Потенціал підприємства - Касьянова Н.В. - 9.3. Методичні підходи до оцінки машин і обладнання

У процесі оцінки машин і обладнання використовуються методи прибуткового, порівняльного і витратного підходів.

Прибутковий підхід в оцінці машин і обладнання базується на оцінці очікувань інвестора і передбачає розрахунок поточної (дисконтованої) вартості доходів, які за прогнозами можуть бути отримані від володіння об'єктом.

Використання методів дисконтованих грошових потоків або капіталізації прибутку доцільно в тому випадку, якщо здійснюється "системна оцінка" машин і обладнання, під час якої потік доходів і витрат може бути зіставлений з об'єктом оцінки, або об'єктом оцінки виступає обладнання, за допомогою якого виконуються безпосередньо оплачувані роботи.

Обмеження сфери вживання прибуткового підходу було пов'язано з тим, що дохід створюється не тільки за рахунок використання машин і обладнання, але й інших елементів виробничої системи, що складається, крім того, з будівель, споруд, передавальних пристроїв, оборотних і нематеріальних активів.

Використання методів прибуткового підходу передбачає здійснення розрахунків у такій послідовності (табл. 9.1).

1. Розрахунок чистого операційного доходу від функціонування виробничо-технологічної системи (підприємства в цілому, цеху або ділянки).

2. Визначення за допомогою методу залишку частини доходу, що може бути локалізований і співвіднесений з оцінюваними машинами і обладнанням.

3. Визначення вартості об'єктів машин і обладнання за допомогою використання методів дисконтування або капіталізації.

Метод капіталізації доходу застосовується при оцінці машин і обладнання головним чином у випадках "системної оцінки", оскільки в основному тільки в цих випадках можлива і доцільна локалізація відповідного потоку доходів і витрат і співвідношення його з об'єктом оцінки.

Крім оцінки виробничо-технологічних систем цей метод застосовується також при оцінці так званого бізнесутворюючого обладнання (наприклад, дорогих транспортних засобів), за допомогою якого виконують безпосередньо оплачувані роботи.

В зв'язку з тим, що кожний підхід має не тільки переваги, але і недоліки, для забезпечення більшої обґрунтованості і точності оцінки в загальному випадку рекомендується використовувати одночасно декілька методів, припускаючи, що істинна вартість оцінюваного об'єкта лежить в інтервалі значень, отриманих різними методами.

У міжнародних і вітчизняних стандартах оцінки справедливо наголошується, що, хоча вибір конкретного методу в основному обумовлений характером доступної інформації, особливостями ринку і специфікою самого оцінюваного об'єкту, результат оцінки повинен бути один - ринкова вартість, якщо всі застосовані методи у всіх своїх елементах ґрунтувалися на ринковій інформації.

Таблиця 9.1. ПОРЯДОК ДІЙ ПРИ РОЗРАХУНКУ ВАРТОСТІ МАШИН І ОБЛАДНАННЯ

ПОРЯДОК ДІЙ ПРИ РОЗРАХУНКУ ВАРТОСТІ МАШИН І ОБЛАДНАННЯ

Чисто теоретично це може бути і правильно, проте в практичних розрахунках величина вартості, отриманої різними методами, як правило, різна. Причому відмінності ці можуть бути досить істотні. Для їх подолання можна рекомендувати різні підходи - усереднювання оцінок, отриманих різними методами, завдання інтервалів оцінки, вибір провідного методу, найадекватнішого умовам і об'єкту оцінки, та ігнорування оцінок, отриманих іншими методами.

Описані методи прибуткового підходу використовують у випадках, коли можливо розрахувати чистий дохід від тієї або іншої виробничої системи і велику частину цього доходу віднести до машин і обладнання.

Як свідчить досвід, значна частина верстатного парку в цехах підприємств проводить проміжну продукцію (деталі, вузли, напівфабрикати) або виконує допоміжні роботи внутрішнього призначення (транспортні, складські, ремонтні), дохід від яких важко визначити.

Значні обмеження у використанні прибуткових методів виникають також за відсутності випробуваного джерела інформації щодо вартості земельної ділянки, будівель і споруд, а також через загальну економічну нестабільність та інфляційні процеси, що заважають прогнозуванню розмірів грошових потоків, витрат і процентної ставки доходів. За таких несприятливих умов важливого значення для оцінки машин і обладнання набуває метод рівновеликого аналога. Він передбачає вибір функціонального аналога, який виконує однакові з оцінюваним об'єктом функції, хоча і може відрізнятися від нього продуктивністю, терміном служби, якістю продукції й іншими показниками.

У такому разі потрібно також орієнтуватися на оцінку доходу від використання об'єкта оцінки, але лише на ту його частину, якої він відрізняється від доходу об'єкта-аналога (функціонального аналога).

Вартість оцінюваного об'єкта виводиться з ціни об'єкту-аналога за умови забезпечення їх однакової прибутковості, або однакової ефективності.

При використанні витратного підходу вартість машин і обладнання визначається витратами на їх створення, придбання і установку. Цей підхід застосовується, в основному, під час оцінки спеціальних об'єктів, що не мають близьких аналогів.

Базою розрахунків в цьому випадку, так само як і під час оцінки будівель і споруд, є вартість відтворювання або вартість заміщення, яка потім коректується на величину сукупного зносу.

Під вартістю відтворювання машин і обладнання розуміють вартість відтворення їх повної копії в поточних цінах на дату оцінки або вартість придбання нового об'єкту, цілком ідентичного (функціонально, конструктивно і параметрично) об'єкту оцінки в поточних цінах. Вартість заміщення машин і обладнання - мінімальна вартість придбання аналогічного нового об'єкту в поточних цінах.

Витратний підхід до оцінки вартості (відновлення або заміщення) машин і обладнання реалізується в методах:

- розрахунку за ціною однорідного об'єкту;

- поелементного розрахунку;

- індексному (трендовому);

- розрахунку вартості за укрупненими нормативами.

Метод розрахунку за ціною однорідного об'єкта
Метод поелементного розрахунку
Індексний (трендовий) метод оцінки
Метод розрахунку вартості за укрупненими нормативами
Метод ринкових порівнянь
Розділ 10. Нематеріальні активи підприємства і методи їх оцінювання
10.1. Сутність і класифікація нематеріальних активів підприємства
10.2. Особливості оцінки вартості нематеріальних активів
10.3. Оцінка ринкової вартості нематеріальних активів
Метод виграшу в собівартості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru