Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 6.7.1. Гравітаційне поле

Людина знаходиться в оточенні не тільки речовинних об'єктів - неживих, живих, які за допомогою органів відчуттів досить легко нею можуть бути ідентифіковані. Інше діло неречовинні фактори, з яких людина відносно легко може виявити тільки звукові, світлові явища. Все живе на планеті знаходиться під впливом різноманітних видів полів - магнітного, електричного, електромагнітного, гравітаційного. Вони стали невід'ємними чинниками природного середовища, які впливають на процеси в організмах, які пристосувалися до їх дії в процесі еволюції.

Багато організмів мають спеціальні органи, принципи роботи яких ще не відомі, хоча факт дії різноманітних полів відомий. Наприклад, птахи орієнтуються в просторі, відчуваючи магнітне поле планети, деякі риби - за рахунок електричного, рослини реагують коренем на гравітаційне (явище геотропізму).

Магнітні поля впливають і на мікроорганізми. Результат впливу будь-якого поля визначається його фізичними характеристиками - напруженістю, тривалістю впливу та особливостями біологічного об'єкта. В деяких випадках напруженості полів можуть перевищувати природний фон, тоді утворюються аномалії - різке відхилення напруженості магнітного, електричного, електромагнітного полів від норми. В результаті виникають прямі або опосередковані фізіологічні відхилення в організмах, в тому числі у людини.

Часто поля впливають на фізіологічні зміни в стані організму, що може негативно впливати на людину. Це так звані метеорологічно чутливі особи, самопочуття яких залежить від медичного типу погоди. Відомо чотири медичні типи погоди.

Перший - надзвичайно сприятливий, коли фізичні характеристики погоди (напруженість полів, атмосферний тиск, освітленість, напрямок та сила вітру, температура) майже не змінюються на протязі тривалого часу, що буває досить рідко.

Другий - сприятливий, який є перехідним, бо починають змінюватися погодні характеристики, які формують третій тип погоди - несприятливий. Ці два типи погоди проявляються найчастіше.

Третій тип погоди небезпечний для людей зі слабим здоров'ям, бо відбуваються досить різкі зміни кров'яного тиску, стану кровоносних судин - виникають інфаркти, інсульти.

Наступний - четвертий тип погоди - надзвичайно несприятливий. Формується при надзвичайно швидких змінах метеорологічних умов. Це характерно для урагану, шторму - погодам з надзвичайно швидкими змінами метеоумов.

Перенапруження організму, щоб подолати дії зовнішніх факторів, сприяє більш активним проявам різних хвороб - гіпертонії, інсультам, серцевим нападам, кровотечіям, різкому погіршенню самопочуття. Саме при такому типі погоди найчастіші смертельні випадки. Для запобігання дії негативних факторів необхідно завчасно прийняти ліки адаптогенної дії, щоб пристосувати організм до змін.

6.7.1. Гравітаційне поле

Воно недостатньо вивчено, але постійно впливає на людину, тому що вона еволюційно розвивалася в ньому. Вважають, що цей вид поля в нормальних умовах для людини безпечний. Але гравітаційне поле значної інтенсивності виникає при русі тіла з прискоренням, наприклад при старті космонатів, крутих віражах літаків.

Відповідно до теорії відносності А. Ейнштейна і теорії електродинаміки Максвелла гравітаційне поле - різновид електромагнітного. Воно, як і електромагнітне поле, виникає з-за прискорення елементарних часток. Напруженість гравітаційного поля посилюється там, де існують великі маси, наприклад у надрах планети, де зосереджені щільні, важкі рудні родовища.

Питання

1. Що таке польові форми матерії, в чому їх загальна небезпека?

2. Як вони проявляються в погодно-кліматичних умовах?

3. Що таке медичний тип погоди?

4. Охарактеризуйте дію кожного типу погоди на людину.

6.7.2. Магнітне поле
6.7.3 Електричне поле
6.7.4. Блискавконебезпечність
6.7.5. Геопатогенні території
6.7.6. Комп'ютер і безпека людини
6.7.6.1. Правила безпеки при роботі з комп'ютером
РОЗДІЛ 7. СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ НЕБЕЗПЕКИ
7.1. Безпека нації
7.2. Війна - крайній прояв соціальної небезпеки
7.3. Тероризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru