Інвестування - Мойсеєнко І. П. - Приватизаційні цінні папери

Приватизаційні папери — це особливий вид державних цінних паперів, які засвідчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна підприємств державного та земельного фонду. Приватизаційні папери поділяються, відповідно до вказаного визначення, на приватизаційні майнові сертифікати, житлові чеки та земельні бони. Приватизаційні папери, що їх випускають як компенсацію на внески в Ощадбанк та страхові внески, називаються компенсаційними сертифікатами (табл. 2.1):

Таблиця 2.1. Характеристики приватизаційних цінних паперів

а/пНазва цінного папераПраво володіння певним видом манна (частка)Номінальна вартість, грнВид випуску ЦПФорма випускуСпосіб реалізації
1Приватизаційний майновий сертифікатдержавне майно10,5іменнібезготівкова / готівковаакції та паї
2Житловий чекдержавний житловий фонд0,42іменнийбезготівковажитло акції
3Земельна бонадержавний земельний фонд
4Компенсаційні сертифікатиощадні внески, страхові поліси10 та 20на пред'явникаГотівковаакції, паї

Номінальна вартість приватизаційних цінних паперів. Приватизаційний майновий сертифікат (ПМС) — 10,6 грн. Він дорівнює цій сумі тоді, коли ми купуємо акції державних підприємств із непроіндексованим статутним фондом. У разі, коли купуємо акції підприємства, майно якого проіндексовано ПМС, його вартість прирівнюється до 500 грн.

Земельна бона в ціні не визначена.

Компенсаційні сертифікати випущені номіналом 10 і 20 грн, а житловий чек свого часу був оцінений у розмірі 4,2 грн. Згодом житловий чек набув права конвертації і був прирівняний до майнового сертифіката для участі в аукціонах, які давали можливість обмінювати компенсаційні сертифікати на акції приватизованих підприємств.

Приватизаційні цінні папери можуть бути у готівковій або безготівковій формі. Нині у безготівковій формі існують житлові чеки. ПМС почали свій обіг у безготівковому вигляді, але з січня 1995 р. вони існують у готівковій формі. Прийняті відповідні урядові рішення про випуск готівкових житлових чеків.

Емітентом приватизаційних цінних паперів виступає НБУ. Для випуску приватизаційних паперів випускають бланки спеціального виду із встановленим набором реквізитів:

1. Запис про приналежність папера до України.

2. Назва органу, що випускає папір.

3. Назва приватизаційного папера, серії та порядкового номера.

4. Дати випуску та строку використання.

5. Номінальне значення приватизаційного папера у вартісному виразі (допускається його вираження у натуральному виразі або в грошових одиницях).

6. Прізвище, ім'я, по батькові власника на іменні папери.

7. Відомості про документ, що посвідчує особу власника.

8. Підпис керівника емітента або особи, що видала папір.

Крім того, у приватизаційних паперах подають інформацію про умови та порядок їх використання, а також права власників.

Приватизаційні цінні папери можуть бути використані для обміну на документи, що посвідчують право власності на придбані об'єкти приватизації, тобто їх можна обміняти на акції (у разі створення АТ), паї (у разі створення товариства з обмеженою відповідальністю).

Приватизаційні цінні папери можна обміняти на інвестиційні сертифікати інвестиційних фондів та інвестиційних компаній.

Подальшим способом використання приватизаційних цінних паперів є їх передання у довірче управління на основі договору доручення.

Обмін або відчуження приватизаційних цінних паперів іншим способом є недійсні. Приватизаційні цінні папери не можуть бути використані для здійснення розрахунків як інструмент обігу.

Права на одержання приватизаційних паперів мають громадяни України, які проживають на території України, або тимчасово перебувають за її межами у службових справах у період, що визначає державна програма приватизації. Кожен громадянин має право на одержання приватизаційного папера однакової вартості для приватизації майна державних підприємств (ПМС), державного житлового фонду та частки земельного фонду.

Конвертованість приватизаційних паперів забезпечується встановленням коефіцієнтів для перерахування номінального значення одного виду при його конвертуванні в інший.

2.3. Цінні папери акціонерного товариства
Акції як пайові цінні папери
Облігації як боргові цінні папери
Переваги та недоліки випуску акцій та облігацій
2.4. Особливості реального інвестування
Значення реальних інвестицій у діяльності підприємства
Форми реального інвестування
Класифікація інвестиційних проектів підприємства
Характеристики інвестиційних проектів
Фінансування інвестиційного проекту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru