Екологія і організація природоохоронної діяльності - Шматько В.Г. - 2.2. Ноосфера

Біосфера різко змінюються під впливом людської діяльності. В. І. Вернадський одним з перших усвідомив всебічний перетворюючий вплив людської діяльності на усі три зовнішні оболонки землі, що і дало йому поштовх до створення всеохоплюючої теорії біосфери. Він особливо виділяє перетворюючий вплив на Землю однієї із форм життя людини через її розумну діяльність і передбачає очевидне зростання глибини і масштабів цього впливу. Природні об'єкти, які вже зазнали людської діяльності, він відносить до "ноосфери" тобто до "сфери розуму" і передбачає що сфера буде розширюватися, охоплюючи все більшу частину Землі - від глибини її надр до найвищих шарів атмосфери.

Зараз складаються зовсім нові взаємовідносини в системі "людина - біосфера". Земля, що завжди здавалася людині неосяжною, безкрайнею, величезною, сили якої викликали в неї благоговійний трепет, сьогодні змінюється під впливом людської діяльності. Так, за рахунок роботи тисяч радіостанцій, телестанцій, релейних ліній тощо, Земля сьогодні випромінює енергії в радіодіапазоні більше, ніж Сонце. Щорічно людство лише в сільському господарстві перевертає, перелопачує своїми плугами та лущильниками масу ґрунту, в 200 разів більшу, ніж увесь пісок, глина, мул, які виносяться в океан усіма ріками Землі. Людство провокує справжні землетруси - за рахунок підземних ядерних вибухів, а також будівництва крупних водосховищ у сейсмічно небезпечних зонах. Сьогодні людина використовує не лише всі елементи таблиці Менделєєва, але й створила нові, яких раніше не було на Землі, наприклад, плутоній.

Добуваючи корисні копалини, 95% з них людина розсіює на поверхні, колосально прискорюючи переміщення хімічних елементів у біосфері, порушуючи біохімічні цикли, що склалися. На сьогодні за рахунок техногенної діяльності в біосферу потрапило вже близько 50000 нових хімічних речовин, невластивих природі й здебільшого шкідливих для живих істот 11 ].

Очевидно, що ноосфера в просторі значною мірою перетворюється біосферою, але не тотожна їй має, так як темпи розвитку ноосфери незрівнянно вищі від темпів зміни біосфери. До появи людини всі процеси в біосфері базувались на використанні відновлювальних ресурсів. Сьогодні 90% енергії для своїх потреб людство одержує із невідновлювальних джерел (нафта, газ, вугілля та інші). Порушені людством біоми самі стають джерелом забруднення природного середовища.

Сьогодні можна констатувати, що біосфера справді різко змінюється під впливом технологічної діяльності людини, дедалі більше змінюється техносферою, в якій дехто з учених ще недавно схильний був бачити початок формування ноосфери, передбачуваної Вернадським. Але сьогодні стало ясно, що наступ техносфери супроводжується такими змінами природного середовища, які почали вже загрожувати самому існуванню людини на Землі. Відбувається прискорене, прогресуюче руйнування основних життєво важливих ланок біосфери, що може викликати її повну деградацію і загибель, що автоматично означатиме загибель людства, оскільки люди не можуть існувати в іншому середовищі, ніж те, в якому вони з'явились та існують. Отже, все активніше рухаючи вперед "технічний прогрес", людство лише погіршує загальну ситуацію в біосфері і своє власне в ній становище.

На думку деяких вчених, серед причин цієї глобальної екологічної кризи, що насувається, головними є дві: надмірне зростання населення Землі і надмірне споживання ним основних природних ресурсів.

Таким чином ідея ноосфери, як керованої людством біосфери виглядає сьогодні утопією.

2.3. Екосистеми та їх роль в організації біосфери
Класифікація екологічних систем, характерні риси окремих екосистем
Основні закономірності і вимоги екології
Розділ 3. ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА АНТРОПОГЕННОГО ЗАБРУДНЕННЯ ТА ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА
3.1. Вплив людської діяльності на навколишнє середовище
Демографічні проблеми України
Урбанізація та її наслідки
Види забруднення навколишнього середовища та напрямки його охорони
Стан навколишнього середовища в Україні
Забруднення повітряного басейну
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru