Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 4.4.4. АРМ Технолога

Робоче місце Технолога передбачає наявність набору функцій, що максимально охоплюють і забезпечують можливість виконання його професійних обов'язків.

Функція Відкриття Операційного дня банку призначена для відкриття операційного банківського дня. Після запуску функції система вимагає ввести поточну системну дату у форматі ММДД і дату банківського дня - на екрані з'являється вікно Список відкриття дня з переліком функцій, які можуть бути виконані у процесі відкриття дня: прийняття курсів валют НБУ, переформування нічних файлів СЕП, погашення овердрафту щодо.

Для оперативного коригування списку задач, що буде виконуватись, призначені віконця з прапорцями. Відсутність прапорця означає, що задача при відкритті дня виконуватися не буде. Для виконання списку функцій треба активувати кнопку Виконати — система почергово починає виконувати функції. Після виконання кожної функції видається повідомлення про її роботу і відповідно змінюється статус функції. Статус Done означає, що функцію виконано, статус Ignore - функція не виконувалась, оскільки відключена (відсутні прапорці), статус Running - відбувається процес виконання функції (очікування введення певного параметра тощо). Статус Idle означає, що функція в даний час не працює (очікує своєї черги). Виконавши всі функції списку, система локальною мережею розсилає всім користувачам повідомлення, які в даний час підключені до мережі, про успішне відкриття дня. Список функцій Відкриття операційного дня банку може редагуватись Адміністратором САБО засобами функції Редагування списку функцій при відкритті/закритті дня.

Функція Закриття Банківського дня призначена для закриття операційного дня банку. Технологія закриття дня аналогічна технології відкриття банківського дня, тому ми не будемо детально її характеризувати. Зазначимо тільки те, що при закритті дня система виконує Список функцій Закриття дня (переоцінка валютної позиції, відкриття нічного овердрафту, формування для банків SWIFT-витягів, відбір витягів електронним клієнтам, розсилання повідомлення про закриття дня всім користувачам тощо), який у міру необхідності може редагуватись Адміністратором САБО. Виконавши всі функції зі списку, система повідомляє технолога про успішне закриття дня.

Функція Активні користувачі призначена для контролю користувачів, які працюють у системі в даний час. Після виклику цієї функції на екран виводиться вікно Активні користувачі, в якому наводиться інформація про програми, з якими працюють користувачі, ким викликані до роботи ці програми, ім'я робочої станції, з якої здійснено підключення, дата і час підключення тощо. За потреби технолог може надіслати повідомлення будь-якому активному користувачеві або вилучити його з процесу роботи. Надіслати повідомлення можна за допомогою команди меню Інструментарій/Відіслати повідомлення і далі визначенням адресата, тексту повідомлення.

Функція Незавізовані документи призначена для перегляду всіх незавізованих документів (оплачених за плановим залишком, що є в одній із груп контролю).

Після запуску функції на екрані з'являється вікно Неоплачені документи за фактичним залишком, де інформація відсортована за групами контролю. У нижній частині вікна наводяться підсумки щодо кількості документів та загальної суми. Функція дає можливість отримати детальнішу інформацію щодо очікуваних віз. Після подвійної активації документа з метою детального перегляду на екрані з'являється вікно перегляду активованого документа у формі бланка (рис. 4.51).

Вікно перегляду неоплаченого документа за фактичним залишком

Рис. 4.51. Вікно перегляду неоплаченого документа за фактичним залишком

Активація вкладки Візи забезпечує появу вікна з інформацією щодо

очікуваних віз за групами контролю .

За допомогою інших вкладок можна переглянути технічні реквізити

документа, бухгалтерське проведення, додаткові реквізити.

АРМ Операціоніста передбачає наявність набору функцій - Введення документів; Візування своїх операцій; Прийом документів від інших задач, ще максимально охоплюють і забезпечують можливість виконання його професійних обов'язків.

4.4.5. Робоче місце Операціоніста
4.5. СИСТЕМА БАНКІВСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ (CБОН)
4.5.1. Загальна характеристика системи
4.5.2. Конфігурації технічних засобів системи СБОН+
4.5.3. Периферійні пристрої системи
4.5.4. Основні особливості технології системи
РОЗДІЛ 5 СУЧАСНІ БАНКІВСЬКІ КАРТКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
5.1. ПЛАТІЖНА КАРТКА - ОСНОВА БАНКІВСЬКОЇ КАРТКОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ
5.1.1. Функціональне призначення платіжних карток
5.1.2. Історичні передумови виникнення платіжних карток
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru