Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 2.5. Небезпечні та шкідливі фактори

Небезпека - це стан при якому фактори - хімічні, фізичні, біологічні, соціальні, психічні можуть проявити свою негативну дію за певних умов, збігу обставин - стохастично або вірогідністно. Небезпечним називається чинник, вплив якого на людину за певних умовах призводить до травми або погіршення здоров'я, хвороби, смерті, до аварії, катастрофи.

Небезпеки проявляються при недотриманні принципів безпечної життєдіяльності, принципів ергономіки, тобто при порушенні правил експлуатації обладнання, пристроїв, порушенні вимог безпеки праці, інструкцій. Отже, при належній організації діяльності у виробничій, побутовій, природній та соціальній сферах небезпеку можна і треба звести до мінімуму.

Якщо небезпечний чинник призводить до захворювання або зниження працездатності, до професійного захворювання, його вважають шкідливим. На підприємствах України сконцентровано багато потенційно небезпечних, енергонасичених виробництв - гірничодобувні, хімічні, металургійні, атомна енергетика. Через це різко зросло техногенне навантаження про що свідчить рис. 2.

Рівні техногенного навантаження (тис. к/кв.км) на територію України

Рис. 2. Рівні техногенного навантаження (тис. к/кв.км) на територію України

На відміну від небезпечного (скритого, потенційного) фактора, шкідливий фактор проявляє свою негативну дію відкрито, постійно у часі і просторі при контакті людини з ним. Шкідливий чинник діє в часі постійно, збільшуючи ступінь ризику погіршення здоров'я, життєздатності і навіть втрати життя.

Щоб зменшити шкідливу дію будь-якого фактору треба застосовувати певні заходи - перед усім технічні (колективні та індивідульні засоби захисту), організаційні та інші принципи БЖД. Для зменшення негативних результатів небезпечних факторів, об'єктів прогнозування їх стану в Україні діє Закон "Про об'єкти підвищеної небезпеки".

У побуті тільки серед дітей реєструється біля 300 тис. травм. У воді щорічно гине більше 5000, у пожежах більше 2000 людей. В середньому у світі на один смертельний випадок припадає 230 нещасних випадків. Зокрема у ФРГ - 1000, Англії - 650, Франції - 900, у Чехії - 230, Швеції - 370, в Італії - 500, в Україні - 30, тобто у 10-30 разів менше. В той же час в Україні абсолютна кількість смертельних травм більше ніж: у ФРГ - в 1,4 рази, в Англії - у 2 рази, Франції - 1,6 разів. Погіршенню безпечної життєдіяльності людей сприяє екстремально негативна екологічна ситуація у більшості регіонів держави. Зниження стану здоров'я населення України на 60-90% є результатом негативної дії середовища та екологічно недоброякісних продуктів харчування. Все це разом взяте сприяло збільшенню захворювань, зростанню смертності та скороченню життя, особливо серед чоловіків. Нині воно складає в середньому 63 роки, що на 10 років менше, чим 10-12 років тому. Праця людини у всіх її багатогранних проявах здійснюється в межах виробничих і невиробничих одиниць - підприємств, організацій, установ, в побуті, природі та їхнього технологічного складу, до якого відносяться такі об'єкти, як територія, ландшафт, будинки і споруди, шляхи сполучення, устаткування, транспортні засоби, енергія й електроустановки, предмети праці, відходи виробництва, а також навколишнє середовище - земля, атмосфера, водойми, фауна, флора, мікроорганізми. Тому важливо кількісно прогнозувати стан безпеки.

Велику небезпеку складають природні космічні небезпеки (явища). Вираховано, що кожні 50-100 млн р. на планету падають астероїди діаметром 10-15 км, викликаючи глобальні катаклізми. Так, 23.03.89 астероїд діаметром 1 км перетнув орбіту Землі, де вона знаходилася 1 годину тому сутичка було б рівною вибуху 1000-2500 водневих бомб. За розрахунками вчених Всесвітньої астрономічної асоціації в 2027 році орбіта Землі може перетнутися з орбітою подібного космічного тіла. Біля 65 млн років тому 80 % живого загинуло від такого зіткнення. Вважається, що біля 12 тис. р. тому Земля зіткнулася з порівняно невеличким астероїдом, який викликав Всесвітній потоп (описаний у Біблії) і вірогідно загибель Атлантиди, описаної Платоном. Астероїд був названий Салеським. Саме тому США провели вперше у липні 2005 р. експеримент у відкритому Космосі по знищенню однієї з комет на великій відстані від Землі. Це необхідно для розробки засобів, методів на випадок зіткнення нашої планети з будь-яким космічним тілом - болідом, метеоритом, кометою. Не менш небезпечні земні явища - землетруси, повені, тайфуни, зливи, епідемії та інші природні явища, які порушують звичайний плин життя та діяльності людини, всього суспільства.

Питання

1. Що таке небезпека?

2. Охарактеризуйте стан техногенного навантаження в Україні.

3. Класифікуйте шкідливі та небезпечні фактори, вкажіть їх джерела

4. Порівняйте стан небезпеки в Україні та за кордоном.

5. Що Вам відомо про космічні небезпеки?

2.6. Класифікація небезпек та їх системний аналіз
2.7. Кількісна оцінка безпеки
РОЗДІЛ 3. НЕБЕЗПЕЧНІ СТАНОВИЩА. РИЗИК - ОЦІНКА НЕБЕЗПЕКИ
3.1. Поняття ризику і методи його обчислення
3.2. Оцінка ступеню ризику діяльності людини
3.3. Причини та результати ризику
3.4. Поняття про травми, нещасні випадки
3.5. Аналіз стану травматизму
3.6. Причини нещасних випадків
3.7. Методи мінімізації небезпек, шкідливих факторів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru