Всесвітня історія - Гончар Б.М. - Угорщина

Ще під час визволення Угорщини радянськими військами наприкінці 1944 р. був сформований коаліційний уряд Угорського національного фронту незалежності, який складався з комуністів, соціал-демократів і представників Партії дрібних сільських господарів (ПДСГ), яка мала перевагу в керівництві уряду. Розпочалися соціально-демократичні перетворення. 1 лютого 1946 р. в Угорщині була скасована монархія і проголошена республіка. Поступово за підтримки сталінського керівництва СРСР ініціатива переходила до лівих партій. Вони отримали більшість на парламентських виборах 1947 р. і в 1948 р. об'єдналися в Угорську партію трудящих (УПТ) на чолі з М. Ракоші, а також створили Угорський народний фронт. До 1949 р. було націоналізовано 90 % промисловості, фінанси, значну частину торгівлі, розпочалася кооперація на селі. У серпні 1949 р. Угорщину проголошено Народною Республікою (УНР), що було закріплено в Конституції УНР. У країні розгорнулося будівництво соціалізму за радянським зразком із п'ятирічними планами розвитку, репресивними методами розправи з опонентами тоталітарного режиму.

У1953-1956 рр. у вищих ешелонах влади точилася жорстока політична боротьба між лідером УПТ М. Ракоші - пристрасним прибічником сталінських методів адміністративно-командного керівництва, та головою уряду І. Надєм, який намагався демократизувати угорське суспільство. Ракоші та його оточення виступали за прискорення індустріалізації та колективізації, посилення репресій тощо; поступово створювався культ Ракоші. Він та його прихильники виступили проти рішень XX з'їзду КПРС, який засудив культ особи Сталіна. їм вдалося у 1955 р. звільнити з поста прем'єр-міністра і виключити з УПТ Надя. Боротьба всередині партії перейшла у протистояння в суспільстві.

У країні активізувався опозиційний рух, рушійною силою якого стала творча інтелігенція. 23 жовтня 1956 р. у Будапешті відбулася масова студентська демонстрація, яку підтримали трудящі столиці. Кількість демонстрантів досягла 200 тис. осіб. Спроба органів державної безпеки розправитися з виступами викликала найбільше серед соціалістичних країн повстання - справжню народну революцію проти прорадянського тоталітарного режиму. Повсталих підтримав новий уряд І. Надя, заявивши про вихід Угорщини з ОВД, радянські війська були виведені зі столиці. В результаті повстання запалало з новою силою: розпочалися розгром партійних комітетів" органів державної безпеки, розправа з їхніми працівниками.

За цих умов у м. Сольнок утворився паралельний уряд на чолі з Я. Кадаром, який знову "запросив" до країни радянські війська. Повсталих підтримала міжнародна громадськість - Генеральна Асамблея ООН, яка у листопаді 1956 р. вимагала від СРСР припинити агресію. Проте повстання, яке тривало до 6 листопада, було жорстоко придушено радянськими військами: понад 3 тис. осіб загинуло, 500 страчено, майже 30 тис. засуджено. Значними були й втрати радянських військ: 720 загиблих, 1540 поранених. Надь та його найближчі прибічники, що знайшли притулок у посольстві Югославії, яка рішучо засудила воєнну акцію СРСР, були звідти виманені, засуджені й у 1958 р. страчені (у 1989 р. І. Надя виправдано за відсутністю у його діях складу злочину). На десятиліття в Угорщині запанував режим Кадара, який очолив комуністичну партію, що отримала нову назву- Угорська соціа-лістичнична робітнича партія (УСРП).

Однак і Я. Кадар був змушений піти на деякі ліберальні реформи у 1966-1970 рр.: згідно з новим виборчим законом допускалася наявність двох і більше кандидатів на одне місце у виборних органах влади (1966); економічна реформа 1968 р. передбачала переважно економічні методи управління господарством, розширювалися права підприємств, підвищився життєвий рівень населення. Режим Кадара був най ліберал ьнішим серед соціалістичних країн Східної Європи. Однак до середини 80-х років в УНР були вичерпані ресурси інтенсивного розвитку, швидко зростала зовнішня заборгованість країни (з 8 млрд дол. у 1986 р. до 20 млрд у 1989 р.), неодноразово підвищувалися ціни, скорочувалася заробітна плата тощо, що посилило критичний настрій угорської громадськості, яка вимагала рішучих перетворень в економічному й політичному житті суспільства.

Демократичні перетворення розпочалися в Угорщині у 1988 р., коли конференція УСРП критично оцінила свою діяльність і визнала за необхідне проведення реформ. Я. Кадар, який впродовж трьох десятиріч очолював партію, поступився своїм постом. УСРП у 1989 р. саморозпустилася і проголосила створення нової Угорської соціалістичної партії (УСП), яка поряд з іншими включилася в боротьбу за місця в новому парламенті. На виборах до парламенту в березні - квітні 1990 р. переміг опозиційний УСП Угорський демократичний форум. Його лідер Й. Анталл став головою уряду, а вільний демократ А. Гьонц - президентом. У 1991 р. з країни були виведені радянські війська. Мирним шляхом фактично відбулася революція "згори". Однак демократи не змогли за короткий час вирішити наболілі проблеми угорського суспільства і на виборах 1994 р. до влади знову прийшли ліві, які сформували уряд на чолі з Д. Хорном. Утім це не змінило ні внутрішньополітичного курсу країни, спрямованого на відбудову ринкової економіки і становлення громадянського демократичного суспільства, ні зовнішньої політики, головною метою якої була інтеграція в європейські, міжнародні структури.

Угорщина входить до Ради Європи, є членом ЄС, а у 1999 р. разом з Польщею і Чехією стала членом НАТО. Ця держава одна з перших визнала незалежність України і встановила з нею дипломатичні відносини. У червні 2000 р. Державні збори обрали президентом Угорщини письменника Ф. Мадла. У серпні 2000 р. угорці урочисто святкували тисячоліття державності. За підсумками парламентських виборів 2002 р. до влади прийшов коаліційний уряд соціалістів та вільних демократів. У травні 2004 р. Угорщина стала членом ЄС.

У середині 2004 р. в країні виникла урядова криза, в результаті якої у відставку пішов попередній прем'єр-міністр Петер Медьєші, а на його місце Угорська соціалістична партія обрала міністра у справах молоді та спорту, мультимільйонера Ференца Дюрчаня. Криза в правлячій коаліції соціалістів і вільних демократів була пов'язана перш за все з накопиченими фінансово-економічними проблемами, що включали великий бюджетний дефіцит (майже 6 % у 2003 р.), завищений курс національної валюти, небачене зростання внутрішньої та зовнішньої заборгованості (понад 5 млрд дол. США). Впливаючи на соціальну сферу, ці проблеми спричинювали невдоволення населення. В 2005 р. президентом Угорщини був обраний Ласло Шойом. У квітні 2006 р. в країні відбулися чергові парламентські вибори в однопалатні Державні збори (386 місць), на яких перемогла Угорська соціалістична партія (190 місць) та її союзник з урядової коаліції (18 місць). їх суперник - Угорська громадянська партія отримала 141 місце.

Румунія
Болгарія
Югославія (Сербія, Словенія, Хорватія, Чорногорія, Боснія та Герцеговина, Македонія)
Революції у країнах Східної Європи кінця 80-х років
Країни Південно-Східної Азії після другої світової війни
Ліквідація колоніалізму в країнах Азії та Африки. Розвиток незалежних держав
Країни Латинської Америки
Міжнародні відносини (50-ті роки XX ст. - початок XXI ст.)
Спроба повороту від "холодної війни" до співробітництва
Закінчення "холодної війни". Міжнародні відносини наприкінці XX - на початку XXI ст.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru