Фандрайзинг - Чернявська О.В. - 3. Подяка та її види. Міроприємства направлені на подяку донору

"Дякуйте i ще раз дякуйте" - правило, якого дотримуються американські фандрайзери. Його особливість полягає в винахідливості при виборі методу подяки. Незважаючи на розмір допомоги необхідно дякувати всім донорам. Техніка виконання листа-подяки або заходи направлені на подяку залежать від розміру вкладу. Здійснювати подяку рекомендовано через 1-2 тижні з часу отримання пожертви.

Велика кількість організацій, прагнучи досягти кращих результатів за рахунок пошуку нових донорів, забувають про попередніх, цим самим ігноруючи принцип роботи фандрайзера: подяка приносить дивіденди. Слідування даному принципу означає залучення донорів до культури та життя організації. Це є однією із основних традицій та обов'язків правління організації.

Дотримання принципів роботи - це процес, за допомогою якого організація забезпечує повагу та захист своєї благодійної підтримки - своїх пожертв і донорів, що їх надали - способом, який підсилює важливість благодійності для місії організації [12, с. 192].

Програма дотримання принципів роботи передбачає проведення наступних процедур: представлення донорам квитанцій на їх пожертви; визнання пожертв донорів; ведення точного обліку здійснених пожертв та строків їх внесення; наявність письмової політики відносно того, які типи пожертв вносяться і яким чином забезпечується визнання донорів; ведення точного фінансового обліку; проведення щорічного фінансового аудиту фінансового обліку; можливість демонстрації того, що правління регулярно перевіряє і затверджує фінансові звіти; представлення фінансових звітів, а також іншої звітності донорам.

Важливим для подальшої підтримки організації донором є його визнання, мета якого спрямовується на популяризацію донорів в якості прикладу для інших та стимулювання їх до надання більшої підтримки. Виділяються наступні види визнання [12, с. 195]:

- адекватне визнання (appropriate) повинно відповідати розміру пожертв. В податковому управлінні існують правила відносно того, що може отримати донор від організації. Тобто в деяких випадках достатньо надіслати донору простого листа-подяки або зазначити донорів у публікаціях або на веб-сайтах;

- благодійне (benefisial) визнання повинно заохочувати донорів та інших людей жертвувати і якомога більше звичайного (проведення акцій, заходів);

- витримане в визначених рамках (consistent): програми визнання не повинні змінюватися надто часто; не варто змінювати правила для конкретних обставин та окремих ситуацій (наприклад, клуби почитання донорів повинні визнавати тих, хто здійснив грошову пожертву, а не час і пожертви в натуральній формі - цим людям дякують окремо);

- гнучке (distinctive): хороша програма визнання, що унікальна лише для певної організації (наприклад, присвоєння імен, рівнів, рангів спонсорам).

З метою визнання існуючих донорів та привернення уваги потенційних до проекту у фандрайзингу широко застосовуються спеціальні заходи: аукціони, бали, обіди, виставки, концерти тощо. Одним із головних завдань даних заходів є запрошення минулих донорів з ціллю демонстрації їх визнання та, заручившись їх підтримкою, залучення до своєї діяльності інших. За підсумками завершення заходу обов'язково здійснюється аналіз його підготовки, проведення та ефективності.

До заходів, направлених на подяку можна віднести: аукціони (мистецтво, меблі, речі знаменитостей, безмовний аукціон), бали або танці (благодійні бали, танці на площі), концерти (рок, джаз, сольні концерти, опера, відомі співаки); обіди (обід з аукціоном, з відомими офіціантами, популярним ведучим), святкова тематика (Різдво, Новий рік, ярмарки, карнавали), турніри (риболовля, теніс, гольф), прийоми і презентації (присудження та вручення премій), камерні вечори, пікніки, покази або шоу, лотереї. В знак подяки іменем донора називають виставку, відділ, який презентується, на заходах можуть представлятися плакати призерів, де зазначено їхні прізвища, надані суми та градації тощо.

Головне на даному етапі діяльності - вчасно і зрозуміло подякувати донору за пожертву, встановити тісні плідні взаємовідносини, стимулювати його до подальшої співпраці, не порушуючи основний цикл взаємин.

4. Моніторинг та оцінювання
Тема 8. Основні методики роботи фандрайзера
1. Менеджмент орієнтований на результат
2. Корпоративний фандрайзинг
3. Методики фінансової діяльності з державними установами та місцевого самоврядування
4. Приватні пожертви
5. Методика роботи з бізнес-структурами
Список рекомендованої літератури
Термінологічний словник

© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru