Основи екології - Мягченко О.П. - 2.8.2. Екологія літосфери, її проблеми

Літосфера (гр. літос - камінь, твердь) - верхня тверда оболонка планети, до складу якої входять земна кора і верхня частина мантії - розплавлена речовина планети. Товщина літосфери коливається від 0,5-1 км під дном океану, до 50-90 км на суші континентів. Поверхня літосфери - рельєф.

Частиною літосфери є надра, де містяться мінерали - геологічні утворення з близькими хімічними, фізичними властивостями, кристалічними гратками. Сукупності мінералів утворюють гірські породи, які використовують в народному господарстві, - гірничодобувний комплекс, металургія, будівництво. Надра - частина земної кори, яка розташована під поверхнею суші або дном водойм - моря, океану і сягає до глибин, які доступні для геологічного вивчення і освоєння. Через підземні виробки у верхніх шарах земної кори утворилися штучні пустоти. Через це з'явилися додаткові напруги в ній і збільшилася тектонічна активність Землі - почастішали землетруси, зсуви в гірничодобувних регіонах, навіть у містах при неправильній забудові. Дослідженнями встановлено, що до півночі Італії, Греції, через Балкани, південь України, Кавказу, через Каспійське море, Середню Азію з розгалуженням на північ Росії (Тюменський нафто-, газодобувний край) і на Південно-Східну Азію (Японія, Китай, Індонезія) можливі сейсмічні явища великої сили, наприклад у 1999 р. в Туреччині (загинуло 15 тис. людей), на Тайвані - близько 10 тис., пошкоджено два великих міста. Зони найбільш вірогідних землетрусів представлені на рис. 16.

Зони найбільш вірогідних землетрусів

Рис. 16. Зони найбільш вірогідних землетрусів

Корисні копалини - природні мінеральні утворення, що використовуються в народному господарстві. За промисловим використанням їх ділять на 4 основні групи: металеві, неметалеві, пальні, гідро- та газомінеральні, а також і підземні води, ропа, лікувальні пелоїди (грязі). З надр планети тільки за останні 20 років добуто 40% вугілля (74 млрд т), 55% заліза (18 млрд т), 70% нафти (58 млрд т), 80% природного газу (30 трлн куб. м). Людство, неприборкане у своїй експансії, щорічно збільшує видобуток корисних копалин, виснажуючи те, що в біосфері накопичувалося протягом мільйонів років.

За швидкістю їх вичерпання виділяють абсолютно вичерпні (руди, вугілля, нафта, природний газ), умовно невичерпні (енергія Сонця, вітру, земного тепла) та відновлювані - кисень, вода, рослини, тварини, люди. Але вже тепер суспільство створило такі умови, з-за яких остання група ресурсів поступово втрачає вказану здатність.

Останнім часом окремо виділяють техногенні родовища. Це місця скупчення великих кількостей промислових відходів - результати видобутку, збагачення і переробки мінеральної сировини, запаси яких оцінені і можуть мати промислове значення.

Через нераціональне використання літосфери суспільством сформувалися її екологічні проблеми. Цьому сприяє видобуток із надр планети величезних мас корисних копалин - понад 600 млрд т за рік, які не завжди раціонально використовуються.

Корисні копалини - це сировина для енергетики (35%), для металургійної (35%) і хімічної (30%) промисловості. На кожну людину в середньому їх припадає по 100 т, але близько 90% від добутої кількості через недосконалі технології видобутку і переробки в різноманітних галузях промисловості губиться, розпорошується в біосфері, отруюючи її.

Тому великою проблемою сучасної видобувної та переробної галузей промисловості є поліпшення технології виробництва, підвищення ефективності використання сировини і продукції з неї, впровадження ресурсозберігаючих технологій. Тільки такі заходи можуть віддалити швидке наближення термінів повного виснаження наземних покладів корисних копалин.

Для багатьох регіонів вже характерні екстремальні відхилення в погоді - бурі, торнадо, цунамі, повені, посухи, активізація вулканічної діяльності, дисбаланс атмосферних процесів. Прикладом може бути Західна Європа, де напередодні 2000 р. відбувся ураган з інтенсивними опадами, внаслідок чого загинуло на території Іспанії, Франції, Італії більше як 100 людей. Урагану такої сили тут ніколи не було, бо швидкість вітру сягала до 220 км за годину.

Через надмірне використання органічних видів палива порушився вуглецевий баланс біосфери, одного з основних у біосфері, що теж сприяє біосферним катаклізмам.

Через це рівновага між синтезом і витратою органічних речовин на суші розбалансована. Поки люди брали з біосфери не більш 1% запасів органічних речовин - деревини, вугілля, нафти, газу, вона зберігала стаціонарність. Тепер біосфера перейшла в кризовий, не рівноважний стан. Підрахунки показують: розвіданих запасів вугілля вистачить на 600 років, нафти - на 90, природного газу - на 50, урану - на 60 років. Ці дані свідчать про обмеженість розвіданих запасів корисних копалин, без яких робота сучасної промисловості неможлива. В результаті сформувалася мінерально-сировинна криза. Хоча не виключена можливість, що можуть бути виявлені нові поклади.

Питання

1. Що таке літосфера, яка її будова?

2. Які причини землетрусів?

3. Що таке родовища, корисні копалини, як їх класифікують?

4. Які перспективи використання корисних копалин?

2.8.2.1. Земельні ресурси України та їх стан
2.8.3. Екологія гідросфери, її проблеми
2.8.3.1. Стан світового океану
2.8.3.2. Водні ресурси України
2.8.3.3. Екологічний стан Дніпра
2.8.3.4. Проблеми малих рік України
2.8.3.5. Екологічні проблеми питної води
2.8.3.6. Методи очищення стічних вод
2.8.3.7. Законодавчі основи охорони вод
2.8.4. Заповідна справа - збереження біорізноманіття рослин і тварин
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru