Основи екології - Мягченко О.П. - 2.7.2. Екологія тваринного світу

Тварини (гетеротрофи) - основний компонент навколишнього природного середовища, національне багатство, джерело духовного та естетичного збагачення і виховання людей, об'єкт наукових досліджень. Фауна (сукупність всіх тварин) України налічує понад 45 тис. видів, з них комах 35 тис., членистоногі без комах - 3,4 тис., черви - 3,2 тис. тощо. Об'єктами тваринного світу є: хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші істоти) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та інші) тварини в усьому їх видовому та популяційному різноманітті на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), які перебувають у стані природної волі; частини диких тварин, корисні продукти їх життєдіяльності, нори, хатки, лігва, мурашники, боброві загати та інше житло і споруди тварин, які підлягають захисту законом (Див. табл. №8-10, Дод. 2).

Особливої уваги потребують ссавці, більшість з яких занесені до Червоної книги - це комахоїдні: підковоніс малий, вечірниця мала, нетопир середземноморський, їжак вухатий; гризуни: мишівка степова, тушканчик великий; китоподібні з родини дельфінових - азовка, хижі тварини: тхір степовий, перев'язка звичайна.

Підковоноси, або кажани, які ведуть нічний спосіб життя, живляться в польоті в основному комахами - двокрилими, лускокрилими та дрібними жуками. Найбільш розповсюджений нетопир середземноморський - в центральній частині Північного Приазов'я, чисельність якого дуже низька, але трохи вища, чим інших названих кажанів. Спостерігається вночі у Бердянську, Маріуполі з раннього літа до осені.

Їжак вухатий, чисельність якого дуже незначна, спостерігається у степовій місцевості - в Хомутовському степу. Тхір степовий, віднесений до рідкісних видів, а перев'язка звичайна - вразливий вид. Вони занесені до Червоної книги, але чисельність швидко зменшується під впливом антропогенного навантаження.

Дельфін азовка, або пихтун, став рідкісним видом, що пов'язано із зменшенням кормових ресурсів, хімічним забрудненням морської води. Живиться він рибами - придонними (бички) та пелагічними (атерина, хамса). В Азовському морі налічується кілька тисяч його особин. Тварина занесена в 1973 р. до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, які перебувають під загрозою зникнення, а в 1991 р. до Європейського Червоного списку, але чисельність продовжує зменшуватися.

Багато видів тварин знаходяться в дуже депресивному стані і тому вимагають охорони. Зокрема до Червоної Книги України занесені 7 видів ссавців, 21 вид птахів, 2 види плазунів, 8 видів риб, 18 видів комах, один вид кільчастих червів. Тільки за останні 350 років у світі назавжди зникли понад 60 видів наземних тварин, 100 видів птахів і третина з них - за останні 50 років. Багато хто з них були ендеміками. (гр. - місцевий), близько 1000 перебувають під загрозою зникнення.

Для збереження представників флори і фауни, відновлення чисельності тих видів, які знаходяться під загрозою зникнення, в Україні створено 200 територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею майже 25 тис. га. Ці території мають не лише науково-практичне, пізнавальне, й рекреаційно-культурне призначення.

Унікальна вся територія Північного Приазов'я яка, на відміну від інших регіонів України, не зазнавала оледеніння. Тут зберіглися численні види ендеміків, реліктів, цікавих геологічних об'єктів. Північне Приазов'я - частина Лівобережно-Придніпровської геоботанічної провінції, яку складають території Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької і Донецької областей.

За палеонтологічними даними, на всій території Північного Кавказу, півдня України, від Румунії до Іспанії був субтропічний клімат. На цих просторах в пліоцені і до початку четвертинного періоду, тобто від 5 до 1 млн. років тому назад тут була савана - субтропічний степ, в якому мешкали слони, антилопи, бізони, саблезубі тигри, страуси. Скам'янілі рештки таких тварин і тепер іноді знаходять у лесових ґрунтах, на прибережних зсувах.

Питання

1. Який стан біорізноманіття тварин в Україні?

2. Які тварини занесені до Червоної Книги України?

3. Який сучасний стан тваринного світу України, її регіонів?

4. Чим тварини відрізняються від рослин?

2.7.3. Основи ландшафтної екології
2.8. Соціально-екологічні проблеми біосфери
2.8.1. Екологія атмосфери
2.8.1.1. Метеорологічний потенціал атмосфери
2.8.1.2. Інженерно-технічні методи очищення повітряних викидів
2.8.2. Екологія літосфери, її проблеми
2.8.2.1. Земельні ресурси України та їх стан
2.8.3. Екологія гідросфери, її проблеми
2.8.3.1. Стан світового океану
2.8.3.2. Водні ресурси України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru