Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 6.7.2. Магнітне поле

Воно дуже важливе, бо в ньому людина знаходиться постійно і не відчуває його впливу. На ембріони і організми, що розвиваються, воно діє активніше, ніж на дорослі особини, викликаючи генетичні ефекти. Доведено, що магнітне поле має біологічну дію, але залишається неясним механізм його дії, як він залежить від інтенсивності і тривалості впливу поля, від функціонального і вікового стану тварини, людини або рослини. Встановлено, що в умовах випробуваних великих напруженостей магнітних полів, виникають патологічні зміни в ряді внутрішніх органів та їхніх систем.

Джерела магнітного поля - природні (Земля, Сонце) та штучні - різноманітні промислові об'єкти. Магнітне поле землі (ГМП - геомагнітне поле Землі) є природним компонентом електромагнітного поля (ЕМП), в оточенні якого відбувався і відбувається розвиток людини, як біологічного виду. Воно формується за рахунок рухів електропровідного металевого, твердого ядра планети.

Напруженість магнітного поля планети коливається в межах від 10-3 до 10-7 Ерстед (Е). В багатьох пристроях, технологічних процесах ці величини значно більші. Магнітне поле біля планети виконує захисну роль від дії шкідливих та небезпечних космічних випромінювань. Його напруженість збільшується від 33,4 А/м (0,42 Е) на екваторі до 55,7 А/м (0,70 Е) на полюсах. Ці величини коливаються з періодами у відповідності з сонячною активністю: 7-, 11-, 90-, 200 і більше річними циклами та залежать від них - магнітні бурі.

Дослідження багатьох фахівців встановили безперечний зв'язок підйомів та спадів ГМП з серцево-судинними захворюваннями (гіпертонічні кризи, інфаркти міокарда, інсульти). Дослідження, проведені на території Курської магнітної аномалії, також підтвердили наявність такого зв'язку. Однак треба пам'ятати, що людина, як біологічний вид, за тисячоріччя свого розвитку адаптувалася до нього.

Швидкі і сильні зміни ГМП - магнітні бурі, джерелом яких є Сонце небезпечні для людини. При збільшенні сонячної активності виникають магнітні бурі над Землею. Це результат взаємодії частинок сонячної речовини, яка з великою швидкістю викидається із Сонця в напрямку до Землі. Різкі зміни в напруженості магнітного поля призводять у деяких людей до інфарктів, загального погіршення здоров'я, підвищенню смертельних випадків.

"...Бувають дні, коли для хворої людини Сонце виступає джерелом смерті. В такі дні з життєдайного воно перетворюється в заклятого ворога, від якого людині нікуди заховатися, втекти. Смертоносний вплив Сонця наздоганяє людину повсюдно, де б вона не знаходилася. Лише наука, яка здатна передбачати, може вказати на небезпеку...". Так писав О.Л. Чижевський - засновник геліобіології про вплив Сонця на здоров'я, життя, небезпеку людини.

У виробничих умовах можуть виникати більш потужні магнітні поля, чим природне. Тому від такого чинника, як і багатьох інших, необхідно захистити людину.

Джерелами постійних магнітних полів є електромагніти, соленоїди, литі або металокерамічні магніти. Питання про можливу фахову шкідливість магнітних полів могло виникнути тільки в ХХ сторіччі, коли розвиток електротехніки призвів до створення значних магнітних аномалій на підприємствах і навіть в побуті. У людей, що піддавалися тривалому впливу магнітних полів (руки знаходилися в полі напруженістю 350-3500 Е, а голова - не більше 150-250 Е) протягом 20-60% робочого часу, частіше всього відзначалися відхилення з боку нервової і серцево-судинної системи.

Неврологічні відхилення характеризувалися виникненням головного болю (в другій половині дня і після роботи), хворобливим відчуттям в області серця, стомлюваністю, запамороченням, зниженням і нестійкістю апетиту, безсонням, підвищенням потоутворення та появою відчуття сверблячки і пекучого болю на руках. При дослідженні електроенцефалограм (ЕЕГ) у таких людей виявилася схильність до переваги процесу гальмування в головному мозку, що виявлялося повільними хвилями на ЕЕГ.

Неприємні відчуття в області серця характерні для 19-30% обстежених. В 10-40% випадків виявляли зміну звучності серцевих тонів. Зменшення частоти серцебиття - брадикардія (гр. брадіс -гальмування, зменшення) відзначалася в 5-40% обстежених. Таке явище зустрічалося тим частіше, чим більш інтенсивнішим було магнітне поле у виробництві. В 30-40% осіб виявлено зниження максимального артеріального тиску на 10-18 мм. Цікаво, що рівень захворюваності гіпертонічною хворобою у працюючих в магнітному полі нижче, чим в середньому по Україні, СНД.

У людей, що працюють в магнітних полях, спостерігали підвищення вмісту в крові гамма-глобулінів, зниження нуклеїнових кислот і деяких ферментів, зменшувалася кількість лейкоцитів і швидкість реакції осідання еритроцитів (РОЕ). На руках 35-40% робітників виявляються своєрідні судинно-вегетативні порушення. Руки на відчуття були теплими, ніби тільки що вийняті з гарячої води. Шкіра і надшкірножирова клітковина нерідко були злегка отічними. Іноді спостерігалася тонка шкіра на долонях, майже повна відсутність її малюнка. Помічено деяке зменшення рухливості у міжфалангових суглобах. Болюча чутливість часто була зниженою. Крім магнітного у природі, виробництві та побуті досить поширені електричні поля.

Питання

1. Що е джерелом магнітного поля?

2. Чим воно небезпечне?

3. Як впливає магнітне поле на організм?

4. Що таке сонячна активність, чим вона небезпечна?

6.7.3 Електричне поле
6.7.4. Блискавконебезпечність
6.7.5. Геопатогенні території
6.7.6. Комп'ютер і безпека людини
6.7.6.1. Правила безпеки при роботі з комп'ютером
РОЗДІЛ 7. СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ НЕБЕЗПЕКИ
7.1. Безпека нації
7.2. Війна - крайній прояв соціальної небезпеки
7.3. Тероризм
7.4. Соціально небезпечні вірусні інфекції людини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru