Корпоративна культура: діловий етикет - Тимошенко Н.Л. - ДІЛОВИЙ ЛАНЧ

Діловий сніданок має свої безперечні переваги: для багатьох людей ранок саме час для роботи, тому що вони знаходяться у своїй найкращій формі. До того ж, обмеженість часу, відведеного для зустрічі (адже попереду цілий робочий день), допомагає учасникам бути зосередженими на ділових питаннях і не затягувати бесіду. (Така сама обмеженість часу характерна і для ділового ланчу: всім необхідно повертатися в офіс, де чекають інші справи.) Схожий на ланч за обмеженістю часу, сніданок водночас відрізняється від нього тим, що майже (або зовсім) не перериває план робочого дня. До того ж, вартість сніданку значно менша, ніж ланчу або обіду.

Діловий сніданок можна проводити практично у будь-якому відповідному місці, яке влаштовує і гостя, і господаря. Це може бути кав'ярня, ресторан у готелі або ж приватний клуб. Можна навіть запросити гостя на діловий сніданок в офіс господаря, якщо такий варіант влаштовує всіх учасників. Підготувати відповідний набір булочок, кексів або бутербродів, а також каву та/чи чай можна досить легко і без затрати великої кількості часу. Якісні, хоч і досить прості, продукти нададуть такому сніданку відчуття, що він проходить за межами офісу.

Плануючи діловий сніданок у вашому офісі або кав'ярні компанії, важливо брати до уваги, що для бізнесменів деяких країн (наприклад, Франції та Швейцарії) подібний вибір місця не прийнятний і може бути розцінений як персональна образа.

Діловий сніданок, як правило, триває від 30—45 хвилин до однієї години.

Надзвичайно важливо пам'ятати, що при всій популярності ділового сніданку, не у всіх країнах як Європи, так і інших регіонів світу він е прийнятною формою для обговорення питань бізнесу. До країн, де ділові сніданки не практикуються, належаться, наприклад, Японія, Німеччина, Велика Британія, країни Латинської Америки.

ДІЛОВИЙ ЛАНЧ

Діловий ланч, безумовно, е найбільш поширеною формою обговорення питань бізнесу за межами офісу. Виходячи з того, що всі учасники мають повернутися після його закінчення на роботу, ланч триває відносно короткий час і бесіда фокусується в основному на справі. Існують також і інші очевидні переваги ланчу: на відміну від обіду, він є менш офіційним заходом; він не порушує особистих планів учасників на вільний від роботи вечірній час; він не передбачає присутності дружин/чоловіків учасників.

Як правило, діловий ланч триває від однієї до двох годин, але за необхідності (наприклад, надзвичайно щільний робочий графік) його тривалість можна скоротити. У такому випадку необхідно попередити про неможливість бути на ланчі протягом прийнятого, звичного часу або домовляючись про зустріч, або при першій можливості, зразу ж після привітання інших учасників. Ви, наприклад, можете сказати: "Перед тим, як ми почнемо, я повинен/повинна попередити, що маю бути в офісі о пів на другу, щоб встигнути на засідання. Я розумію, що це малоприємна новина, але рішення про його проведення було прийнято в останню хвилину". Таким чином ви не тільки зорієнтуєте присутніх на необхідність конкретного, чіткого, інтенсивного обговорення питань, що цікавлять, а й уникнете здивованих поглядів, коли раптово повідомите про ваш відхід.

ДІЛОВИЙ ЧАЙ

Останнім часом діловий чай, що перейняв багато рис, характерних для світського чаю, став надзвичайно популярним. Як правило, він проводиться у вишуканих готелях або у закритих клубах і є оптимальним варіантом для багатьох бізнесменів, які подорожують. Діловий чай має багато привабливого: він відрізняється від більш традиційних сніданку, ланчу чи обіду; він, як правило, триває близько години, рідко — довше; є дуже спокійним заходом, який передбачає і певний відпочинок. Оскільки діловий чай проводиться у кінці робочого дня (він може починатися з 15.00—15.30 до 17.00), гості мають можливість після його завершення, не повертаючись до офісу, зразу іти додому. Інша перевага ділового чаю: на ньому не передбачаються алкогольні напої.

Нині досить популярним також є діловий чай в офісі: він часто вбачається найбільш прийнятним способом, щоб організувати перерву під час засідання — чай у такому випадку не лише форма відпочинку, а й можливість певною мірою підняти настрій втомлених учасників. (Організовуючи чай у вашому офісі, не забувайте, що не у всіх країнах світу така практика є прийнятною.)

Для організації чаю в офісі підійде будь-який зал засідань або кабінет з великою кількістю стільців. При цьому треба не забувати, що чай та все, що його супроводжує, — цукор, лимон, молоко, хліб та булочки спеціальної випічки, м'які сири, джеми, невеликі бутерброди і т. ін., мають бути найвищої якості, інакше діловий чай, що планувався як подія особливого значення зі спеціальним смислом, може бути схожим на будь-які чаї, що подаються на засіданнях у звичайних чашках, з яких звисають "хвостики" чайних пакетиків.

Справжній діловий чай передбачає чайний сервіз високої якості, відповідного ґатунку серветки на столі і обов'язково чайник свіжо-завареного розсипного чаю.

На відміну відділового чаю, зустріч на каву є швидкою і неформальною.

ДІЛОВИЙ ОБІД

Обід є найособливішим видом ділової їжі, який, незважаючи на кількість учасників — від двох до великої групи, завжди характеризується своєрідною атмосферою. Діловий обід, як правило, проходить тоді, коли вже ніхто із присутніх не поспішає на роботу, і при цьому у найбільш вишуканих місцях, які надають учасникам можливість не тільки отримати насолоду від високоякісної їжі, але і відпочити. Безумовно, час, проведений в атмосфері вишуканого ділового обіду, допомагає досягненню цілей при веденні серйозного бізнесу з серйозними партнерами.

Обід — найкращий вибір для відзначення особливої події: вихід на пенсію високої посадової особи, яка пропрацювала у цій компанії довгі роки; прихід до компанії нового важливого клієнта або партнера. Обід буде найбільш логічним вибором для того, щоб провести вечір з діловим партнером, який приїхав (яка приїхала) до вашого міста з дружиною (чоловіком). У подібних ситуаціях ділові питання, безумовно, будуть мати місце у розмові учасників, але метою, як правило, стане встановлення та/ або розвиток взаємостосунків, взаємовідносин з даною конкретною особою (з даними конкретними особами) з тим, щоб у майбутньому отримати від цього взаємну вигоду.

Слід пам'ятати, чим більш формальна ділова їжа, чим вищий її офіційний рівень, тим більша увага на ній приділяється світським аспектам взаємовідносин учасників. Неформальні зустрічі, неформальні їжі служать для обговорення деталей вашого бізнесу, метою формальних обідів є встановлення, розвиток та підтримка особистих контактів.

Ділові обіди (порівняно з бізнес - ланчами) характеризуються більш високим рівнем вибраного місця проведення; більш вишуканим посудом та столовими приборами; більшою кількістю блюд та напоїв, що подаються; а також їх більшою витонченістю. Вина та інші алкогольні напої, як правило, широко представлені на ділових обідах. Але у будь-якому випадку, обмежуйте кількість вжитого вами алкоголю: ви не захочете прийняти ділове рішення під впливом випитого, як і не захочете потрапити у незручну та неприємну для вас ситуацію внаслідок того, що будете нетверезим.

ДІЛОВИЙ ЧАЙ
ДІЛОВИЙ ОБІД
8.2. A LA CARTE ЧИ БУФЕТ?
8.3. ПІДГОТОВЧІ КРОКИ до ДІЛОВОЇ ІЖІ БУДЬ-ЯКОГО ФОРМАТУ
ЗАПРОШЕННЯ ГОСТЯ/ГОСТЕЙ. ВИЗНАЧЕННЯ ДАТИ ТА ЧАСУ
УРАХУВАННЯ СМАКІВ ГОСТЯ
ВИБІР ВІДПОВІДНОГО, ПІДХОДЯЩОГО РЕСТОРАНУ
ВИЗНАЧЕННЯ ТОГО, ХТО СПЛАЧУЄ ЧЕК
ПОПЕРЕДНЄ ЗАМОВЛЕННЯ РЕСТОРАНУ
ПІДТВЕРДЖЕННЯ ЗУСТРІЧІ НАПЕРЕДОДНІ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru