Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 7.9. Психічна безпека

Головною причиною будь-якого конфлікту є психічна діяльність людини, її нервова неврівноваженість. Формування людської психіки, особистості починається з моменту народження. Думки, погляди, переконання, смаки, звички і навіть помилки та хиби належать не тільки окремій людині, а і суспільству. Звички, спосіб життя формуються завдяки наслідуванню когось або запозичаються готовими у вигляді певних суспільних настанов, традицій. "Людина, як ковбаса - чим її начинять, з тим вона і ходить..." - казав Кузьма Прутков. Сучасні засоби масової інформації - основне джерело формування особистості.

Здавна відомо, що на психіку людини впливають кольори, звуки, запахи, відчуття, які є базисом певної групи рефлексів, а вони - основа нашої діяльності. Чередування звуків, кольорів у певній послідовності можуть звеличити, перетворити людину на генія, або навпаки - знищити, перетворити на біоробота. Так впливає наприклад сучасна "металева, важка" музика, особливо на молоду людину, підлітка з нестійкою психікою. Музикою, строкатим незвичайним вбранням, картинами, скульптурами впливали на психіку людей давньоєгипетські жреці. У третьому столітті до нашої ери у Греції, Римі музикою та співами лікували божевільних. Майстри японської системи кіай-дзюцу знають спеціальні крики певної тональності, які використовують як бойові. Є "воскрешаючі", що відновлюють серцеву діяльність та дихання, є і "вбиваючі" - здатні паралізувати людину. В сучасних японських школах для поліпшення психічної атмосфери обов'язково використовують тиху класичну музику. В результаті збільшується зосередженість, поліпшується пам'ять та оцінки.

У російському інституті комп'ютерних психотехнологій розроблена методика впливу на підсвідомість людини. Встановлено, що для кожної етнічної групи населення, залежно від статі, вікового цензу можна розробити програми, які можуть навіювати, програмувати певні хвороби, або зцілювати від них, можуть викликати любов або огиду до окремих людей, або цілих груп населення, народностей.

В Японії, після перегляду мультфільму, створеного сектою Аум-Сенрікьо, біля 800 дітей потрапило до лікарень з приступом епілепсії. Так звана "просунута еліта", яка володіє тонкими технологіями впливу на психіку населення, може примусити його любити або ненавидіти, вмирати або виліковуватися. Це методи використання психотронної зброї. Найефективніше такі технології впливають на людей з нестійкою психікою, з низькою культурою, нестійкими формами поведінки. На людей освічених, зі здоровою психікою вони не діють.

На цьому засновані майже всі релігії, секти. Зокрема і секти "Біле братство" в Україні., Аум Сенрікьо в Японії. Різновидом такого впливу є телепрограмування, телеатаки за допомогою телесеріалів, які виробляють у телеглядачів умовні рефлекси, які включають певний тип поведінки. Встановлено, що перед настанням заданого часу перегляду серіалу глядачі перебувають у передстартовому стані (як спортсмени), коли збільшується викид гормонів стресу, зросту, які підвищують тиск крові, швидкість серцебиття, звужують кровоносні судини. В процесі перегляду індекс напруження складає 190200, а перед цим - 300-320 (норма 65-150), серцебиття, тиск крові зменшуються, пульс уповільнюється, судини розширюються.

Телесеріали прив'язують до себе глядачів, програмують їх свідомість. Вони для багатьох, як їжа для собаки, годування якої відбувається в суворо призначений час (експерименти І.П. Павлова).

Ще в 70-ті рр. ХХ ст. було встановлено, що мирні, побутові телесеріали зменшують виділення катехоламінів (гормони стресу), а ворожі - бойовики, трілери - різко збільшують. Благородні вчинки підвищують рівень імуноглобулінів, які підсилюють захисні сили організму.

Психологи вважають, що психічна заразливість обертається у сучасному світі кривавим, жорстоким криміналом, сприяють виникненню негативних проявів суспільної поведінки - наркоманії, пияцтво, бродяжництво, проституція. А це шлях до загибелі людської особистості. Загальний психічний стан суспільства впливає на його фізичний стан - стан здоров'я, розвиток виробництва, рівень культури, освіченості, а отже на стабільність, конфліктність.

У виникненні будь якого конфлікту - від сімейного до міжнародного значення певну роль має дезінформація - інформаційна небезпека, коли перекручуються навмисно спотворюються факти. Великою небезпекою є скерована економічна диверсія - штучне зниження курсу будь-якої національної валюти, економічне пограбування нації - вивіз за безцінь природних, національних багатств. За допомогою економічних важелів більш розвинені країни впливають на політику, розвиток менш розвинених країн. Давно відомо, що природні ресурси, корисні копалини дуже обмежені. Тому деякі країни, так звані економічно розвинуті, живуть за рахунок інших, завозячи з них потрібну сировину. Велику небезпеку складають соціальні проблеми, які тісно пов'язані з економічними. Перед усім це низький освітньо-культурний рівень, з-за чого розвивається п'янство, алкоголізм, тютюнопаління, парафілії, проституція, бродяжництво, суїцид - самовбивство. Всі ці явища тісно пов'язані

Питання

1. Що є основою психічної безпеки?

2. Які існують засоби впливу на психіку людини?

3. Як впливають інформаційні психотехнології на психіку людини, чим вони небезпечні?

7.10. Парафілії
7.11. Проституція
7.12. Вандалізм, ефекти особи та натовпу
РОЗДІЛ 8. НЕБЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ В ПРИРОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ
8.1. Стан довкілля і безпека людини
8.2. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі
8.3. Основи екологічної безпеки
РОЗДІЛ 9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ
9.1. Класифікація та загальні характеристики надзвичайних ситуацій
9.2. Антропогенні небезпеки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru