Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 5.5. Система травлення - система енергозабезпечення

Основне її призначення - видобування тепла за рахунок хімічних реакцій в процесах перетворення компонентів їжі - жирів, білків, вуглеводів. Велике значення при цьому має ротова порожнина, де їжа подрібнюється (чим дрібніше, тим краще вона засвоюється) і починає перетворюватися під впливом ферментів слини, яка ще й знезаражує їжу, ротову порожнину. За добу виділяється біля 1,5 літра слини і якщо вона не потрапляє до ротової порожнини, наприклад через спазмування, в її протоках утворюються великі фосфатні камені. Про це сигналізує ранковий наліт на язиці різного кольору і густини. Наліт білого кольору вказує на розлади у роботі шлунку, сірого - підшлункової залози, жовтого - жовчовивідних шляхів. Інтенсивне слиновиділення на подушку у сні вказує на глистну інвазію, особливо у дітей, дисбактеріоз кишечника.

Велике значення має лімфо-гортанне кільце, яке є бар'єром для проникнення інфекції в глибину організму. Саме тут його клітини знешкоджують мікроорганізми з утворенням гною, особливо при інфекційних хворобах - грип, ангіна. Невеликий біль у горлі, при ковтанні їжі, закладання вух, періодичний нежить свідчать про негаразди із цим органом. Через це горло набрякає і створюються умови для розмноження бактерій, вірусів, розвитку запальних процесів, що сприяє виникненню назофарингіту, фарингольного риніту, тонзиліту, гострих респіраторних захворювань. Їх симптомами є нежить, набряки слизової оболонки носа, збільшення мигдалин, затруднене дихання, болі при ковтанні, підвищена температура. Все це сприяє зсуву кислотно-лужної рівноваги крові в кислу сторону, що стає причиною дисфункцій в організмі - від психічних до соматичних.

Нижче горла, на рівні 6-го шийного хребця починається стравохід, який закінчується на рівні 9-го хребця. Важливим місцем є звуження стравоходу на рівні 6-го хребця. Саме тут можуть виникати дискомфортні стани - затруджене ковтання, дертя, покашлювання та серцебиття при їжі. Ці симптоми вказують на необхідність перевірити функцію щитовидної залози, аорти, місце біфуркації, тобто розділення трахеї, стан лівого бронха, серця.

Важливим органом є шлунок, де відбуваються основні процеси травлення - ферментативне розщеплення їжі, утворення амінокислот, з яких організм будує свої тканини. При недостатній кислотності розщеплення неповне - починаються шкідливі процеси гниття в товстому кишечнику. Через це тут утворюються отруйні речовини: індол - сприяє розладам у роботі шлунку, сепсису, субфебрильній температурі та індикан - сприяє розвитку гастриту із зниженою кислотністю, зменшує ферментативну активність підшлункової залози. Це призводить до утворення отруйних речовин - аміак, крезол, скатол, фенол, ефіри сірчистих сполук. Якщо кислотний вміст шлунку потрапляє в цибулину 12-палої кишки, то тут розвивається запалення, виникає ерозія, виразка і ракові захворювання. А саме тут продовжуються процеси розщеплення - білків, вуглеводів та жирів.

В тонкому кишечнику довжиною 6,5-8 метрів починаються процеси всмоктування. Тут міститься власний лімфатичний апарат - пеєрові бляшки, які іноді запалюються і тоді це діагностують як гострий апендицит - висока температура, нежить, біль у животі, що найбільше характерно для дітей. Далі залишкові речовини потрапляють у товстий (довжина біля 2 метрів), де на протязі 12-18 годин всмоктуються вода, солі і за допомогою 400 видів бактерій синтезуються вітаміни, амінокислоти, ензими, гормони. Наприклад, кишкова паличка синтезує 9 вітамінів -В1, В2, В6, В12, К, біотін, пантотенову, нікотинову, фолієву кислоти.

У здоровому кишечнику бактерії захищають людину, підвищують, імунітет, здійснюють протираковий захист. Але часто при неправильному травленні у людини утворюються калові камені загальною масою від 3 до 20 кг та гниючі маси. Цьому сприяє вживання вуглеводної (картопля, мучні вироби, цукор) та білкової ( м'ясо, ковбасні та молочні вироби, сир, яйця) їжі.

Калові маси часто затримуються в сигмовидній кишці, яка розташована у малому тазі. При її запаленні у жінок утворюються спайки з маткою, яєчниками, розвиваються міоми, фіброми матки, кисти яєчників, їх запалення. У чоловіків - застійні простатити, зміни в яєчках та інших статевих органах. При запаленні товстого кишечника розвивається геморой, проктити, варикозне розширення вен ніг, запалення сечового міхура - цистит. Ураження товстого кишечника виявляються зовні ангінами, ринітами, синуситами, запаленням язика, висипанням на губах, тріщини, заїди на кутах рота, бронхіальною астмою.

Важливими для травлення є підшлункова залоза, яка бере участь у кровотворенні, регулюванні кров'яного тиску та печінка - найбільша залоза, яка виконує більше 70 функцій в організмі. Вона виробляє жовч (до 1,5 л на добу), необхідну для розщеплення жирів, сприяє нейтралізації кислот, стимулює перистальтику кишечника, знешкоджує отруйні речовини, розщеплює щодобово по 200 млрд. відмерлих еритроцитів.

Печінка синтезує гліцин, цистеїн - амінокислоти, які виступають проти судомів м'язів, м'язової слабкості, проти раннього старіння, ранньої катаракти, бронхіальної астми, проти хвороб нирок, наднирок, проти кровотеч. При постійному її отруєнні алкоголем, никотином вона цього робити не може і руйнується, з-за чого отруюється кров, увесь організм. Часто печінка уражується вірусами, які викликають її руйнування - гепатит.

Питання

1. Охарактеризуйте загальну будову системи травлення, її значення.

2. Як функції кишечника впливають на загальний стан здоров'я?

3. Яке має значення печінка для процесів травлення, для загального стану організма?

5.6. Кровоносна та лімфатична система
5.7. Шкіра - бар'єр між організмом і зовнішнім середовищем
5.8. Дихальна система - посередник між зовнішнім і внутрішнім середовищами
5.9. Опірно-руховий апарат - виконавча система організму
5.10. Залози внутрішньої секреції - хімічні регулятори діяльності людини
5.11. Обмін речовин - причина і результат безпеки людини
5.12. Поняття про здоров'я людини
5.13. Основні методи долікарняної допомоги при ушкодженнях організму
РОЗДІЛ 6. ЛЮДИНА В ОТОЧУЮЧОМУ СЕРЕДОВИЩІ
6.1. Шкідливі, небезпечні фактори та організм людини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru