Безпека життєдіяльності людини - Лапін В.М. - Сповіщення про хімічне зараження

1. Щоб не загинути у натовпі, краще правило — не потрапляти в нього або обминути його. Якщо це не можливо, в жодному випадку не рухатись проти натовпу.

2. Пам'ятайте, що найнебезпечніше — бути затиснутим і затоптаним у тисняві.

3. Люди у паніці не помічають тих, хто перебуває поруч. Кожен думає про особистий порятунок. Люди пориваються вперед, до виходу. Найбільша тиснява буває в дверях, перед сценою, біля арени тощо.

4. Тому, входячи в будь-яке приміщення, треба звертати увагу на запасні та аварійні виходи, і знати, як до них добратися.

5. Не наближатися до вітрин, стін, скляних дверей, до яких можуть притиснути і таким чином травмувати. Якщо натовп захопив — не чинити йому опір. Потрібно глибоко вдихнути, зігнути руки у ліктях, підняти їх, щоб захистити грудну клітку. Неможна тримати руки у кишенях, чіплятися за щось руками — їх можуть зламати. Якщо є можливість, потрібно застебнути одяг. Високі підбори можуть коштувати життя, так само, як і розв'язаний шнурок. Потрібно викинути сумку, парасольку тощо. Якщо щось впало, ні в якому разі не можна намагатися підняти — життя дорожче.

6. Головне завдання в натовпі — не впасти. Якщо вас усе ж збили з ніг і ви впали на землю, необхідно спробувати звернутися клубком і захистити голову руками, прикриваючи потилицю. При будь-якій можливості треба спробувати встати на ноги.

7. З метою запобігання небезпечним ситуаціям під час проведення масових заходів рекомендується створення так званих груп порятунку. Основне їхнє завдання — своєчасне й оперативне реагування на раптові запити присутніх і недопущення панічних настроїв.

Заводи, фабрики, служби забезпечення міста

Сучасне виробництво часто не може діяти без використання хімікатів, кислот та інших отруйних речовин. За різних обставин на заводі може статися аварія, і небезпечні речовини загрожуватимуть життю людини. Наприклад, на території Львівської області є 39 хімічно небезпечних об'єктів і найнебезпечніші з них — Новороздільське підприємство "Сірка", Сокальський завод хімволокна, м'ясокомбінати та холодильники Львова, Дрогобича, Стрия.

У північно-східній частині області зони можливого радіаційного зараження створюють Рівненська та Хмельницька АЕС. Унаслідок того, що техніка на підприємствах старіє і зношується (ступінь зношування на більшості підприємств становить 80—85 %), на території

Львівщини існує цілком можлива небезпека виникнення складної техногенної ситуації.

Щорічно в Україні утворюються 5 млн. м3 побутових відходів, тобто 0,8 м3 на одного жителя. Ці відходи складуються в 670 сміттєсховищах, з яких 80 % не обладнані системами захисту від забруднення ґрунтів, води і повітря.

Сповіщення про хімічне зараження

Отримавши інформацію про викид в атмосферу сильнодіючих отруйних речовин і небезпеку хімічного зараження, потрібно:

— одягнути засоби індивідуального захисту (найпростіші з них — протигаз, респіратор, ватно-марлева пов'язка, плащ, накидка), перейти у найближче сховище, згодом, якщо можливо, залишити район аварії;

— якщо відсутні засоби індивідуального захисту, немає поблизу сховища і вийти з району аварії неможливо, залишатись у приміщенні, ввімкнувши радіо — чекати повідомлень штабу цивільної оборони;

— щільно зачинити вікна і двері, вентиляційні люки. Залишаючи квартиру, вимкнути джерела електроенергії, взяти із собою особисті документи та необхідні речі, одягнути ватно-марлеву пов'язку, накидку чи плащ, гумові чоботи;

— виходити із зони хімічного зараження у бік, протилежний напрямку вітру. Уникайте переходу через тунелі, яри, балки — у низьких місцях вища концентрація сильнодіючих отруйних речовин. Якщо є підозра на ураження, необхідно виключити будь-які фізичні навантаження, багато пити (чай, молоко тощо) і звернутися за допомогою до медичного працівника.

Оповіщення про радіоактивне зараження
Затоплення помешкання
Витік газу
Безпека під час користування ліфтом
Руйнування помешкання внаслідок землетрусу, вибуху, іноді через недоліки будівництва
Основи пожежної безпеки
Небезпечні ситуації під час користування громадським транспортом
Що робити, якщо виникла пожежа у транспорті
Аварія автомобіля
Аварія потяга
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru