Екологія - Васюкова Г.Т. - 4.3.4. Нафтовидобувна, нафтопереробна, нафтохімічна промисловість

Вона також служить джерелом забруднення атмосфери пилом і газами. Викиди кольорової металургії містять токсичні пилоподібні речовини, миш'як, свинець і інші, тому вони особливо небезпечні.

При одержанні металевого алюмінію електролізом з газами, що відходять від електролізних ванн, в атмосферне повітря виділяється значна кількість газоподібних і пилоподібних фтористих сполук. При одержанні 1 т. алюмінію в залежності від типу і потужності електролізера витрачається від 33 до 47 кг. фтору, при цьому близько 65% його потрапляє в атмосферу.

4.3.3. Вугільна промисловість

Джерелом забруднення є відвали порожньої породи, чи так звані териконники. Усередині териконників у наслідок самозаймання тривалий час іде горіння вугілля, яке супроводжується виділенням сірчистого газу, окису вуглецю, продуктів сублімації смолистих речовин. Териконники є джерелом пилу.

4.3.4. Нафтовидобувна, нафтопереробна, нафтохімічна промисловість

Повітряні викиди цих видів промисловості містять велику кількість вуглеводнів, сірководню і інших газів. Викид в атмосферу шкідливих речовин на нафтопереробних заводах відбувається, головним чином, у наслідок недостатньої герметизації устаткування.

Заводи синтетичного каучуку викидають в атмосферу такі шкідливі речовини, як стирол, дивініл, ацетон, ізопрен і ін.

4.3.5. Промисловість будівельних матеріалів

Виробництво цементу і будівельних матеріалів також може бути джерелом забруднення атмосфери різним пилом. Основні технологічні процеси цих виробництв - здрібнювання і термічна обробка шихт, напівфабрикатів та інших продуктів у потоках гарячих газів, що супроводжується викидом пилу в атмосферу.

4.3.6. Хімічна промисловість

До цієї галузі відноситься велика група підприємств. Сполуки їхніх промислових викидів дуже різноманітні. Більшість хімічних сполук є дуже токсичними для організму людини. До основних викидів підприємств хімічної промисловості відносяться окис вуглецю, окиси азоту, сірчистий ангідрид, аміак, пил від неорганічних виробництв, органічні речовини, сірководень і сірковуглець, хлористі сполуки, фтористі сполуки й інші.

4.3.7. Джерела забруднення повітря у сільських районах

У сільських районах основними забруднювачами є тваринницькі і птахівницькі ферми, промислові комплекси по виробництву м'яса, підприємства районного об'єднання "Сільгосптехніка", енергетичні і теплосилові підприємства. У районі розташування приміщень для худоби і птахів в атмосферу можуть надходити і поширюватися на значні відстані аміак, сірководень і інші гази. До джерел забруднення атмосферного повітря і навколишнього середовища також відносяться склади, у яких відбувається протравлення насіння пестицидами, і поля, на які в тому чи іншому вигляді вносяться пестициди і мінеральні добрива, а також бавовноочисні заводи. При протравленні бавовняного насіння забруднення повітря прослідковується на значну відстань. Застосування пестицидів не повинне супроводжуватися надходженням їх в атмосферу населених пунктів у концентраціях, що перевищують гранично припустимі.

При вмісті в повітрі населеного пункту пестицидів у кількості, яка перевищує середньодобову гранично припустиму концентрацію, подальше застосування даного препарату поблизу населеного пункту (у радіусі 1 км.) забороняється доти, поки концентрація його у повітрі не стане вдвічі нижчою гранично припустимої. Якщо високий рівень забруднення пестицидами атмосферного повітря населеного пункту зумовлений великою інтенсивністю роботи сільськогосподарської авіації, варто тимчасово перейти на використання наземних методів.

4.3.5. Промисловість будівельних матеріалів
4.3.6. Хімічна промисловість
4.3.7. Джерела забруднення повітря у сільських районах
4.4. Автотранспорт і його вплив на навколишнє середовище
4.4.1. Види забруднень від автотранспорту
4.4.2 Наземний транспорт
4.4.3. Авіація і ракетоносії
4.4.4. Негативні впливи автотранспорту на навколишнє середовище
4.4.4.1. Шумовий вплив
4.4.5. Міри по захисту від забруднень автотранспорту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru