Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 4.3.3. Модуль Счета клиентов банка

Для ведення клієнтських рахунків (відкриття рахунків і субрахунків, їх редагування, ведення, закриття тощо) у системі Scrooge передбачено застосування Счета/Приложения/ІСчета.

Застосування Счета на екрані комп'ютера представлено у формі вікна Менеджер счетов (рис. 4.7), яке поділено на верхню (відображення клієнтських рахунків) і нижню частину (відображення субрахунків активованого у верхній частині вікна рахунку).

Вікно Счета системи Scrooge

Рис. 4.7. Вікно Счета системи Scrooge

До складу вікна Менеджер счетов входять: локальне меню {Информация Действия Клиенты Отчеты Помощь); кнопки сортування (на даний час активною кнопкою є по Названию счета; кнопки управління; робочі стовпці таблиці. Перший стовпець таблиці (без заголовка) призначений для відображення у формі двох символів стану та активності рахунку: "" (пропуск) - рахунок відкритий; ? - рахунок закритий; другий символ визначає активність рахунку: Н - небалансовий рахунок; П - пасивний рахунок; А - активний рахунок. У наступних стовпцях таблиці відповідно фіксуються рахунки, залишки коштів на них, найменування рахунку або його власника (визначається на бажання користувача). Поруч з меню (зліва) розташовані дві кнопки управління: кнопка і призначена для переміщення субрахунків із нижньої частини вікна у верхню; кнопка Т виконує зворотну дію із субрахунками.

Для відкриття аналітичного рахунку зареєстрованому клієнтові слід, перш за все, активувати верхню частину вікна менеджера рахунків, натиснути кнопку Добавить - з'явиться вікно Вставка із шаблоном для формування реквізитів рахунку (рис. 4.8).

Вікно Вставка із шаблоном рахунку

Рис. 4.8. Вікно Вставка із шаблоном рахунку

Першим полем шаблону є код клієнта, до складу якого входить група клієнтів (BNK - банк, UFR - юридична особа, FFR - фізична особа) і порядковий номер реєстрації клієнта в групі). Для заповнення цього поля слід викликати (F1) на екран довідник зареєстрованих клієнтів. Натиском клавіші Enter код клієнта переноситься в шаблон рахунку. Повторний натиск клавіші Enter приводить до автоматичного заповнення полів ОКПО, Наименование, Краткое имя клиента.

Поле Счет поділено на дві частини: ліву - для введення валюти; праву - для введення аналітичного рахунку. При відкритті гривневого рахунку ліву частину можна не заповнювати, на відміну від відкриття валютного рахунку, де заповнення лівої частини обов'язкове. права частина поля Счет заповнюється за форматом АААА КЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, де АААА - номер балансового рахунку згідно з планом рахунків (4 знаки), К - контрольний розряд (1 знак), Е1Е2ЕЗЕ4Е5Е6Е7Е8Е9 - параметри аналітичної частини рахунку.

параметри аналітичної частини поділяються на загальнообов'язкові і резиденти і сть, код контрагента (порядковий номер реєстрації клієнта), порядковий номер рахунку, код валюти] і спеціально-обов'язкові (параметри нарахування процентів - вказуються для рахунків, за якими виконується нарахування процентів).

формат рахунку користувач формує таким чином: з клавіатури вводиться номер балансового рахунку; нуль або будь-яка десяткова цифра для контрольного розряду; параметри аналітичної частини рахунку - Enter. система на основі введених даних обчислює контрольний розряд і результат обчислення надає користувачеві шляхом виведення на екран вікна Предупреждение. після закриття цього вікна система автоматично визначає активність аналітичного рахунку (встановлює прапорці - активний, пасивний чи активно-пасивний). для активно-пасивного рахунку треба активувати поле міп (у цьому разі в полях min і max мають стояти символи ##############).

заповнення шаблону рахунку закінчується визначенням типу рахунку (поточний, кредитний, внутрішній тощо) - активацією кнопки Признаки і наступним установленням відповідного прапорця для рахунку.

сформований аналітичний рахунок клієнта система заносить до менеджера рахунків із позначкою заборонений до роботи (у першому стовпці вікна Счета стоїть позначка ?).

для надання рахункові стану Робочий слід виділити рахунок і виконати команду локального меню Действия/Приказы по счету. у вікні Приказы треба активувати кнопку Добавить - з'явиться вікно Счет закрыт із переліком дій: Открыть, Открыть как временный, Открыть без уведомления, Изменить состояние. після визначення дії і натиску клавіші Enter з'являється вікно Вставка для формування наказу на надання рахунку стану "відкритий". формування наказу завершується натисненням кнопки Годится. система повертається до вікна Менеджер рахунків, яке треба поновити. після виконання такого переліку дій знак ? зникає зі стану рахунку, що є підтвердженням готовності рахунку до роботи.

аналітичному рахунку, для якого ще не сформовано наказу, можна відкрити будь-яку кількість субрахунків.

4.3.4. Модуль !Документы+
4.3.5. Модуль Касса
4.3.6. Модуль Розрахункові правила і нарахування процентів за розрахунково-касове обслуговування клієнтів банку
4.3.7. Модуль Кредиты
4.3.8. Депозитні операції
4.3.9. Модуль Валюта
4.4. СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ БАРС MILLENNIUM
4.4.1. Загальна характеристика системи
4.4.2. Основні функціональні модулі САБО БАРС Millennium
4.4.3. АРМ Адміністратора
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru