Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 4.2.5. Інфекційні хвороби

Епідемія (гр. епі - серед, демос - народ) - процес передачи інфекції від хворих здоровим людям. З медичної практики відомо, що епідемією вважають стан, коли хвороба охопила не менше одного процента населення і залежить від соціально-біологічних факторів, пори року, властивостей збудника інфекції. Однією з характерних ознак епідемії є швидкість розповсюдження хвороби і масовість ураження. Їм сприяють недоїдання, голод, стихійні лиха, які погіршують санітарні та економічні умови на великих територіях однієї або кількох держав. Сучасні дані свідчать, що інфекційні хвороби стимулюють утворення ракових пухлин у людини. Так, вірус гепатиту Б викликає рак печінки, вірус герпеса НБУ-2 та вірус папіломи -рак шийки матки, канцерогенну дію мають віруси грипу.

При деяких інфекціях збудник циркулює в крові або лімфі і тканинних рідинах. В результаті інтоксикації організму і, насамперед ЦНС, виникають інфекційні психози майже при всіх відомих гострих і хронічних інфекційних захворюваннях, при так званих загальних інфекціях і при таких, що безпосередньо і вибірково уражають мозок. Наприклад, при грипі, сипному тифі психози виникають дуже часто. Інші інфекційні хвороби (кір, скарлатина, туберкульоз) теж можуть їм сприяти. В результаті - емоційні, депресивні, пара-ноїдні, галюцинаторно-параноїдні психози. В молодому віці частіше спостерігаються психотичні стани з вираженим затемненням свідомості, а в пізньому віці тривожно-депресивні стани. Епідемічний енцефаліт (лат. енцефалос - мозок) викликає у підлітків психічні розлади, які не зустрічаються у дорослих, які хворіють тією ж хворобою. При сказі переважають тривога, "афективні бурі" і яскраві галюцинації. Психози при хронічних або інфекційних захворюваннях, які рецидивують (сифіліс, малярія, бруцельоз, суглобний ревматизм) відрізняються вираженою відоокремленістю, особливо якщо інфекційний процес веде до глибокої поразки мозку. Усунення інфекційних психозів полягає, насамперед у ліквідації захворювання - причини, що викликала хворобу.

Можуть спостерігатися епідемії місцевого значення, наприклад з-за аварій у каналізаційних та водогінних системах, забруднення фекаліями відкритих водойм. Коли епідемія розповсюджується на великі території - континенти, більшу частину планети, то це - пандемія. Такою може стати епідемія СНІДу. Основні інфекційні хвороби охарактеризовані у додатку (Дод. 2, табл. 9).

Дуже небезпечне захворювання на СНІД, або вірусну інфекцію людини (ВІЛ), яка тепер набула інфекційного характеру - розповсюджена на всіх континентах, а також в Україні. Як відомо - це дуже небезпечна, невиліковна хвороба. Якщо цей вірус потрапляє у кров будь яким шляхом, він знищує імунну систему захисту. Наприкінці 1999 року в Україні нараховували біля 440000 ВІЛ-інфікованих. Завесь період існування цієї хвороби на території України померло за офіційними даними 12 тис. людей. За швидкістю розповсюдження цієї хвороби Україна займає перше місце в Європі. За станом на 2007 рік серед мешканців Запорізької області їх біля двох тисяч, у місті Бердянську (населення біля 122 тис. населення) з 1999 року зареєстровано 180 хворих, з них 52 - чоловіки і майже всі вони наркомани. Найгірший стан у у Мелітополі - 1042 хворих (при населенні біля 150 тисяч), в Запоріжжі - 893 (населення більше 800 тисяч).

Всього в 2004 році тільки в Запорізькій області померло 30 людей від цієї невиліковної хвороби. Відомі випадки, коли СНІД-вірус заносився через донорську кров (тільки у Запорізькій області було виявлено більше 50 таких випадків). Отримати інфекцію можна навіть у перукарні, з-за чого тут заборонено застосовувати леза.

Серед країн Європи наша держава займає чільне місце за кількістю таких хворих - це епідемія, яка є результатом незнання природи і результатів дії цього захворювання. Прогнозується, що в першому десятилітті 21 століття кількість інфікованих сягне одного мільйона людей. Сприяє цьому перед усім наркоманія, коли одним шприцем вводять наркотики і голка переносить цей вірус неінфікованим.

Розповсюджується вірус ВІЛ-інфекції і при статєвих стосунках, особливо невпорядкованих (перед усім проституція, наркоманія). Основні симптоми, які повинні насторожувати при їх одночасному проявленні - збільшення лімфатичних узлів, постійно підвищена температура та розлади опорожнення шлункового тракту, виділення значних об'ємів поту, різке зниженяя ваги тіла. При таких симптомах треба звертатися до лікаря-нарколога, у наркологічні, венеричні відділення.

Крім цієї, майже всім відомої хвороби, з'являються інші, частіше всього це різновиди відомих вірусів. Наприклад хвороба легіонерів - різновид запалення легенів, яке протікає дуже швидко. Вона з'явилася у США в середині 80-х років на одному зібранні, де були присутні тисячі ветеранів (легіонерів), через мутації палички Коха, яка викликає туберкульоз легенів. Це дуже небезпечна хвороба, яку, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я сподівалися знищити ще у 1991 році. Але цього не сталося і одна з причин -швидке звикання збудника до ліків.

Тепер у світі налічують більше 60 млн хворих відкритою формою туберкульозу при щорічному їх збільшенні на 300 тис. В Україні, за статистикою, кожні чотири години захворює на туберкульоз одна людина. Туберкульозом легенів хворіють і свійські та домашні тварини.

Паличка Коха надзвичайно небезпечна. Вона життєздатна від 7 до 10 років, заморожування на неї не діє, кип'ячіння вбиває її за кілька хвилин, гине від дії сонячних променів. Розповсюджується хвороба при контакті з хворим, переносяться мікроорганізми пилом, повітрям, водою.

Не менш небезпечні венеричні хвороби - сифіліс, гонорея, які швидко руйнують внутрішні органи, мозок людини. Ці хвороби, на відміну від СНІДу успішно лікують, якщо вони не запущені. Розповсюджуються вони, як і СНІД, в основному статевим шляхом, але можуть і побутовим, наприклад через воду, харчі, що не характерно для ВІЛ-інфекції.

Питання

1. Що таке інфекція, що її викликає, як вона виявляється ?

2. Як реагує організм на впровадження в нього біологічних забруднювачів ?

3. Як підсилити стійкість організму інфекціям?

4. Що сприяє розвитку мікроорганізмів, інфекцій?

5. Охарактеризуйте найбільш небезпечні епідемічні хвороби.

4.2.6. Проблеми біологічної безпеки
4.3. Параметричні забруднення
4.3.1. Фізичні забруднювачі
4.3.2. Шумо-звукові, вібраційні небезпеки
4.3.3. Освітленість
4.3.4. Безпека приміщень як фізичних об'єктів
4.3.5. Фізичні небезпеки в побуті
4.3.6. Електричний струм - найрозповсюджена небезпека
4.3.7. Причини ураження електричним струмом
4.3.8. Вимоги до заходів захисту від електричного струму
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru