Безпека життєдіяльності людини - Лапін В.М. - Поради щодо захисту продуктів харчування від нітратів

Радіонукліди потрапляють в організм людини у вигляді розчинних сполук або ланцюгом "ґрунт — людина — рослина", або через повітря, забруднюючи продукти харчування. Дотримання санітарних правил на забруднених територіях дозволяє практично усунути інший шлях надходження в організм радіонуклідів.

Джерела проникнення радіоактивних речовин у житлові приміщення: атмосферне повітря, дрова або торф, що використовують для опалення, попіл від їх спалювання; побутові предмети, що вносяться з вулиці; брудне взуття або одяг; забруднені продукти харчування тощо.

Зменшення забруднення досягають, дотримуючись чистоти в домашніх умовах: у приміщеннях роблять вологе прибирання, робочий одяг і взуття залишають поза жилими кімнатами, попіл із печей вибирають після попереднього змочування його водою, побутові предмети перед тим, як внести в приміщення, протирають.

Істотно знижують надходження радіоактивних речовин з порохом насадження дерев і кущів біля помешкань. Особливо бажані посадки при розміщенні будинків уздовж проїзних шляхів.

Важливим заходом є перекопування ґрунту на необроблених ділянках (один раз після забруднення місцевості), а також санітарна обробка території, що прилягає до місця проживання: прибирання сміття і захоронення харчових відходів. При цьому необхідно дотримуватися певних вимог: захоронення проводити в спеціально виритих ямах, завглибшки до 1 м (це місце повинно бути огороджене і позначене), воду після обмивання взуття і предметів зливати в одному місці, віддаленому від джерела питної води не менше ніж на 20 м.

Санітарна гігієна при проведенні сільськогосподарських робіт спрямована на зменшення дозових навантажень зовнішнього опромінення, що потрапляють на одяг та шкіру людини, і внутрішнього опромінення від радіоактивних речовин, які людина вдихає з повітрям. Звичайні способи дотримання гігієни (миття з милом відкритих ділянок тіла після виконання робіт, чистий одяг) практично захищають шкіру людини від опромінювання. Щоб попередити попадання радіоактивних речовин на тіло людини при догляді за тваринами і польових роботах, необхідно мати змінний одяг. Закінчивши роботу, його очищають від пороху. Зберігається одяг поза житловими приміщеннями.

Деякі види діяльності в особистому господарстві (скиртування сіна, вибирання попелу, прибирання сміття та ін.) здійснюються в умовах підвищеної запиленості. У цих випадках для попередження потрапляння радіоактивних речовин з попелом у легені людини досить використати засоби індивідуального проти пилового захисту — марлеву пов'язку, респіратори будь-яких типів, головний убір.

Поради щодо захисту продуктів харчування від нітратів

Екологічна чистота харчових продуктів залежить від зменшення впливу на них хімічних речовин, які застосовуються для підживлення врожаю. Працівники санепідемстанцій щодня контролюють ринки, перевіряючи сільськогосподарську продукцію на вміст нітратів. Продукти, в яких нітрати перевищують допустимі норми, зазвичай, знищують і не допускають до продажу. Проте варто знати, як зменшити ризик споживання нітратів, які спричиняють не лише тимчасові розлади шлунково-кишкового тракту, а й можуть стати причиною важких захворювань. Якщо зберігати овочі при низькій температурі та нормальній вентиляції, то кількість нітратів у них поступово зменшується.

При такій системі зберігання через півроку в картоплі їх залишається не більше 30 %. За твердженням спеціалістів, при біохімічних реакціях, які постійно відбуваються в овочах під час їх зберігання, мінеральний азот — головна ударна сила нітратів — перетворюється у безпечний для організму органічний азот. Однак не відповідає дійсності те, що при вимочуванні овочів у воді вони втрачають значну кількість небезпечних солей. Щоправда, окрім картоплі.

Як практично зменшити вміст нітратів? У коренеплодах зрізайте верхню й нижню частини (на одну четверту), в огірках — частину біля хвостика, у капусті відривайте верхнє листя і качан. Перед тим, як варити кар топлю, рекомендується розрізати її на чотири частини

Під час варіння впродовж 15 хв. більша частина нітратів переходить у відвар. Квашена капуста найбільш прийнятна для споживання через чотири-шість тижнів після закваски. Інакше розчинені у розсолі нітрати знову всмоктуються капустою.

Допустимі концентрації нітратів наведено в табл. 4.15:

Таблиця 4.15. Допустимі концентрації нітратів

Назва продуктів

Концентрація мг/кг

Картопля

250

Капуста

500—900

Морква

25—400

Помідори, огірки

до 150

Буряки

1400

Цибуля

800

Листові овочі

2000

Диня

90

Гарбуз

60

Кабачки

400

Фрукти

60

4.3. Безпека підприємницької діяльності
Дії установи банку в екстремальних умовах
Поведінка персоналу у випадку пожежі в банку
Поведінка персоналу у випадку аварій на хімічно-небезпечних об'єктах
Поведінка персоналу у випадку аварій на АЕС
Поведінка персоналу у випадку затоплення приміщень банку
Поведінка персоналу у випадку землетрусу
При отриманні поштових надходжень чи особистих вручень пакетів, бандеролей необхідно звернути увагу на:
При виявленні вибухового пристрою або підозрілого предмета необхідно
4.4. Надання першої медичної допомоги
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru