Основи екології - Мягченко О.П. - 1.3.2. Роль космічних впливів на еволюційні процеси

На еволюційні процеси біосфери активно впливають фізико-географічні, космічні явища, ритми, зокрема інтенсивність сонячної активності, на що першим вказав О. Чижевський - засновник сучасної науки про вплив Сонця на всі життєві процеси - геліобіології. Сонячна активність - кількість темних плям, яку характеризують числа Вольфа - змінюється циклічно, про що свідчить графік (рис.6):

Графік циклічності сонячної активності

Рис. 6. Графік циклічності сонячної активності.

Відомі 1850, 600, 400, 178-169, 88-83, 33, 22, 11, 6-4-річні цикли сонячної активності, які складають основу закону космічних впливів. Ці та інші космічні, планетарні зміни впливають на природні процеси - геофізичні (погодно-кліматичні), біологічні. Але космічні фактори, впливаючи на біосферу, її структури нівелюються і тому за силою й часом впливів часто втрачають свій ефект дії, особливо негативний. Наприклад, відомо, що існує строго періодичний 1850-річний ритм, що підрозділяється на періоди: 100-річний (тепло-сухий), 200-річний (тепло-вологий), 350-річний (холодно-вологий) та 300-річний (холодно-сухий). Ці періоди виявляються в стані атмосфери та гідросфери, гірського оледеніння та сейсмотектонічних явищ, вулканізмі, рівні природного фону радіоактивності, зміні ландшафтів.

Весь 1850-річний цикл складається з довгої і короткої активних фаз. Активні фази циклу пов'язані з похолоданнями, змінами в крижаному покриві планети. Глобальні зміни в природному середовищі і 1850-річний цикл впливає і на еволюцію людської цивілізації.

Античну цивілізацію відносять до першого тисячоріччя до н.е., сучасна цивілізація зародилася в ХVІ-ХVІІ ст. Між ними 1000 років спаду, що збігається з активними фазами 1850-річного циклу. Майже чотири тисячі років тому (це майже подвійний 1850-річний цикл) в Середній Азії з'являються перші міста, одержує розвиток штучне зрошення, землеробство, активно розвивається цивілізація Хараппі в Індії. Начебто виникли всі передумови для подальшого розвитку людства. Але приблизно 1400 років тому вони зникають. Друга хвиля цивілізації - епоха бронзи збігається з третьою стадією (3900 років).

Легко відновлені і добре досліджені хвилі еволюції, що відповідають п'ятій та четвертій стадіям - 7600 і 5700 років тому, з яких першому відрізку часу відповідає час неоліту на узбережжі Середземномор'я. Приблизно через 2000 років виникають зміни. Така хвиля розвитку людства сформувалася 6700-5800 років тому (четверта стадія). Поширюється землеробство - скотарські поселення на великих територіях. Але знову, приблизно через 2000 років, ці культури зникають, наприклад трипільська культура.

Таким чином, хвилі розвитку цивілізації збігаються з активними фазами 1850-річного циклу. Характерно, що імпульси розвитку цивілізації пов'язані з несприятливими інтервалами. На початку теплих інтервалів створюються кризові геоекологічні ситуації. Різко скорочується чисельність населення, культура занепадає, змінюються політичні системи, мають місце великі переселення народів. Все це свідчить про тісні зв'язки між всіма процесами - геологічними, біологічними, соціальними.

Близько 3 млрд років тому почала формуватися сучасна біосфера - виникали та зникали рослини, тварини. Виникнення людини, поступовий розвиток соціальних відношень, ускладнення взаємовідносин суспільства і природи викликали, за еволюційними мірками, дуже швидкі зміни в природі, що еквівалентно її катастрофі. Щоб запобігти цьому, необхідно створити нові відношення, побудовані на раціональних (від лат. - розум) підходах до природи.

Виникає питання - за якими шляхами може йти подальший розвиток природи і людини? Припустимо, що за першим сценарієм людство не зможе зупинити глобальну екологічну кризу, і тоді в найближчі 30-40 років відбудеться соціодемографічна криза. Економічні й соціальні протиріччя дійдуть до рівня глибоко антагоністичних, можуть відновитися війни держав за природні ресурси біосфери. В таких умовах, навіть без ядерної війни, до кінця XXI ст. повною реальністю стане техносфера, а значить, руйнація біосфери, зміна її структури, в якій місця для людини може і не бути. Людина може бути замінена розумними кібернетичними істотами - кіборгами.

За другим сценарієм - людство повинно не пізніше найближчих 20-25 років знайти вихід із глобальної соціоекологічної кризи або зменшити, призупинити її. Але це буде можливим лише за умови політичного об'єднання всього людства, встановлення контролю за народжуваністю, екологізацією всіх виробництв, введення принципу соціальної справедливості. Це стане можливим за умови об'єднання економіки і управління соціоприродними процесами, при переході від природо-споживацького мислення до екологічно націленого на злиття суспільства з природою.

Це буде ноосфера (гр. ноос - розум), в якій кожна дія людини, людства в природі буде можливою лише після розрахунків усіх ймовірних варіантів, коли будуть передбачені наслідки в перших, других, і десятих кроках. Завдяки цьому і формується новий тип біосфери - ноосфера. Поняття про ноосферу запропонував французький філософ Е. Леруа в 1925-1926 рр. на одному з семінарів, де були присутніми В.І. Вернадський і Тейяр-де-Шарден (1881-1955) -філософ, антрополог, який відкрив синантропа. Тейяр-де-Шарден створив вчення про еволюцію природи, дав загальний ескіз подальшого розвитку цивілізації (Шарден Т. Феномен людини.- М., 1987). В його уяві стріла історії має напрямок до ноосфери, яка є штучною, породженою людиною, антропогенною системою - антропосфера, що дуже часто вступає в протиріччя з біосферою. Він вважав, що в історії людства обов'язково наступить епоха наджиття - гармонійне злиття інтересів природи і людини, коли зникнуть расові, релігійні, ідеологічні розходження між людьми. Це буде кінець біосферної еволюції і початок ноосферної.

Забезпечуючи сумісність людської діяльності з законами еволюції, саморегуляцією і збереженням біосфери, люди повинні сприяти формуванню якісно нової системи - соціоприродної спільності - ноосфери.

Питання

1. Яка роль Сонця у біосфері, у безпечній життєдіяльності людини?

2. Які можливі шляхи розвитку цивілізації?

3. В чому причини сучасної екологічної кризи?

4. Чому екологічні знання пов'язані з безпечною життєдіяльністю людини?

5. Який зв'язок між станом розвитку суспільства та екологічними проблемами?

6. Що таке техносфера, ноосфера, в чому їх зв'язок?

1.3.3. Основні функції біосфери
1.3.4. Закони біосфери
1.4. Основи загальної біоекології
1.4.1. Організм і середовище
1.4.2. Екологія популяцій
1.4.3. Угрупування та екосистеми
Розділ 2. Прикладні аспекти екологи. Стан соціально-екологічних проблем у світі, в Україні, її регіонах
2.1. Загальнобіологічні проблеми довкілля
2.2. Урбанізація та її наслідки
2.3. Відходи виробництва та їх утилізація
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru