Промислова екологія - Апостолюк C.O. - Рулонні волокнисті фільтри

Вітчизняною та зарубіжною промисловостями випускаються різні типи рулонних волокнистих фільтрів: ФРУ, ФРП, "Ролло-матік", ЛФР, "Ауто-Ві" та інші. Перевагою цих фільтрів над плоскими і складчастими волокнистими є значне полегшення експлуатації пилоочисних пристроїв, унаслідок чого вони широко застосовуються.

Комірковий фільтр типу ФяЛ виробництва Серпухівського механічного заводу (Росія) з пристроєм для збирання й розбирання

Рис 3.7. Комірковий фільтр типу ФяЛ виробництва Серпухівського механічного заводу (Росія) з пристроєм для збирання й розбирання: І — плита; 2 — фільтр; 3 — стояк; 4 — підпорна гайка; 5 — штанга; 6 — гвинтовий притискний механізм

На рис. 3.8 зображено один із рулонних фільтрів типу ФРУ виробництва Сімферопольського машинобудівного заводу (Україна).

Рулонний волокнистий фільтр типу ФРУ

Рис. 3.8. Рулонний волокнистий фільтр типу ФРУ

У верхній та нижній частинах каркаса цього фільтра встановлені котушки. Кінці, намотані на верхні котушки полотнищ скловолокнистого фільтрувального матеріалу, пропускаються через щілини в каркасі та закріплюються на нижніх котушках. Фільтрувальний матеріал, забруднений пилом, вловленим з потоку повітря, перемотують з верхньої котушки на нижню.

На одному каркасі фільтра встановлюється декілька котушок з рулонним фільтрувальним матеріалом. Це розширює номенклатуру типорозмірів при обмеженому числі розмірів матеріалу за шириною, дає можливість комплектувати фільтрувальну установку великої пропускної здатності з агрегатів.

У фільтрах використовується фільтрувальний матеріал ФСВУ. Довжина кожного полотнища — 15—20 м. Фільтрувальний матеріал підтримується решітками, що запобігають його прогинанню, порушенню структури та розриву під тиском повітря при перемотуванні. Швидкість переміщення матеріалу під час перемотування — 50 см/хв.

Рулонні фільтри типу ФРУ можуть оснащуватися також синтетичними або губчастими матеріалами.

Рулонні волокнисті фільтри типу ФРП призначені насамперед для очищення повітря від волокнистого пилу на підприємствах текстильної промисловості. У них передбачена часткова регенерація фільтрувального матеріалу.

За конструкцією фільтри типу ФРП, що випускаються Серпухівським механічним заводом (Росія), є ідентичними фільтрам типу ФРУ. Особливістю фільтрів ФРП є наявність системи пневматичної регенерації фільтрувального нетканого матеріалу. Система складається із щілинного пневматичного відсмоктувача, до якого приєднується вертикальний повітрохід з фланцем для приєднання до системи пиловідсмоктування. Система пневматичної регенерації забезпечує багатократне використання матеріалу.

У фільтрах використовуються спеціальні блоки з нетканого фільтрувального матеріалу ФВН. Цей матеріал є шаром із суміші натуральних і синтетичних волокон шириною 0,6 мм, склеєних спеціальним клеєм. Фільтри типу ФРП встановлюються в кондиціонерах, як і фільтри типу ФРУ. Рулонні фільтри цього типу можуть оснащуватися також спеціальними капроновими сітками.

Рулонні волокнисті фільтри типу "Ролл-о-матік" випускаються фірмою ААФ (США), широко використовуються у багатьох країнах світу. На рис 3.9 зображена конструкція такого фільтра.

На відміну від фільтрів ФРУ, тут котушки встановлюються безпосередньо в перетині фільтра. Для запобігання забрудненню чистого фільтрувального матеріалу пилом, що знаходиться в повітряному потоці та омиває верхню котушку, її закривають знімним кожухом 2 оптичної форми. З фронтальної сторони фільтра матеріал підтримується легкою трубчастою напрямною решіткою 3, вертикальними напрямними шинами 4 та горизонтальною планкою 5. Механічний привід фільтра 6 встановлений у нижній частині каркаса. Збоку каркаса фільтра в скриньці 7 встановлюються прилади керування. Автоматизація керування механізмом

Рулонний фільтр типу

Рис. 3.9. Рулонний фільтр типу "Ролл-о-матік": 1 — котушка; 2 — кожух змінний; 3 — решітка напрямна; 4 — вертикальні напрямні шини; 5 — планка горизонтальна; 6 — привід фільтра; 7 — скринька

перемотування здійснюється за перепадом тиску за допомогою контактного мікроманометра.

Рулонні волокнисті фільтри типу "Ауто-Ві" випускаються фірмою "Вокус" (Англія). Загальний вигляд фільтра зображений на рис. 3.10. Поверхня фільтрувального матеріалу дещо збільшена, внаслідок чого зменшується його опір. З цією метою передбачено декілька проміжних валів, нижній з яких обертається за допомогою електродвигуна або вручну. Фільтрувальний матеріал огинає ці вали.

Фільтри типу "Ауто-Ві", як і фільтри "Ролл-о-матік", широко використовують на металургійних, хімічних, машинобудівних підприємствах.

Загальний вигляд рулонного волокнистого фільтра

Рис. 3.10. Загальний вигляд рулонного волокнистого фільтра "Ауто-Ві"

3.2.4. Електричні повітряні фільтри
3.3. Пиловловлювачі для очищення повітря від пилу на промислових підприємствах
3.3.1. Суть пиловловлювання та його види
3.3.2. Класифікація пиловловлювачів, характеристика та сфера застосування
3.3.3. Сухі пиловловлювачі, їхня характеристика та сфера застосування
Гравітаційні пиловловлювачі
Інерційні пиловловлювачі (циклони)
Тканинні пиловловлювачі
Жалюзійні пиловловлювачі
Електричні пиловловлювачі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru