Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 3.3.5. Інтеграція клієнтів у банківський документообіг

Четвертою, не менш важливою вимогою до інформаційних систем є вимога забезпечення автоматизації міжфілійних розрахунків, тобто систем управління філіями. Кожний багатофілійний банк або велика компанія стикається з необхідністю автоматизувати й оптимізувати міжфілійні розрахунки. Спочатку цей напрям автоматизації був зорієнтований на сферу платежів. Однак платежі - тільки частина інформації, якою повинні обмінюватися філії як між собою, так і з головним офісом. Це вимагає поширення автоматизації міжфілійних розрахунків і на міжфілійний документообіг, а це передбачає обмін не тільки платіжними документами, а й, наприклад, заявками на конвертацію, видавання кредиту тощо. Філія також може відправляти в головний офіс первинні дані і агреговані показники для отримання зведеної звітності, а з головного офісу отримувати значення лімітів на проведення тих чи інших операцій, візи на видавання кредитів тощо.

Таким чином, розширюючи межі задачі, пов'язаної з побудовою системи документообігу, можна сформулювати четверту вимогу: інформаційна система повинна забезпечувати документообіг, що охоплює всі підрозділи корпорації - її відділення, філії, віддалені офіси і представництва.

3.3.5. Інтеграція клієнтів у банківський документообіг

Ще одна вимога - включення клієнтів у банківський документообіг. Спочатку системи типу Клієнт - Банк були зорієнтовані на передачу платіжних доручень у кредитну установу і відправлення витягів із рахунку з банку в офіс клієнта. Але з розвитком цієї технології стрімко розширювалась і номенклатура повідомлень - заявки на конвертацію валюти, на зняття готівки, інформаційні листи тощо. У результаті система обміну фінансовими повідомленнями трансформувалась у комплексну систему взаємодії клієнта і банку (аналогічно зі змінами в самому банку - від автоматизації бухобліку до автоматизації документообігу).

Крім того, саме поняття офіс клієнта стає дедалі віртуальнішим. Більшість клієнтів активно пересуваються не тільки по країні, а й по всьому світу, і офісом у них іноді виступає переносний комп'ютер. Окрім того, комп'ютер може бути і не власним (припустімо, комп'ютер, установлений в Інтернет-кафе), а всі взаємодії здійснюються через глобальну мережу. Можна сказати, що в цьому разі "офіс" - це людина, яка може тим чи іншим способом ідентифікувати себе при входженні в інформаційну систему банку. Із позиції банку цю тенденцію можна охарактеризувати як наближення до клієнта. Стирається межа між постачальником послуг і споживачем. Отже, банк входить у дім клієнта, відвідує його офіс, потрапляє на його робочий стіл. І навпаки, клієнт із будь-якої точки світу отримує багато послуг, доступних раніше тільки в офісі фінансової установи.

Таким чином отримуємо п'яту вимогу: інформаційна система повинна забезпечити інтеграцію в єдиний інформаційний простір (єдиний документообіг із розподіленою обробкою даних) не тільки всіх підрозділів банку, а й усіх клієнтів за повним переліком наданих послуг.

Отже, магістральна тенденція розвитку програмних засобів автоматизації фінансових операцій полягає в універсалізації цих засобів. Розробка інформаційних систем не повинна орієнтуватися на вузькоспеціалізоваїгу сферу діяльності. Програмне забезпечення майбутнього буде являти собою не банківські або бухгалтерські програми, а корпоративні офісні системи. А якщо до цього додати певну тенденцію до децентралізації збереження даних і бізнес-серверів, точніше сказати, що системи майбутнього - це корпоративні мережі. І побудовані вони будуть, по-перше, як системи автоматизації документообігу; по-друге, як системи, реалізовані в трирівневій архітектурі клієнтісервер, що знищує кордони між локальною і глобальною мережами; і по-третє, як системи, що забезпечують документообіг у глобальному інформаційному просторі з можливістю офлайнової роботи різних ланок цього документообігу.

3.4. РИЗИКИ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ
3.4.1. Фактори ризику інформаційної системи
3.4.2. Мінімізація інвестиційних ризиків
Процес розробки інформаційної системи
Дотримання заходів захисту інформаційної системи
Вимоги до обладнання
Підтримка міжнародних і національних стандартів
Можливість підтримки широкого спектра комп'ютерних систем
Вимоги до програмного забезпечення
Робота з персоналом
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru