Основи екології - Мягченко О.П. - 3.7. Екологічний рух в Україні. Роль громадських організацій в збереженні природи

Корені організацій з охорони природи сягають в кінець XIX ст., коли в 1889 році в Ісландії виникла перша в світі громадська організація з охорони природи. У 1914 р. в Італії виникла національна ліга охорони пам'ятників природи.

Перша світова війна та соціальні потрясіння істотно загальмували природоохоронну роботу в Україні, завдавши довкіллю чималих збитків та руйнації. Українська Гетьманська Держава за часів гетьмана Павла Скоропадського утворила Міністерство Земельних Справ, а при ньому - окремий відділ з охорони пам'яток природи, а також Комісію із вчених та діячів у цій справі.

У Києві в 1918 р. існував також приватний "Краєвий Природоохоронний Комітет" (голова - проф. П. А. Тутківський), в Харкові функціонувало Товариство любителів Природи (голова - проф. В. Л Талієв); в Одесі - Спілка наукових товариств природоохоронного спрямування (голова - проф. Г. І. Танфільєв). У Полтаві засновується Комітет Охорони Природи та Старовини.

Становлення та розвиток заповідної справи на науковій основі пов'язано з В.В. Докучаєвим, Г.І. Танфільєвим, В.Л. Талієвим, Г.М. Висоцьким. Перші товариства охорони природи з'явилися в кінці XIX - на початку XX ст. в Харкові, Олександрівську (тепер Запоріжжя), Полтаві, Одесі, на Волині купували цінні території для створення заповідників.

У 1924 р. було створено Всеросійська громадська організація з охорони природи, метою якого було виховання у населення дбайливого ставлення до всього живого. В 1926 р. в Англії виникає Рада з охорони сільської місцевості. Тепер такі громадські організації природоохоронного прямування діють в усіх цивілізованих країнах. Особливе значення мають неурядові організації як міжнародного, так і місцевого значення. Це всесвітньо відомі організації: Всесвітній фонд дикої природи, Міжнародна організація по збереженню водно-болотних угідь, яка складається з трьох структур - Міжнародне бюро з досліджень водоплаваючих птахів, Азіатське бюро водно-болотних угідь та Бюро водно-болотних угідь Америки, всім відома

Гринпіс, Міжнародна організація "Зелений хрест", Федерація природних та національних парків Європи.

Однією з найбільших таких організацій є Осборнівська громадська організація та Національна федерація з охорони диких тварин у США. Зараз всі природоохоронні організації, течії, рухи об'єдналися в Міжнародний рух "Зелений світ". Це впливова організація, що має розгалужену мережу наукових установ і технічні засоби контролю стану природи у світі та засоби інформування населення планети з екологічних питань.

Останнім часом одержали розвиток екологічні фонди різних рівнів - всесвітні, міжнародні, регіональні, котрі діють на громадських засадах. Їхні основні задачі - фінансова допомога в здійсненні екологічних програм в різних регіонах планети. Прикладом міжнародних фондів можуть бути "Євразія", "Відродження", які спонсують екологічні програми в країнах Європи, Азії, на теренах колишнього

СРСР.

Тепер на території України працюють 373 великих громадських неформальних (неурядових) організацій екологічного профілю, одним з головних напрямків роботи яких також є екологічна освіта населення. Цією ж проблемою займаються і 343 формальні державні організації, в тому числі 35 спеціалізованих вищих навчальних закладів.

Особливе значення в цьому мають студентські дружини охорони природи, які ще в 1988 р. стали основою більш широкого масового руху - Українська екологічна ліга, Соціально-екологічний союз. Більшість з цих формальних і неформальних організацій видають і поширюють серед населення літературу, в якій аналізуються екологічні проблеми, як загальнодержавного, так і регіональних, місцевих масштабів.

Це наприклад "Екоправо" у Києві, Львові та Харкові, "Соціально-екологічний союз" в Одесі, Міжнародний екологічний фонд "Азовське море" у Бердянську і багатьох інших містах, селищах.

Важливою є не тільки пасивна освіта, а й залучення громадськості до практичних дій, що можливо тільки при усвідомленні населенням важливості тієї чи іншої проблеми екологічного характеру. А це, як свідчать результати, відбулося.

Питання

1. Коли і чому з'явилася необхідність створення органів охорони природи?

2. Яка ефективність роботи міжнародних органів охорони природи?

3. Охарактеризуйте структуру природоохоронних органів України, їх завдання.

4. Де і коли з'явилися в Україні перші громадські організації охорони природи?

5. Що таке екологічні фонди, які їх цілі?

6. Охарактеризуйте громадські природоохоронні організації, які діють в Україні, в Північному Приазов'ї, які їх цілі?

3.8. Органи охорони природи в Україні
3.9. Міжнародні природоохоронні організації
Розділ 4. Стратегія і тактика збереження та стабільного розвитку життя на землі
4.1. Сталий розвиток суспільства - результат нового екологічного мислення
4.2. Біологічні, соціальні аспекти екології людини
4.3. Екологія і культура
4.3.1. Еколого-етичні проблеми
4.4. Екологічна освіта і виховання в Україні
4.4.1. Екологічна освіта і виховання за кордоном
4.5. Основи екологічного права
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru