Безпека життєдіяльності людини та суспільства - Мягченко О.П. - 7.12. Вандалізм, ефекти особи та натовпу

Слово "Вандалізм" походить від назви древнього германського племені вандалів, яке в 455 р. зруйнувало та пограбувало Рим, знищивши цінні пам'ятки античної культури. Вандалізм - знищення культурних та матеріальних цінностей і часто він пов'язаний з тероризмом. Тепер сучасні вандали руйнують з-за наживи пам'ятники на кладовищах, пам'ятки культури з-за низького освітнього, культурного рівнів.

Існують випадки "культурного" вандалізму - навмисне знищення історичних цінностей мистецтва - напевне не від багатства розуму, а скоріше як результат психічного відхилення. Часто вандалізм характерний не тільки для окремої людини, а і для великої їх кількості - натовпу.

Натовп - велика, неструктурована кількість людей, яка існує досить короткий час. Психологічні закономірності поведінки людей - елементів натовпу, мало залежать від освітнього, культурного рівня. У натовпі люди розміщуються, як правило, дуже щільно на невеликій площі, у безпосередній близькості. Це дає їм можливість підтримувати між собою зоровий і слуховий контакти, що необхідно для формування натовпу. Через це натовп живе єдиним настроєм, швидко змінюючи характер і спрямованість дій. Психіка людини у натовпі швидкозмінна і нестійка, що може привести до трагічних наслідків. Особистість ніби розчиняється, нівелюється, тому натовп "глухий" до інтересів окремої особистості. Саме тому у натовпі часто гинуть люди. З-за цього натовп - одне з найнебезпечніших місць перебування окремої людини.

У натовпі люди однаково відчувають, думають і схильні до однакових рішень та вчинків - виникає "колективна душа", яка владна і авторитетна. Якщо юрба людей мчиться прямо на вас, постарайтеся відступити, пригорнутися до стіни і пропустити основну юрбу, а якщо це неможливо, намагайтеся рухатися з тією ж швидкістю, що і юрба, тоді вас не звалять і не затопчуть. Якщо ви упали, постарайтеся зібратися в грудку і захистити руками голову.

Людина в натовпі позбавлена самобутності і незалежності, її дії, поведінка визначаються підсвідомістю з-за чого домінують природженні рефлекси - інстинкти і перед усім - самозбереження. У натовпі люди безвідповідальні, і в багатьох з них домінують почуття безкарності. Через домінування підсвідомості спрощується інтелект, посилюються емоції, почуття, переживання з-за чого дії натовпу спонтанні. Важливим у ньому є оратор-лідер, якому він підкоряється. Але і лідер повинен діяти так, як того бажає більшість натовпу.

Для натовпу характерний ефект навіювання і зараження. Навіювання - спосіб психічного підсвідомого впливу на людину, або на весь натовп. При навіюванні людина, як правило, сприймає інформацію на віру, без критичного аналізу. Зігмунд Фрейд вважав, що феномен натовпу завжди з'являвся з появою ватажка, лідера. Він має у натовпі великий авторитет і сприяє навіюванню та зараженню великої маси людей своїми ідеями, гаслами.

Зараження - це мимовільна, спонтанна передача емоційного стану від однієї людини до іншої. Виникає так звана циркуляторна реакція - коли навіювання підсилюється певними емоціями. Припам'ятайте відомий вислів - хліба та видовищ, за допомогою яких можна керувати. Отже, натовп небезпечний своєю некерованістю, несподіваністю вчинків та неперадбаченими діями, які майже завжди супроводжуються погромами, великими матеріальними втратами, людськими жертвами. Але, знаючи психологію натовпу, ним можна управляти.

Питання

1. Що таке вандалізм, в чому його причини?

2. Що таке натовп, чому він небезпечний?

3. Які ознаки натовпу?

4. Як захиститися від психічних, фізичних впливів натовпу?

5. В чому небезпека навіювання?

6. Що таке циркуляторна реакція?

РОЗДІЛ 8. НЕБЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ В ПРИРОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ
8.1. Стан довкілля і безпека людини
8.2. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі
8.3. Основи екологічної безпеки
РОЗДІЛ 9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ
9.1. Класифікація та загальні характеристики надзвичайних ситуацій
9.2. Антропогенні небезпеки
9.3. Техногенні аварії та катастрофи
9.4. Природні небезпеки та людина
9.4.1. Стихійні лиха
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru