Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - Основні операції у WAP-banking

Для перегляду інформації про банк слід у головному меню вибрати розділ Інформація про банк - на екрані мобільного телефону з'явиться перелік банків, що зареєстровані в системі Internet-banking. Після вибору конкретного банку - на екрані з'явиться назва банку і розділи про банк:

• реквізити - реквізити банку (МФО, SWIFT);

• адреса - адреса банку;

• телефон - назва банківського відділу і номер телефону;

• Internet - адреса представництва банку в Internet.

Для перегляду курсів валют слід у головному меню WAP-banking вибрати розділ Курси валют - на екрані відобразяться курси продажу і купівлі валют на поточний день.

Для перегляду інформації про рахунки слід у головному меню WAP-banking вибрати розділ Рахунки і ввести логин та пароль клієнта на вхід у WAP-banking. Підтвердження здійснюється кнопкою ОК на дисплеї мобільного телефону і на екрані з'явиться перелік рахунків клієнта, що зареєстровані в системі Internet-banking.

Після активації рахунку зі списку на екрані відображається інформація про рахунок: № рахунку, валюта рахунку і залишок на поточну дату. Для перегляду витягів із рахунку слід вибрати посилання, Выписки, а потім ввести кількість днів, за які слід отримати витяг, - на екрані зявляться дані витягу:

• номер рахунку платника;

• вхідний залишок на початок періоду отримання витягу;

• вихідний залишок на кінець періоду отримання витягу.

Для перегляду інформації про операції слід скористатися посиланням Далі, і на екрані буде відображено інформацію про операції за рахунком: дата здійснення операції та сума операції. У разі, якщо операцій за рахунком не відбувалося, на екрані про це буде висвітлено відповідне повідомлення. Під час вибору операції можна переглянути детальну інформацію про операцію: назву організації-кореспондента, призначення платежу тощо.

З метою безпеки у WAP-banking використовується автентифікація клієнта за допомогою пароля для отримання доступу до рахунків. Щодо інформаційного захисту, окрім 128-бітного кодування вхідної та вихідної інформації, використовується вбудований у S/M-картку додатковий протокол захисту даних від несанкціонованого доступу.

Незаперечна перспектива впровадження WAPy сучасні бізнес-техно-логії, і перш за все в Internet-banking, зумовлена такими перевагами:

• доступність банківського обслуговування клієнтові цілодобово з будь-якого місця перебування;

• сумісність між обладнанням різних виробників.

Отже, безпровідний Internet у банківському обслуговуванні дає клієнтам зручний спосіб управління рахунком, економію сил та часу, а фінансовим організаціям - скорочення витрат на розрахункове обслуговування клієнтів. Лідерами Mobil-banking сьогодні є такі фінансові організації, як Мегіа Bank (Фінляндія), Dresdner Bank (Німеччина), Banesto (Іспанія), Handelsban-ken (Швеція), Woolwich (Великобританія).

Перспективи розвитку Mobil-banking виглядають багатообіцяючими. Сьогодні персональні комп'ютери, попри їхню популярність, не є найкращою платформою для доставки фінансових сервісів. Проблема в тому, що персональний комп'ютер, незважаючи на свою назву, повністю персональним пристроєм фактично не є. Мобільний же телефон, навпаки, є персональним пристроєм, з яким власник не розлучається більшість часу, що робить його ідеальною платформою для здійснення фінансового обслуговування. Окрім того, мобільний телефон став для багатьох людей модним аксесуаром і необхідним засобом спілкування, а персональний комп'ютер - швидше засобом виробництва.

Подальший розвиток технології WAP- і SMS-banking пов'язаний із використанням S/M-карток. 5/М-картки, як обчислювальні прилади з внутрішньою захищеною пам'яттю, є ідеальним засобом для збереження ключової інформації і виконання криптографічних обчислень усередині захищеного пристрою. їх використання дозволяє забезпечити якісно новий рівень фінансової та інформаційної безпеки. Крім того, 5/М-картки є хорошою платформою для збереження даних клієнта (наприклад, персонального переліку операцій). Це дає змогу забезпечити високий рівень персоналізації послуг ДБО.

7.3.5. Інформаційна безпека систем Internet-banking
Безпека в системі Internet-banking - iBank 2 UA
Загальні питання IP-безпеки
7.3.6. Переваги застосування технологій e-banking для учасників електронного бізнес-процесу
Переваги застосування e-banking для споживачів послуг.
Переваги застосування Internet-технологій для банків
Переваги технології Internet-banking для розробників
Переваги технології для продавців послуг i-banking
7.4. СТАН І СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ INTERNET-BANKING
7.4.1. Світовий досвід застосування Internet -технологій у банківському бізнесі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru