Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 7.10. Парафілії

Це незвичайні дії або образи, які необхідні певним людям для досягнення певної мети, зокрема сексуального задоволення. Вперше цей термін використав у 1934 році американський психіатр Б. Корлмен. Парафілія - це нетипова сексуальна поведінка, яка може проявитися у нормальних людей, але частіше у осіб зі зміненою психікою, а отже і поведінкою. Парафілія, або девіація (відхилення) сексуальної поведінки - гомосексуалізм (жіночий, який проявляється частіше, ніж чоловічий), фетишизм, трансвестизм, транссексуалізм, вуайєризм, мазохізм, садизм. Ці психічні відхилення, за даними американських психологів, характерні для 10% людей, які можуть бути небезпечними для оточуючих.

Фетишизм (фр. - поклоніння чомусь) - досягнення сексуального збудження при спостереженні певного предмета - деталі інтимного туалету. Наприклад, білизни (фетиш). Іноді такий ефект наступає при спостереженні крові або мертвого тіла. Трансвестизм - бажання чоловіка, дуже рідко жінки, переодягатися в одяг протилежної статі, щоб досягти статевого збудження. Це психічне явище слід відрізняти від транссексуалізма - бажання змінити власну стать. Вуайєризм - характерний для молодих чоловіків, підлітків, дівчат, коли вони отримують сексуальне задоволення від спостереження за сексуальною активністю інших людей, за голими тілами. У дорослих чоловіків, жінок ці психічні явища зникають. При ранньому статевому розвитку іноді виникає бажання спостерігати за статевими актами тварин - зоофілія, яка може переходити у статевий акт з домашніми тваринами. Зоофілія може супроводжуватися садизмом. Соціально надзвичайно небезпечними є мазохізм, садизм, некрофілія, педофілія. Мазохізм - дії партнера, які викликають задоволення від болю, приниження. Садизм - дії, які викликають задоволення від болю, страждань іншої людини для отримання сексуального задоволення. З-за цього може статися навіть сексуальне вбивство. Сексуальне вбивство - це крайній прояв садизму, який іноді не супроводжується сексуальними діями, зґвалтуванням, але доставляє садисту задоволення. Некрофілія (гр. некрос - труп, філео - любити) - статеве тяжіння до трупу, скоєння з ним статевого акту. Педофілія (гр. педос - дитина) - сексуальне тяжіння до дітей і скоєння з ними статевого акту. Таке збочення характерне для літніх чоловіків.

Медична, кримінальна статистика свідчать, що лікування вище вказаних психічних відхилень мало ефективне. Причиною цих психічних відхилень, збочень є важка спадковість, часті психічні розлади (нестійка психіка), наявність психосексуальної або фізичної травми, наявність характерних особливостей - високий рівень невротизації, низький рівень самооцінки в сексуальному, фізичному плані, зловживання наркотиками, алкоголем, тип темпераменту, спосіб виховання. Отже, слід знати основні ознаки та причини прояву цих соціально небезпечних дій, щоб зберегти життя, здоров'я.

Питання

1. Що таке парафілія, її причини?

2. Охарактеризуйте основні види парафілій.

3. В чому небезпека парафілій, девіацій?

7.11. Проституція

Назва у перекладі з латинської мови означає - виставляю для розпусти, безчещу. Це вид соціально зміненої поведінки, яка має метою збагачення. Такий вид поведінки існував у рабовласницькому суспільстві за 2-3 століття до нашої ери і набув широкого розповсюдження у Древньому Римі, Греції, де існували дома розпусти -лупанарії. Прояви проституції можна розглядати як форму паразитичного існування.

Небезпечним є розповсюдження різних хвороб, зокрема венеричних. Особливу відповідальність несуть особи, які залучають до цього виду діяльності підлітків. У більшості сучасних держав проституція заборонена на законодавчому рівні, бо з-за цього руйнується сім'я - клітинка суспільства. Отже, проституція - можлива причина розпаду суспільства. Проституція також є причиною венеричних хвороб - хвороб "любові", які до справжньої любові відношення не мають.

Ці хвороби - результат задоволення фізіологічних статтєвих потреб, часто невпорядкованих.Вважається, що саме з-за цього проституцію треба легалізувати. Але це суперечить багатовікової моралі, етики суспільства. Це сприятиме переходу людей до тваринного стану у цій важливій сфері людських стосунків. Слід підкреслити, що тільки для людини є характерним майже неперервні статтєві стосунки. У тваринному світі вони строго регламентовані природними умовами, циклами - гони у тварин.

Всі соціальні небезпеки мають підгрунтя, джерела. Перед усім це незадовільний матеріальний стан та умови проживання - безробіття, з яким пов'язані страйки, повстання, революції, а з ними - тероризм та вандалізм. Цьому сприяють низька освіченість, культура, які є основою конфліктів на міжнаціональному, етнічному, расовому, релігійному грунті. Крім соціального підгрунтя таких дій можуть бути і психічні, наприклад з-за неадекватної самооцінки, коли людина прагне того, чого вона досягти ніколи не зможе з-за певних конституційних, психічних можливостей. Ці риси можуть стати причиною самогубства - суїциду. Найбільш небезпечними соціальними явищами є тероризм та вандалізм.

Питання

1. Що таке проституція, її причини?

2. Чим небезпечне це явище?

3. Чому в більшості країн світу проституція заборонена?

4. Які хвороби є супутниками проституції?

7.11. Проституція
7.12. Вандалізм, ефекти особи та натовпу
РОЗДІЛ 8. НЕБЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ В ПРИРОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ
8.1. Стан довкілля і безпека людини
8.2. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі
8.3. Основи екологічної безпеки
РОЗДІЛ 9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ
9.1. Класифікація та загальні характеристики надзвичайних ситуацій
9.2. Антропогенні небезпеки
9.3. Техногенні аварії та катастрофи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru