Історія української преси - Животко А.П. - Українська преса на чужині. Заокеанська преса

Українська преса на чужині. Заокеанська преса

Поза межами України по першій світовій війні зріст української преси йде в першу чергу за океаном. Деякі органи тут продовжують виходити з минулих часів. Згадати тут такі як "Свобода", що від 1920 р. появляється вже як щоденна газета тиражем у 16.500 примірників; "Народна Воля" (тричі на тиждень); "Америка". Народжуються нові органи, переважно газетного типу. Так, 1923 р. почав виходити тижневий орган поступового, демократичного напрямку як орган Товариства "Оборона України" під назвою "Українська Громада". Пізніш виходить під проводом д-ра М. Мандрики орган соціалістично-революційного напрямку під назвою "Правда і Воля", що з газетного типу переходить потім на журнал. У Детройті виходить орган поступово-демократичний під назвою "Пора", а потім "Нова Пора" (пізніш "Нова Громадська Пора" під проводом Н. Григоріїва). Далі — орган націоналістичної думки "Новий Шлях" (Саскатун, Канада), "Націоналіст" (Нью-Йорк) і його продовження — "Україна"; так само "Україна" в Буенос-Айресі, там же — "Наш Клич", "Січовий Клич" та інші. Органами, що відбивали думки і національно-політичне становище гетьманського руху, були "Наш Стяг" (під проводом О. Шаповала), "Січ" (Чікаго), "Український Робітник" (Торонто). В Бразилії при ближчій участі А. Коршнівського виходить "Зоря" поступово-демократичного напрямку, що пізніш перетворюється в журнал.

Врешті, зазначимо й органи комуністично-совєтофільського напрямку, такі як "Щоденні Українські Вісті",

"Українські Робітничі Вісті" (Вінніпег); "Фермерське життя" (Вінніпег).

Виходить також кілька газет церковно-релігійного характеру. Пізніше робляться спроби видавати журнали. Одним із перших треба згадати ілюстрований загальноосвітній місячник під назвою "Заморський Вістник". Видає його з 1920 р. "Робітнича Книгарська і Видавнича Спілка" в Торонто за редакцією П. Крата. Незважаючи на добре ведення як освітнього органу, що приносив багату і різноманітну лектуру, зміг він протриматися лише рік і припинив своє існування через брак фондів.

Після того з'являється декілька журнальчиків популярно-літературно-громадського характеру: "Воля України", "Нова Україна", "Рання Зоря" в Нью-Йорку. Всі вони мали короткий вік.

Більш поважного характеру набирає ілюстрований місячник, присвячений культурним і економічним справам українців в Едмонтоні (Канада) під назвою "Західні Вісти", що 1928 р. виходять за редакцією Я. Крета. Тоді ж появляється журнал, присвячений для робітничої самоосвіти під назвою "Світло" (1928—1929; Нью-Йорк). Там же (Нью-Йорк) виходить "Вістник ОДВУ" як центральний орган Організації Державного Визволення України націоналістичного напрямку (1923—1933 pp.). У Вінніпегу виходить комуністичний журнал "Робітниця" та того ж напрямку журнал для молоді "Молодий Світ".

В 1920-1921 pp. в Нью-Йорку виходить місячник для справ промислу, торгівлі і просвіти, що його видає "Січовий Базар" під назвою "Базар" (1934). У Пітсбургу — "Жіночий Світ" (1933-1934), а у Саскатуні з 1918 р. орган "Студентського Кружка" при Інституті ім. П. Могили під назвою "Каменярі". Органом української молоді був також місячник організації "Мазепинці". Виходив він латинкою під назвою "Мазепинець" в Чикаго (1931—1932).

З органів церковно-релігійного змісту були такі часописи: "Сіяч" — Ураїнської Автокефальної Православної Церкви в ЗДА, що почав виходити в Чикаго з 1921 p., та "Віра та Знання", часопис євангельського християнства (Торонто, 1923—1924 pp.) Та найширше, здається, розвинулися тут органи гумору і сатири. Крім "Молота11, що виходив у Нью Йорку в 1919—1924 pp., треба згадати ще такі часописи як двотижневик "Оса" (Чікаго, 1918-1921), "Батіг" (Чікаго, 1921), "Перець" (Нью-Йорк, 1924), "Пугач"

(Нью-Йорк, 1925), "Сміх і Правда", що заступив "Молот", та "Око", що почав виходити у Нью-Йорку 1939 р.

Преса бачвансьних українців
Таборова преса
Преса української еміграції та інші органи на чужині
Загальний стан української преси поза СССР напередодні другої світової війни
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
МАСОВІ КОМУНІКАЦІЇ ТА ЇХ ДОСЛІДЖЕННЯ
Що таке комунікація
Ключові поняття масових комунікацій
Інтелектуальні рамки досліджень
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru