Екологія і організація природоохоронної діяльності - Шматько В.Г. - Чистий економічний ефект природоохоронних заходів

Визначається з метою техніко-економічного обгрунтування вибору найкращих варіантів. Варіанти різняться впливом заходів на довкілля та на виробничі результати галузей, які здійснюють ці заходи, і ґрунтуються на порівнянні витрат на їх здійснення.

Розрізняють фактичний та очікуваний (проективний, прогнозний) чистий економічний ефект від впровадження природоохоронних заходів.

Перший визначають на підставі порівняння фактичних витрат і досягнутого економічного результату, другий розраховують по етапах розробки прогнозів програм і проектів з урахуванням створення нової природоохоронної техніки. У пошуках оптимального варіанта користуються багатоваріантним аналізом очікуваних витраті результатів з додержанням вимог щодо якості навколишнього середовища. Витрати, результати й економічний ефект розраховуються у річному вимірі. У разі, коли витрати й результати не збігаються за часом, варіанти обирають з урахуванням часового фактора. Витрати на природоохоронні заходи містять сукупні експлуатаційні витрати і капіталовкладення, приведені до річної розмірності з урахуванням часового фактора.

Економічним результатом впровадження природоохоронних заходів (Р) є показник річних економічних збитків від забруднення навколишнього середовища, яких вдалося уникнути (П для одно-цільових заходів). Для багатоцільових заходів ефект доповнюється річним приростом доходу від поліпшення діяльності підприємства (ДО):

Якщо значення збитків, яким вдалося запобігти, визначається при обґрунтуванні варіантів реконструкції діючих підприємств, то розмір збитків до проведення заходу дорівнює його значенню до реконструкції (модернізації).

Коли в проекті нового будівництва виділити природоохоронні елементи неможливо, значення Р розраховують як різницю між вартісною оцінкою загальних виробничих результатів діяльності проектованого об'єкта і грошовою оцінкою збитків за рік, спричинених функціонуванням цього об'єкта. У цьому разі річний приріст доходу від поліпшення виробничих результатів завдяки багатоцільовим природоохоронним заходам визначають за формулою:

де Пі - кількість товарної продукції і-го виду (якості) до здійснення заходу (і = 1, т);

П| - те саме після здійснення заходу б = 1, п); Воі (В^) - оцінка одиниці і-ї (і-ї) продукції.

Оцінка продукції, яку додатково виробляють завдяки зменшенню відходів, розраховується за кінцевими витратами (кадастровими цінами) на аналогічну продукцію. У випадках, коли додатково отримана продукція з відходів дає певний ефект у сфері її застосування (у порівнянні з продукцією, що замінюється), оцінка продукції коригується на величину отриманого ефекту.

Якщо періоди будівництва (реконструкції), а також проектні терміни експлуатації природоохоронних споруд у порівняльних варіантах природоохоронних заходів приблизно однакові (різниця не перевищує трьох років), а витрати й результати протягом експлуатації істотно не змінюється, то варіанти природоохоронних заходів можна порівнювати за значенням чистого економічного ефекту Я . Вибір найдоцільнішого з кількох варіантів у цьому разі здійснюється за формулою:

Варіанти природоохоронних заходів, які різняться за періодом будівництва (реконструкції) або проектними строками експлуатації, а також значеннями витрат і результатів, що змінюються

протягом часу експлуатації об'єктів, порівнюють за значенням сумарного економічного ефекту за період їх експлуатації з урахуванням фактору часу:

де І, Т - відповідно роки початку і завершення експлуатації об'єкта;

Р, - економічний результат для 1-го року; ц - базовий момент часу;

Зсум - сумарні витрати за період будівництва (реконструкції) та експлуатації об'єкта з урахуванням фактора часу.

6.2. Еколого-економічні показники оцінки виробничих процесів
Розділ 7. ПЛАНУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА
7.1. Єдина система планів охорони навколишнього середовища
Довгостроковий план
Середньостроковий план
Короткострокові плани
Річний план
Концепція економічного і соціального розвитку народного господарства
7.2. Порядок розробки екологічних програм
Державні і регіональні програми
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru