Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 6.5. Небезпеки психічного, фізичного насильства

Психічне насильство - це дії як правило психічно хворої або психічно неврівноваженої людини з метою отримання задоволення певного виду - сексуального, емоційного. Як правило метою є завдати моральної шкоди іншій людині. Найпростіший вид - дзвінки по телефону з мовчанням, або ругнею. Покладіть телефонну трубку поряд з апаратом і від сусідів подзвоніть на телефонну станцію, щоб з'ясувати номер. Якщо такі дзвінки будуть тривати, сповістіть міліцію. Шантаж по телефону. Тягніть розмову і, якщо можливо, запишіть розмову на магнітофон і негайно повідомте міліцію, щоб швидко затримати того хто дзвонив.

Фізичне насильство - це як правило небезпечні дії однієї людини відносно іншої, або групи людей з метою отримання, як правило, речовинних вигід. При цьому можуть виникати різні ситуаційні варіанти досягнення мети і треба знати основні правила поводження.

Безпека помешкання. Найкращий засіб - автоматична охорона із страхуванням майна. При тривалій відсутності (відпустка, відрядження) забезпечте міцність дверей, наявність грат на вікнах. Перепишіть у свій записник номери цінних речей - комп'ютер, теле-, ві-деоапаратури та інше. Не афішуйте свою заможність, доходи, дорогі покупки. Двері кватири зламують або відкривають ключем. Негайно викликайте міліцію, сповістить сусідів будь-яким чином: кричіть, стукайте у стіни, підлогу, труби опалення, вибийте вікно і зовіть допомогу з вулиці. Двері кватири зламані, або відкриті. Сповістіть міліцію, не заходьте до кватири, організуйте разом з сусідами спостереження за всіма виходами, балконами. Якщо в неї знаходяться сторонні, негайно вийдіть і замкніть двері, не витягуючі ключа. При спробі стороннього втекти спробуйте його затримати. Ваше помешкання пограбоване. Негайно повідомте міліцію, не торкайтесь речей, не ходіть по квартирі, з'ясуйте у сусідів яка була обстановка до вашого приходу.

Напад у ліфті, під'їзді. Стукайте у двері, кричить про допомогу, при можливості натисніть на кнопку виклику диспетчера, опирайтеся нападнику. Про напад обов'язково повідомте міліцію.

Пропав дорослий або дитина. Подзвоніть або сходіть туди, де повинна бути людина, розпитайте про неї сусідів, знайомих, які могли бачити її. Перевірте вдома наявність документів, грошей, речей пропалого. Сповістіть міліцію, напишіть заяву на ім'я її начальника, вказавши прикмети, додайте фотографію. Якщо зниклий повернеться, негайно повідомте міліцію.

Дівчина, жінка в гостях. Не заводьте випадкових знайомств, не давайте стороннім, особливо чоловікам, свою адресу, номер телефона. Якщо маєте намір піти на вечірку, сповістить про це рідних, близьких, щоб вони знали де ви можете бути. Незнайоме приміщення огляньте, запам'ятайте розміщення кімнат, дверей, телефона. Якщо ви наодинці з чоловіком, навіть добре знайомим, будьте пильні - він може сексуально домагатися вас, в певних умовах стати агресивним. Не провокуйте його, тримайтеся незалежно. Якщо вас примусили на статеву близькість, пам'ятайте, що опір часто викликає у деяких чоловіків агресію, жорстокість. Сповістіть міліцію, спробуйте за допомогою сторонніх затримати ґвалтівника. Часто людина піддається негативним діям з боку іншої особи. Це може бути фізичне насильство з різною метою - пограбування, нанесення ушкоджень, зґвалтування. Тому треба знати основні прийоми захисту від нападника, зрозуміти його психологію. Варіантів розташування нападника і "жертви" може бути багато, але слід знати основні пози і уміти повернути їх на свою користь. Від цього може залежати навіть життя. Частіше всього напад відбувається з-заду, коли нападаючий хватає за шию. Це дуже небезпечно, бо якщо нападаючий буде діяти швидко, різко, то можна втратити свідомість зразу. Тому слід реагувати відразу, схопивши однією або обома руками його кисть, присісти і під вагою власного тіла відтяніть руку від горла. Якщо нападник намагається душити, то треба схопити його мізинці і різко виверніть їх уверх. Виникає дуже різкий біль і вони можуть бути навіть поламані. Швидко повернувшись нанесіть сильний удар в область статевих органів. Коли захват відбувся ззаду з блокуванням обох рук, то зігніть тулуб, зіжміть пальці у кулак, різко підніміть вгору руку і ліктем різко вдарте у сонячне сплетіння, у живіт.

Якщо цього виявилося недостатньо, щоб нападник послабив захват, то зігнувши ногу сильно вдарте каблуком по гомілкоступ-невому суглобу, по ступні. При нападі спереду можна розведеними середнім та вказівним пальцями вдарити в очі, або одним пальцем вдарте в глаз. Після цієї дії треба сильно напрягти пальці і тикнути їми у горло нападаючого, або різко вдарити ребром долоні під адамове яблуко. Дуже ефективним є удар коліном між ногами нападника-чоловіка, але для цього необхідно стати до нього впритул. Цей прийом ефективний, якщо на нападнику коротка одежа. Інший прийом в цій ситуації - схопити його за статеві органи, якщо можливо, і сильно здавивши їх, смикнути униз. Це може призвести нападаючого до втрати свідомості від сильного болю.

Іноді атака відбувається спереду із захватом шиї руками, що дуже небезпечно. Діяти треба миттєво, застосувавши такі основні прийоми - розпрямленими разом зімкнутими пальцями нанесіть швидкий, сильний, прямий удар у горло нападника. Інший варіант - дуже сильно вдарити ребром напруженої долоні по горлу, нижче адамового яблука. Можна, напруживши середній та вказівний пальці, тикнути їми в очі. Якщо це неможливо, з-за дуже близької відстані, то треба сильно і швидко укусити у шию, обличчя. Дуже небезпечним є захват з заду з блокуванням обох рук. Діяти треба негайно і перш за все треба звільнитися від його рук. Від цього може залежати ваше життя. Інше - ніби втрачаючи свідомість присісти, тягнучи нападника за собою униз, а потім дуже міцно вчепитися за шкіру внутрішньої частини стегон і різко піднятися, тягнучи її за собою вгору. Після цього можна провести атаку очей - штрикнути у них розчепіриними пальцями.

Ефективним є сильний удар каблуком по голеностопному суглобу, з одночасним сильним ударом ліктем у живіт. Часто цього буває достатньо щоб нападник зменшив натиск, або навіть сам опинився у безпомічному стані. Саме на це спрямуйте свої дії, та не слід перевищути міру необхідної оборони.

Якщо під час нападу у вас в руках парасолька, використайте її, держачи її перед собою як штик, вдарте нею нападника у живіт або обличчя без попередження.. Треба завжди бути на сторожі і дотримувати певних заходів перестороги. Ходити треба тільки освітленими вулицями, не можна користуватися послугами невідомих осіб, якби привабливо не виглядали і не були чемними. Корисним буває звичайний свисток, яким можна подати сигнал. Часто він відлякує нападника. Якщо напад відбувається біля вікон, то скористуйтеся цим - вдарте по шибкам. Це теж сигнал тривоги. При вживанні прийомів самозахисту не слід перевищувати допустиму межу самозахисту. Ознаками такої межі можуть бути поранення, сильний біль, фізичне, психічне травмування.

Питання

1. Що таке психічне насильство, йогоі ознаки?

2. Охарактеризуйте основні ознаки психічного насильства.

3. Які Ваші дії при різних видах насильства?

4. Як опиратися нападнику при найбільш небезпечних видах нападу?

5. Як поводитися в гостях серед незнайомих людей?

6.6. Організація безпечного туристичного походу, екскурсії
6.7. Польові форми матерії та їх впливи на людину
6.7.1. Гравітаційне поле
6.7.2. Магнітне поле
6.7.3 Електричне поле
6.7.4. Блискавконебезпечність
6.7.5. Геопатогенні території
6.7.6. Комп'ютер і безпека людини
6.7.6.1. Правила безпеки при роботі з комп'ютером
РОЗДІЛ 7. СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ НЕБЕЗПЕКИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru