Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 8.2.2. Основні моделі та функціональні можливості сучасних банкоматів

Як уже зазначалося, провідними виробниками сучасних банкоматів є фірми IBM, NCR> Diebold, Olivetti, Bull, Win.com/Nixdorj тощо. Вони випускають різноманітні моделі банкоматів, що відрізняються своїми функціональними можливостями, ступенем автономності дії, способом приведення в дію, режимом роботи тощо. Наведемо характеристику основних моделей банкоматів, що їх застосовують сучасні банки для забезпечення самообслуговування клієнтів.

Банкомат ProCash 400 {рис. S.14) випускає фірма Wincom/Nixdorf. Ця система придатна для обладнання невеликих філій, пунктів самообслуговування. Банкомат характерний невеликою висотою, зручний в обслуговуванні, забезпечує швидке отримання готівки. Призначений для встановлення всередині приміщень кредитних установ та підприємств побутового обслуговування.

Окрім видачі готівки і виведення інформації на дисплей (наприклад, стану рахунку), система може за допомогою журнального принтера або інтегрованого чекового принтера роздрукувати потрібну інформацію. Пристрій характерний високою швидкістю, надійністю, завантаження сейфа може бути як заднім, так і переднім, обладнаний 2-4 касетами видачі

Банкомат ProCash 400

Рис. 8.14. Банкомат ProCash 400

готівки, принтером, модулем кодування і розкопування.

Банкомат ProCash Compact (див. рис. 8.2). Мін і-банкомат для внутрішнього встановлення фірми Wincom/Nixdorf призначений для встановлення їх усередині банківських офісів.

Ця модель банкомата сумісна з попередніми моделями ProCash і CSC 4хх і може бути підключена безпосередньо до різноманітних систем авторизації, оснащена JW-клавіатурою з вбудованим модулем апаратного криптування (Encrypted PIN Pad}.

Банкомат з однокасетним диспенсером може бути встановлений на цоколі, водночас можливий настільний варіант установлення. Двокасетний варіант банкомата ProCash Compact може бути встановлений у стіні або в ніші.

Банкомат ProCash Compact також функціонує як приймальний термінал і ефективний для встановлення в супермаркетах, готелях, на бензозаправках тощо. Компактний дизайн дозволяє використовувати його в мобільному виконанні, наприклад, у поїздах.

Банкомат CSC/450

Банкомат CSC/450 (рис. 8.15) зорієнтований на встановлення назовні будівель.

Перевага цієї моделі в разі інсталяції "через стіну" полягає в безпеці цього варіанта встановлення. Наповнення банкнотами і техобслуговування системи проводиться зсередини кредитної установи, автомат захищений від впливу навколишнього середовища і від вандалізму.

Окрім основної функції видачі готівки і виведення інформації на дисплей, CSC/450 може бути доповнений функціями видачі витягів із рахунків і банківських документів, обробки ощадних книжок і депонування готівки та цінних паперів.

CSC/450 може бути обладнаний пакетом захисту від атмосферного впливу та захисними дверима панелі управління. Завдяки підключенню пристрою сигналізації і можливою вбудовою відеокамери забезпечується захист системи та її користувачів.

Банкомат ProCash 3100 - багатофункціональний А ТМ повного обороту готівки, призначений для використання всередині приміщення (внутрішній) (рис. 8.16). Пристрій відповідає всім вимогам міжнародного ринку банківського устаткування і відрізняється високою надійністю і функціональністю.

У ProCash 3100 функції отримання готівки і поповнення рахунку об'єднані: банкноти, використані для поповнення рахунку, можуть бути згодом використані для виплати готівки.

Банкомат ProCash 3100

Можливе використання пристрою як автоматизованого пункту обміну валют. Автомат може приймати готівку пачкою до 400 банкнот.

Банкомат ProCash 1500хе- багатофункціональний ATM, призначений для установки всередині приміщень, відрізняється надійністю і функціональністю (рис. 8.17).

ProCash 1500хе може бути виконаний як з переднім, так і зі заднім завантаженням. З основних особливостей можна зазначити такі, як видавання пачки до 60 купюр, аудіопідготовка і можливість підключення навушників.

Банкомат ProCash 1500хе

Банкомат ProCash 2І00хе

Банкомат ProCash 2І00хе - багатофункціональний пункт самообслуговування (рис. 8.18).

ProCash 2100хе - універсальний ATM для використання всередині приміщення. Термінал може бути встановлений як вільно, так і як пристрій, умонтований у стіну. ProCash 2100хе може бути виконаний у варіантах як із переднім, так і зі заднім завантаженням. Як одну з головних особливостей пристрою слід зазначити наявність широкого принтера і модуля приймання готівки. Модульний принцип побудови забезпечує широкий спектр можливостей банкомата і полегшує його функціональність.

Основні функціональні особливості автомата:

• можливість друку витягів і банківських документів на принтері з широким друком;

• можливість роботи з банкнотами або конвертами внаслідок наявності депозитарного модуля;

• можливість сканування документів;

• можливість роботи з монетами.

Банкомат ProCash 3000

Банкомат ProCash 3000 - термінал для операцій із карткою і приймання готівки (рис. 8.19).

ProCash 3000 - це багатофункціональний депозитарний пристрій, призначений для приймання банкнот або банківських документів пачкою. Компактний дизайн і порівняно невисока вартість дають можливість використовувати ProCash 3000 у тому числі і як додатковий пристрій у філіях банку та місцях із великою кількістю депозитних операцій, уже обладнаних терміналом для видачі готівки.

Основні функціональні особливості пристрою:

• депонування банкнот або документів;

• розпізнавання понад 120 видів купюр;

• широкий діапазон розмірів купюр: ширина 60-98 мм; довжина 110-185 мм.

В окрему групу виділено спеціалізовані пристрої, призначені лише для видачі на друк витягів із рахунків.

Модель ProPrint 100 призначена для встановлення в невеликих приміщеннях чи філіях, де передбачається використання лише однієї функції пристрою, а саме видавання витягів із рахунків (рис. 8.20). Цю модель можуть вибрати банки, які тільки розпочинають упровадження банківської техніки самообслуговування, намагаючись вибрати недорогий варіант принтера для видачі витягу з рахунку.

Банківські інформаційні принтери ProPrint

Рис. 8.20. Банківські інформаційні принтери ProPrint

Модель ProPrint 200 належить до сімейства систем самообслуговування ProLine. Ця модель є проміжною ланкою між монофункціональним принтером для видачі витягу з рахунку і багатофункціональним інформаційним терміналом, з якого можна виконувати також банківські трансакції.

У цій моделі використовується кольоровий VGA-дисплей, що забезпечує більш "дружній" діалог клієнта з терміналом. Наявність кольорового VGA-дисплея відкриває можливість для надання користувачам послуг інформаційно-довідкового характеру. Крім того, в моменти, коли термінал не зайнятий обслуговуванням клієнта, на екран дисплея можна виводити аніма-ційні заставки рекламного характеру.

8.2.3. Інші автоматичні пристрої для роботи з готівкою
8.3. МЕРЕЖІ БАНКОМАТІВ
8.3.1. Функціональне призначення мереж банкоматів. Типи мереж
8.3.2. Якість роботи банкоматної мережі
8.3.2.1. Показники оцінки якості роботи банкоматної мережі
8.3.2.2. Методи забезпечення якості роботи мережі банкоматів
8.3.2.3. Засоби забезпечення якості роботи мережі банкоматів
8.3.2.4. Інкасація банкоматів
8.3.3. Розвиток банкоматної мережі в Україні
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru