Безпека життєдіяльності - Запорожець О.І. - Світові прояви тероризму

Сьогодні тероризм набув міжнародного, глобального характеру і є реальною та серйозною загрозою національній та міжнародній безпеці, має тенденцію до зростання, що засвідчує загальна кількість терористичних актів і число країн, залучених у сферу діяльності терористів,

Сучасний характер тероризму, збільшення його масштабів у світі, застосування ним жорстоких терористичних акцій викликає велике занепокоєння у світі. В офіційних документах ЄС, ООН, низці міжнародних договорів та угод тероризм характеризується як загроза стратегічного рівня. Так у резолюції № 1566 від 08.10.2004р. Ради Безпеки ООН зазначається, що тероризм у всіх його формах і проявах є однією х найсерйозніших загроз миру й безпеці. У документі ЄС "Європейська стратегія безпеки" зазначається, що тероризм - зростаюча стратегічна загроза для Європи в цілому.

Незважаючи на заходи, які запроваджуються окремими державами і світовим співтовариством у цілому, в XXI столітті, в якому ми вже живемо, навряд чи варто чекати остаточної ліквідації тероризму. Більше того, за прогнозами фахівців, є всі підстави вважати, що тероризм може стати ще поширенішим, організова-нішим і потворнішим. І трагічні події 11 вересня 2001 року в США -цьому підтвердження.

Подія, яка сколихнула не лише Америку, але й увесь цивілізований світ, яку керівники провідних країн назвали: "нечуваним і страхітливим злочином...", "нахабним викликом усьому людству", "оголошенням війни всьому цивілізованому світові", "чорним днем в історії людства", а в офіційній заяві НАТО характеризується як "безпрецедентний акт насилля сучасної історії".

За розмірами заподіяної економічної шкоди теракти у Нью-Йорку та Вашингтоні визнані найбільшими в історії людства. На ліквідацію її наслідків Конгрес США виділив понад 20 млрд. доларів. Лише під уламками Всесвітнього торговельного центру загинуло близько 10 тисяч мирних громадян. США отримали безпрецедентну підтримку з боку НАТО. Вперше в історії існування цього військово-політичного блоку його керівництво використало так звану П'яту статтю Статусу, у якій йдеться про те, що будь-які військові дії проти одного з членів НАТО розцінюються як дії проти всього Північноатлантичного альянсу. На практиці це означає, що Білий Дім може розраховувати на будь-яку допомогу (у тому числі й військову) союзників проти винуватців терористичних актів у Вашингтоні та Нью-Йорку.

Організація, спланованість та координація дій цих самовбивць наштовхує на думку про неоголошену війну не тільки США, але й усій цивілізації. Весь світ повинен згуртуватися, продемонструвати єдність і скоординованість дій, щоб врятувати себе від третьої світової війни.

На території Європи загально відомі організації, які намагаються за допомогою крові і терору вирішити "національне питання". Достатньо назвати абревіатуру ІРА (Ірландська республіканська армія), як згадуються кадри кривавих вибухів автомобілів, запеклих сутичок з поліцейськими, родичів, що плачуть за вбитими. Ірландський націонал-сепаратизм - один з найбільш кривавих у Європі. І хоча на сьогодні існує домовленість про припинення терористичних дій, ІРА не перестала існувати.

На початку 90-х років під керівництвом Усами бен Ладена, міжнародного терориста № 1, було здійснено низку вибухів у Найробі і Самалі, що призвели до сотні людських життів. Внаслідок одного лише вибуху посольства США у Кенії (серпень 1998 р.) загинуло 257 і було поранено 5500 осіб.

Відомі і трагічні події квітня 1995 року в штаті Оклахома США, де зруйновано федеральний будинок. Внаслідок вибуху вантажівки, начиненої двома тоннами саморобної (аміачна селітра, нітрогліцерин і мазут) вибухівки, загинуло 168 осіб, 500 - поранено.

Як приклад можна навести і великомасштабні терористичні акти із застосуванням отруйних речовин, які вчинили члени релігійної організації "Аум Сінріке" в Японії. Так, в місті Міцумо-то 27 червня 1994 року внаслідок застосування отруйної речовини типу зарін 7 чоловік загинуло і 144 дістали ураження різного ступеня; 20 березня 1995 року терористи із секти "Аум Сінріке" о 8 годині ранку на п'яти лініях токійського метрополітену знову застосували отруйну речовину типу зарін. Внаслідок чітко спланованого терористичного акту було заражено 16 підземних станцій метро. Смертельне ураження дістали 12 чоловік і майже 4 тисячі чоловік зазнали отруєння різного ступеня.

Є підстави стверджувати, що бойовики Бен Ладена вже мають зброю масового ураження. Зокрема, в новій програмі підготовки терористичних груп "Світового фронту джихаду" існує розділ щодо роботи з токсичними речовинами і газами типу зарін. Терористів навчають виготовляти стійкі отруйні речовини для зараження водоймищ на основі хімічних препаратів, які є у вільному продажу.

Слід відмітити, що в XX столітті поняття тероризм і катастрофи зійшлися, як ніколи, близько. Особливо якщо мати на увазі прояви тероризму із застосуванням засобів масового ураження. Саме такий тероризм може призвести суспільство до катастрофи.

Ядерний тероризм
Технологічний тероризм
Екологічний тероризм
Якщо ви стали заручником терористів
4.9.2. Менеджмент безпеки на підприємстві
Основні поняття корпоративної безпеки
Джерела загроз об'єкту економіки
Війна в сфері економіки і технології
Стратегія економічної розвідки
Основні принципи та складові економічної розвідки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru