Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 8.1.4. Основні технологічні етапи роботи депозитного банкомата за депонування готівки

Депозитні банкомати, що не лише видають готівку, а й приймають її, почали діяти наприкінці 90-х років минулого століття. За допомогою банкоматів із функцією cash-in (приймання готівки) можна сплачувати рахунки за мобільний зв'язок, розраховуватися за кредити, поповнювати рахунки, здійснювати переказ коштів з одного рахунку на інший. Банкомати цього класу дозволяють переводити готівку в електронні гроші (наприклад, зарахування коштів на картковий рахунок).

Головна функція депозитного банкомата - прийняття (депонування) готівки.

Як уже зазначалося, депозитні банкомати поділяються на дві групи: конвертні і покупюрні. Різниця між ними полягає в технічних деталях та у швидкості зарахування.

Покупюрні та конвертні банкомати - це металеві скриньки, оснащені пристроями для приймання готівки та інформаційним табло, за допомогою якого здійснюються операції в режимі самообслуговування. Банкомати з функцією cash-in дозволяють виконувати не лише стандартні операції, а й здійснювати обмін валют.

Порівняльна характеристика двох груп банкоматів така: під час роботи з конвертним банкоматом клієнт вкладає готівку в конверт, що видає банкомат. Покупюрний банкомат через спеціальний пристрій приймає суму готівки послідовно, приймаючи кожну попередньо вставлену купюру.

Конвертні банкомати являють собою поєднання двох банкоматів-того, що видає готівку, зі спеціальним, що її приймає. Покупюрні банкомати не суміщуються зі звичайними і встановлюються окремо.

Покупюрний автомат може прийняти одноразово 50 купюр, натомість конвертини - лише 30.

Покупюрним банкоматам властиве технологічне обмеження на прийняття купюр, що не відповідають певним стандартам (складності виникають із приводу прийняття зім'ятих, порваних, зігнутих купюр). У конверті, по-перше, можуть бути прийняті будь-які нестандартні купюри, по-друге, при цьому банк точно знає, від кого їх отримав. Це важливо при перевірці співробітниками банку справжності купюр. Працюючи ж із покупюрним банкоматом, банк бере на себе ризик отримання фальшивих купюр.

Відмінність в обслуговуванні полягає втому, що клієнт має вставляти гроші покупюрно. Після приймання в кожної купюри автомат питає клієнта, що він хоче робити далі. Завершивши операцію і натиснувши відповідну кнопку, клієнт одержує витяг, а гроші зараховуються в режимі on-line.

Розглянемо послідовність дій під час поповнення рахунку через конвертний банкомат.

1. Клієнт вставляє картку в приймальний пристрій банкомата.

2. На екрані банкомата з'являється запрошення ввести персональний ідентифікаційний номер (P/N-код).

3. Клієнт набирає свій PIN-код на клавіатурі банкомата.

4. Банкомат зчитує інформацію з картки, звіряє на відповідність набраний на клавіатурі P/N-код і зчитаний із картки.

5. Якщо результат перевірки дозволяє виконання операції, банкомат видає на екран запрошення щодо введення суми готівки, яку клієнт хоче внести на рахунок.

6. Клієнт вибирає опцію "внесення готівки" і набирає потрібну суму поповнення.

7. Клієнт вкладає гроші в конверт, заклеює його і ставить на конверті підпис

8. На запит банкомата "Чи готовий клієнт внести гроші?" клієнт має опустити конверт у банкомат.

9. Після завершення операції клієнт отримує виданий банкоматом чек і картку.

Під час цієї операції конверт виконує роль платіжного доручення. Усі дані клієнта друкуються на конверті автоматично - прізвище, ім'я, по батькові, номер рахунку, сума, час внесення коштів. Номінал купюр може бути будь-яким. В один конверт можна вкласти купюри лише в одній валюті.

Після інкасації конвертів їх розпечатують у присутності двох співробітників банку під контролем відеокамер. Кошти зараховують на рахунок не пізніше ніж через 24 години. На відміну від конвертних, покупюрні банкомати зараховують кошти на рахунок відразу.

8.1.5. Сервісне обслуговування банкоматів
8.2. ТИПИ БАНКОМАТІВ
8.2.1. Класифікаційний поділ банківських автоматів
8.2.2. Основні моделі та функціональні можливості сучасних банкоматів
8.2.3. Інші автоматичні пристрої для роботи з готівкою
8.3. МЕРЕЖІ БАНКОМАТІВ
8.3.1. Функціональне призначення мереж банкоматів. Типи мереж
8.3.2. Якість роботи банкоматної мережі
8.3.2.1. Показники оцінки якості роботи банкоматної мережі
8.3.2.2. Методи забезпечення якості роботи мережі банкоматів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru