Інвестування - Гриньова В.М. - 2.4.2. Оцінка інвестиційної привабливості галузей економіки

Привабливість держав розраховується міжнародними організаціями та установами за різними ознаками, однак математичний підхід є однаковим, — це розрахунок рейтингової системи оцінок держави. Ранжування країн світу за цим показником характеризує інвестиційну привабливість країни і слугує своєрідним "барометром" для іноземних інвесторів. Наступним кроком є оцінка інвестиційної привабливості на мезоекономічному рівні, тобто оцінка перспектив і можливостей галузей промисловості та регіонів, що полягає в забезпеченні найбільш високої ефективності використання інвестицій.

Виходячи з досвіду роботи з вітчизняними та іноземними інвесторами, можна констатувати, що стратегічного інвестора завжди цікавить привабливе підприємство в інвестиційно-привабливій галузі та регіоні. Інвестор не буде вкладати кошти у привабливе підприємство галузі, яка знаходиться у кризовому стані, або розташоване в непривабливому регіоні. Інакше кажучи, для інвестора не будуть досить переконливими аргументи інвестування коштів, наприклад, у металургійний комбінат, якщо ця галузь у масштабах міжнародної економіки у кризовому стані. Незважаючи на всю фінансову вигідність інвестування, ризик політичної й економічної нестабільності в державі також зведе нанівець будь-які зусилля і з залученням інвестора (рис. 2.6).

Середовище формування інвестиційної привабливості підприємства

Рис. 2.6. Середовище формування інвестиційної привабливості підприємства


На мезоекономічному рівні інвестиційна привабливість, на думку фахівців, є інтегральною характеристикою окремих галузей і регіонів країни в цілому з позиції інвестиційного клімату, розвитку продуктивних сил, інвестиційної структури, можливості залучення інвестиційних ресурсів та інших факторів, які суттєво впливають на формування дохідності інвестицій і зменшення інвестиційних ризиків.

Для оцінки інвестиційної привабливості галузі може бути використана система з трьох груп показників, які відображають рівень прибутковості діяльності галузі, перспективності її розвитку та інвестиційних ризиків.

Рівень прибутковості враховує всі використовувані і власні активи, реалізацію продукції й витрати на її виробництво.

Рівень перспективності відображає значення галузі в економіці, стійкість галузі до спаду виробництва, забезпеченість перспектив зростання власних фінансових ресурсів і ступінь державної підтримки розвитку галузі.

Рівень інвестиційних ризиків ураховує рівень конкуренції, інфляційної стійкості продукції галузі та рівень соціальної напруженості.

Інтегральний показник розраховується на підставі трьох Груп синтетичних показників з урахуванням пропорційності їх рівня: рентабельність діяльності — 65 %; перспективи розвитку — 20; інвестиційні ризики — 15 %. За цією методикою було проведене дослідження 44 підгалузей і відповідний аналіз за двома варіантами, тобто співвідношення прибутку від реалізації продукції (товарів і послуг) до суми використовуваних активів; балансового прибутку до суми використовуваних активів. Розрахунки були проведені з урахуванням впливу інфляції, оподаткування, цін й інших факторів, що дозволило визначити рангову значимість галузі за пріоритетами: на першому місці — будівництво, на другому — промисловість та ін. А це означає, що найбільшу інвестиційну привабливість у довгостроковій перспективі для здійснення реальних і фінансових інвестицій мають галузі будівництва та промисловості.

За цією методикою були отримані кількісні значення інтегрального показника інвестиційної привабливості галузей економіки, що дозволило сформувати такі групи галузей: пріоритетні, високої інвестиційної привабливості, середньої інвестиційної привабливості, низької інвестиційної привабливості.

У табл. 2.2 показано дані про зацікавленість іноземних інвесторів з найбільш розвинених країн світу до деяких галузей промисловості в Україні.

Таблиця 2.2. Пріоритетні галузі України для країн інвесторів

Країна

Галузь за порядком важливості для інвесторів

США

1. Машинобудування і металургія.

2. Медична техніка і фармацевтика.

3. Сільське господарство

Німеччина

1. Машинобудування і металургія.

2. Харчова промисловість.

3. Легка промисловість.

4. Транспорт, телекомунікації, будівельна промисловість

Великобританія

1. Машинобудування і металургія.

2. Харчова промисловість.

3. Внутрішня і зовнішня торгівля

Отже, для інвесторів із СІНА, Німеччини та Великобританії найбільш привабливими є машинобудування і металургія (на 1-му місці для інвесторів з усіх країн) та харчова промисловість.


2.4.3. Інвестиційна привабливість регіонів
2.5. Фактори та умови формування інвестиційної привабливості підприємства
2.6. Методика оцінки інвестиційної привабливості підприємства
Розділ 3. ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ
3.1. Рішення про інвестування у фінансові активи на основі розрахунку ризику і дохідності
3.1.1. Критерії оцінки ризику і дохідності окремих фінансових активів
3.1.2. Ризик портфеля інвестицій
3.1.3. Оцінка дохідності окремих видів фінансових активів
3.2. Фінансовий ринок та його розвиток в Україні
3.3. Класифікація та характеристика інвестиційних якостей основних цінних паперів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru