її товщини

Зовнішній вигляд

Товщина,

мкм.

Кількість нафти, л/км2

Ледь помітна

0,038

44

Сріблястий відблиск

0,76

88

Сліди фарбування

0,152

176

Яскраво пофарбовані розводи

0,303

352

Тускляво пофарбовані

розводи

1,016

1170

Темно пофарбовані розводи

2,032

2310

Нафтова плівка змінює склад спектра й інтенсивність проникнення у воду світла. Пропущення світла тонкими плівками сирої нафти складає: 11-10% (280нм ), 60-70% (400нм). Плівка товщиною 30-40 мкм цілком поглинає інфрачервоне випромінювання. Змішуючись з водою, нафта утворює емульсію двох типів: пряму "нафта у воді" і зворотну "вода в нафті". Прямі емульсії, створені крапельками нафти діаметром до 0,5мкм, менш стійкі і характерні для нафти, що містить поверхнево-активні речовини.

При видаленні летких фракцій нафта утворює емульсії, що можуть зберігатися на поверхні, переноситися плином, викидатися на берег і осідати на дно. Збільшення нафтового забруднення в окремих районах Світового океану, таких, наприклад, як, середземноморське й особливо Північне море, уже є катастрофічним и для флори і фауни, порушує тепло - і волого обмін між океаном і атмосферою. Жертвами цього виду забруднення стають сотні тисяч морських птахів, тюленів, велика кількість риби й ін.

3.2.7. Забруднення вод Світового океану радіоактивними відходами.
3.2.8. Методи очищення стічних вод
3.3. Забруднення літосфери
3.3.1. Забруднення ґрунтового покриву
3.3.2. Шляхи потрапляння забруднень у ґрунт
3.3.3. Класифікація ґрунтових забруднень
3.4. Радіоактивне забруднення біосфери
3.4.1. Проблеми радіоактивного забруднення
3.4.2. Види випромінювання
3.4.3. Природні джерела радіації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru