Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 3.4. Поняття про травми, нещасні випадки

Травма (гр. - пошкодження, поранення) - результат порушення анатомічної чи цілісності фізіологічних функцій тканин, органів людини, викликана раптовим впливом - зовнішнім або внутрішнім. На виробництві, як і в побуті, природі травма, як правило виявляється раптово, як результат впливу на людину небезпечного фактора при виконанні певних обов'язків, завдань.

За походженням виділяють групи травм: механічні (забиті місця, переломи, рани), теплові (опіки, обмороження, теплові удари), хімічні (хімічні опіки, гострі отруєння, задуха), електричні, комбіновані, фізико-хімічні - викликані іонізуючим випромінюванням. За ступенем прояву виділяють легкі, важкі, смертельні травми. Крім того, травми можуть бути груповими (2 і більше працівників).

Для запобігання травмування люди повинні знати причини травм, результати їх проявів та методи усунення. Виділяють технічні - 50% від усіх нещасних випадків, організаційні - 25%, санітарно-гігієнічні - 10-12% та психофізіологічні.

Повторення певної групи травм на певному місці - виробничому, побутовому, в природі називається травматизмом. Отже - травматизм - це процес, який вимагає виявлення причини кожної окремої травми в її зв'язку з оточуючим середовищем і діями людини та ліквідації умов проявлення травм.

Травматизм - систематичне повторення сукупності травм, які виникають і повторюються серед певних груп населення, яке перебуває в однакових умовах діяльності, життя.

Рівень травматизму визначається вагою травматизму (Вт), яка дорівнює відношенню числа людино-днів непрацездатності (Л) до загального числа нещасних випадків (Н): Вт=Л/Н.

Показник ваги травматизму (Кт) характеризує середню тривалість непрацездатності (Т), яка припадає на один нещасний випадок: Кт=Т/п, де: Т - сумарна кількість днів тимчасової непрацездатності по всіх нещасних випадках за звітний період (п). Важливим є коефіцієнт технічної безпеки (Ктб.) - відношення кількості безпечних операцій (Кб) до загального числа всіх операцій (Ко): Ктб.=Кбо.

Для запобігання небезпечних ситуацій, важливі комлексні критерії оцінки умов праці - параметри: освітлення, загазованість, запиленість, шум, вібрація, електромагнітні поля. Їх вплив визначає коефіцієнт безпеки КБ=Св/Сс, де Св та Сс відповідно значення, яке вимірюється (Св) та стандартне (Сс) (нормативне). Щоб запобігати травматизму його треба передбачати і знати основні методи його прогнозування. Одним з показників безпечної діяльності є критерій безпеки (Р), або вірогідність (Р) безпечної роботи, яку визначає формула: Р=[1-t/NТ]п , де: t - проміжок часу для якого обчислюють значення Р; Т - проміжок часу за який вже відбулися випадки; N - число бригад, ділянок; п - число зафіксованих нещасних випадків, захворювань, травм за весь час обліку (О). Результати достовірні, якщо вірогідність (Р) більше 0,95. Наприклад, за 3 роки (Т=12 кварталів) у 4 бригадах (N=4) відбулося 12 нещасних випадків ( n =12). Визначити їхню вірогідність повторення на протязі двох наступних кварталів (t =2 квартала). Знайдемо Р: Р=(1-2/4><12)12=0,597. Таким чином Р=0,597, що менше 0,95. Отже, у найближчі 2 квартали нещасні випадки маловірогідні. За допомогою цієї формули можна спрогнозувати час (Т) за який у майбутньому може статися хоча б один такий випадок, тобто треба обчислити Т при Р=0,95. Отже, ризик, як першооснову надзвичайної ситуації можна передбачити і запобігти. Для оцінки рівня травматизму користуються відносними статистичними показниками частоти і ваги нещасних випадків. Використовують показник частоти травматизму (Кч), який визначає кількість нещасних випадків, що приходяться на 1000 працюючих за певний період: Кч=1000п/р, де: n - число нещасних випадків за конкретний період (крім важких і смертельних), р - середньосписочна кількість працюючих. За міжнародною класифікацією травматизм ділять на виробничий (промисловість і сільське господарство), невиробничий (побутовий, вуличний, транспортний), спортивний та дитячий. При навчанні в школі, технікумі, інституті майбутні фахівці лише епізодично стикаються з питаннями попередження виробничої небезпеки. Такі питання потребують більшої уваги, чим їм приділяють, тому що це важливо для будь-якого фахівця - від робітника до керівника.

Питання

1. Що таке травма, травматизм?

2. Охарактеризуйте групи травм, їх причини?

3. Що таке травматизм, як його визначають?

4. Що таке показник ваги і частоти травматизму, чим вони зумовлені?

3.5. Аналіз стану травматизму
3.6. Причини нещасних випадків
3.7. Методи мінімізації небезпек, шкідливих факторів
3.7.1. Роль стандартів у безпеці людини
3.7.2. Система управління безпекою
3.7.3. Методи добору кадрів
3.7.4. Біоритми - фізіологічні основи запобігання небезпеки, прояву ризику
РОЗДІЛ 4. КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАБРУДНЕНЬ, НАСЛІДКИ ЇХ ВПЛИВІВ НА ЛЮДИНУ
4.1. Хімічні забруднення
4.1.1. Хімічні фактори небезпеки в оточуючому середовищі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru