Екологія - Васюкова Г.Т. - Глава 7. Проблеми гармонізації взаємодії між суспільством і природою

Основні заходи по зберіганню природних ресурсів

•Атмосферне повітря

•Водні ресурси

•Земельні ресурси

•Лісові ресурси

•Тваринний світ (заповідне та мисливське господарство)

•Мінерально - сировинні ресурси

Екологізація економіки

•Взаємодія державного і комерційного секторів економіки у підтримці екологічного балансу

•Екологізація економіки і бізнес

7.1. Основні заходи по зберіганню природних ресурсів

7.1.1. Атмосферне повітря

Атмосферне повітря є одним з найважливіших природних ресурсів, який треба зберегти для наступних поколінь, бо без нього неможливе продовження життя на Землі. В останні роки повітря все більш стає забрудненим від промислової діяльності.

Надходження небезпечних речовин в атмосферу залежить, насамперед, від надійної роботи очисного обладнання, де вони вловлюються і знешкоджуються, та від впровадження ефективних технологій виробництва. У1998 р. на очисні споруди від стаціонарних джерел надійшло 15,4 млн. тонн забруднюючих речовин. В процесі очищення їх було вловлено 14,6 млн. тонн, з них близько чверті (3,5 млн. тонн) утилізовано.

Основною причиною зростання сумарних забруднень атмосферного повітря у 1998 р. було збільшення викидів від приватного автотранспорту. Тому такий важливий контроль за викидами оксиду вуглецю цим транспортом. Хоча стан повітряного басейну в останні роки суттєво не змінився, проте, за даними Держкомгідромету, по окремих показниках, за якими здійснювались спостереження, намітилась тенденція до їх поліпшення. Підтвердженням цьому було загальне зменшення у 1998 р. забрудненості повітря у містах бензопіреном, вмісту більшості масових іонів та загальної мінералізації в атмосферних опадах, відсутність озонових аномалій.

Основними заходами по зберіганню повітряних ресурсів являються:

- впровадження ефективних технологій виробництва;

- встановлення очисного обладнання для вловлювання шкідливих речовин;

- контроль за справністю автотранспорту.

На охорону атмосферного повітря у 1998 р. витрачено 32,8 млн. грн.(14% капітальних вкладень в охорону навколишнього середовища).

7.1.2. Водні ресурси

Актуальною для всіх регіонів України є проблема екологічного стану водно - ресурсного потенціалу, який включає 72 тисячі річок і водосховищ, 27 тисяч ставків. Значні обсяги споживання води в економічній діяльності, зростання скидів забруднених вод у поверхневі водойми — основні чинники антропогенного навантаження на поверхневі водні ресурси.

В останні роки спостерігається щорічне зменшення об'єму забору води із природних водних об'єктів (із-за скорочення виробничої діяльності, введення в країні з 1994 р. плати за використання прісних водних ресурсів). За рахунок оборотного та послідовного водопостачання зекономлено 42,2 млрд. куб. м свіжої води.

Основними заходами по зберіганню водних ресурсів являються раціональне використання води у виробничій діяльності; будівництво очисних споруд,- введення плати за використання прісних водних ресурсів. Пріоритетним напрямком асигнувань, на які спрямовується в останні роки більше половини всіх інвестицій природоохоронного призначення, є охорона водних ресурсів (134,3 млн. грн. капітальних вкладень), зокрема, будівництво станцій для біологічної, фізико-хімічної, механічної очистки стічних вод та будівництво систем оборотного водопостачання.

7.1.3. Земельні ресурси

Земельні ресурси країни - третя важлива складова навколишнього середовища. На початок 1999 р. земельний фонд України складав 60,4 млн. га.

Однією з найважливіших екологічних проблем є стан земельних ресурсів. Через відсутність коштів на заходи по боротьбі з ерозією, яка впливає безпосередньо на продуктивність земель, скорочуються обсяги захисних робіт.

Основні захисні роботи по зберіганню земельних ресурсів є:

- будівництво протиерозійних валів та валів-канав, валів-терас, валів-доріг;

- посадка полезахисних лісових смуг;

- залуження сильно деградованої та забрудненої шкідливими речовинами ріллі;

- рекультивація земель (оновлення);

- вапнування ґрунтів;

- лісокультурні роботи;

- внесення добрив.

Земельні ресурси, як і інші природні ресурси, зазнавали негативного впливу від розміщення небезпечних відходів у навколишньому середовищі. Із загальної кількості токсичних відходів, що зберігаються у сховищах організованого складування, 34 млн. тонн належать до І-Ш класів небезпеки. Умови зберігання небезпечних відходів у сховищах організованого складування та на території підприємств часто не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, що є одним з факторів інтенсивного забруднення поверхневих та підземних вод, ґрунту, атмосферного повітря, шкодить здоров'ю населення. Тому одним з заходів по зберіганню земельних ресурсів є відповідність умов зберігання небезпечних відходів санітарно-технічним нормам зберігання їх у місцях, призначених для цього. У 1998 р. на раціональне використання і охорону земель витрачено 28,9 млн. грн. капітальних вкладень (12% від загальної суми).

7.1. Основні заходи по зберіганню природних ресурсів
7.1.1. Атмосферне повітря
7.1.2. Водні ресурси
7.1.3. Земельні ресурси
7.1.4. Лісові ресурси
7.1.5. Тваринний світ (заповідне та мисливське господарство)
7.1.6. Мінерально - сировинні ресурси
7.2. Екологізація економіки.
7.2.1. Взаємодія державного і комерційного секторів у підтримці екологічного балансу
7.2.2. Екологізація економіки і бізнес
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru