Основи охорони праці - Атаманчук П.С. - ІІІ. Теоретичні відомості

Мета роботи: сформувати навички практичних дій на випадок виникнення НЗ, вивчити способи виготовлення засобів захисту органів дихання та порядок їх використання, а також алгоритм дій під час проведення рятувальних та невідкладних робіт

І. Цільова програма

№ з/п

Змістово-методичні орієнтири навчання

Рівень знань

Початковий

Кінцевий

Змістові

1.

Надзвичайна ситуація. Ознаки та види НС

ПОЗ

П

2.

Проведення рятувальних та інших невідкладних робіт

ПОЗ

Н

Компетентнісно-світоглядні

3.

Порядок організації заходів безпеки на випадок НС

РО

У

4.

Використання засобів індивідуального захисту (протигаз, респіратор)

НС

Н

ІІ. Підготовка до роботи

1. Повторити навчальний матеріал, що стосується проблем цивільної оборони, причин виникнення НС, засобів індивідуального захисту.

2. Діагностика початкового рівня знань:

1 (ПОЗ). Поясніть з погляду БЖД, що розуміють під надзвичайною ситуацією.

2 (РО). Назвіть основні відомі вам види НС та охарактеризуйте основні ознаки НС.

3 (РО). Опишіть конструкцію ватно-марлевої пов'язки.

4 (ЗЗ). Яка будова протигаза та респіратора.

5 (РО). Назвіть основні види засобів індивідуального захисту.

ІІІ. Теоретичні відомості

До повідомлень про НС мирного часу відносять: аварія на атомній станції; аварія на хімічно небезпечному об' єкті; землетрус; повінь; штормове попередження та інші.

До повідомлень про НС воєнного часу належать: повітряна тривога; відбій повітряної тривоги; радіаційна небезпека; хімічна тривога.

Почувши сигнал "Увага всім" необхідно увімкнути засоби зв'язку (радіоприймач, телевізор). Прослухати повідомлення необхідно виконати дії вказані під час повідомлення.

Основним засобом індивідуального захисту є фільтруючий протигаз. Протигази бувають декількох типів: ГП-4, ГП-5 (рис. 8.1, а), ГП-7 (ГП-7В). Для дітей і підлітків від 1,5 до 17 років використовуються інші типи - МД-1, МД-3, МД-4, ДП-6 (рис. 8.1, б), ПДФ-7. Кожен з протигазів має свої розміри. Визначення розміру протигаза (рис. 8.2) здійснюється за допомогою системи спеціальних вимірювань (висота та ширина обличчя, вертикальне і горизонтальне охоплення голови) з наступним використанням відповідних таблиць (таблиці 8.1-8.2).

Таблиця 8.1

Визначення розміру протигазу ГП-5

Результат вимірювання, см

Необхідний розмір

до 63,0

0

63,5-65,5

1

66,0-68,0

2

68,5-70,5

3

71 і більше

4

Так, наприклад протигаз ГП-5 (рис. 8.1, а) виготовляється п'яти розмірів (0, 1, 2, 3, 4). Для визначення розміру лицьової частини протигазу необхідно виміряти сантиметровою стрічкою вертикальне охоплення голови, що проходить по замкнутій лінії через маківку, щоки і підборіддя. Результат виміру округляється до 0,5 см і за таблицею 8.1 визначається розмір шолома-маски. Розмір дитячого протигаза (рис. 8.1, б) визначається за допомогою таблиці 8.2.

Таблиця 8.2

Показник

Розмір маски, см

1

2

3

4

5

Висота обличчя

до 77

77-85

85-92

92-99

92-99

Ширина обличчя

до 108

108-116

111-119

115-123

124-135

Крім фільтруючих протигазів використовуються ізолюючі протигази, наприклад, ІП-4 (рис. 8.2, в). ІП-4 (ІП-4м) складається з лицьової частини зі сполучною трубкою, регенеративного патрона ІП-4, дихального мішка та алюмінієвого каркаса. Принцип роботи ізолюючого протигаза заснований на проходженні видихуваного повітря через регенеративний патрон, у якому вуглекислота і волога, що видихається, взаємодіє з кисневмісною речовиною, у результаті чого виділяється кисень. Кисень, який виділяється, надходить у дихальний мішок і наповнює його до об'єму, необхідного для вдихання людини. Лицьова частина протигаза має 4 розміри (1, 2, 3, 4). Її підбір здійснюється за виміром вертикального охоплення голови: 1-й розмір - до 63,5 см, 2-й розмір - 64-67 см, 3-й розмір - 67,5-69,5 см, 4-й розмір - 70 см і більше.

На підприємствах промисловості для захисту органів дихання працюючих від СДОР у вигляді парів і газів широко використовуються протигазові респіратори РПГ-67, РУ-60М і РУ-60МУ. Респіратор РУ-60М зображений на рис. 8.3. Респіратори виготовляються трьох розмірів. Підбір здійснюється за розміром висоти обличчя - ріст 1 (до 109 мм), ріст 2 (109-119 мм), ріст 3 (119 мм і більше).

До найпростіших засобів захисту належать ватно-марлева пов 'язка (рис. 8.4, а) та протипилову тканинну маску (рис. 8.5, б).

Ватно-марлева пов 'язка є замінником респіратора і виготовляється самостійно з куска марлі довжиною 100 см і шириною 50 см. Послідовність дій під час виготовлення така (рис. 8.5): - розкласти марлю на столі - у середину марлі покласти вату розміром 30x20 см, товщиною біля 2 см - вільні кінці марлі з обох сторін згорнути по всій довжині шматка і закрити таким чином вату - прошити пов' язку - на кінцях марлі зробити розрізи довжиною 30-35 см (дві пари зав'язок) - накласти пов' язку на обличчя таким чином, щоб нижня частина пов'язки закрила низ підборіддя, а верхня закривала ніс і доходила до очних ям - нижні кінці зав' язують на темені, а верхні на потилиці за вухами - для захисту очей обов' язково одягнути окуляри від пилу.

Протипилова тканинна маска складається з корпуса, зшитого з 4-5 шарів тканини, і кріплення. У корпусі викроюються оглядові отвори, куди вставляються стекла. При відсутності зазначених засобів частковою мірою захисту може бути будь-який предмет з бавовняної тканини - хустка, рушник, згорнутий в кілька шарів, тощо. Евакуація населення (виведення, вивезення) у випадку виникнення НС проводиться організовано, у стислі терміни і починається не пізніше, ніж після 4 годин з моменту отримання відповідного розпорядження.

У випадку НС (землетрус, буревій, викид отруйних речовин, аварія на АЕС та ін.) велике значення для порятунку має дотримання необхідної послідовності дій у зазначених ситуаціях.

Землетруси: якщо перші поштовхи застали вас у будинку, то мешканці першого поверху повинні негайно взяти молодших дітей і з ними вибігти на вулицю, а мешканці вищих поверхів, повинні стати біля дверних і балконних проходів, пригорнути до себе дітей. Після припинення поштовхів негайно залишити приміщення (не користуватися ліфтами). Після перших поштовхів не заходити у будинок (можуть бути повторні поштовхи). Не користуватися запальничками, сірниками, свічками. Якщо перші поштовхи застали вас на вулиці, потрібно негайно відійти від будинків і споруд, високих парканів і стовпів - вони можуть зруйнуватися.

Буревій (шторм, смерч): після штормового попередження не виходити з приміщень; не підходити до вікон щоб не отримати поранення склом. Варто стати біля простінка, вийти у коридор; для захисту можна використати міцні меблі: письмовий стіл, шафу, парту. Не виходити на вулицю відразу після послаблення вітру (стихія може повторитися). Не торкатися обірваних дротів - вони можуть бути під напругою. Найбільш безпечними місцями є підвали, внутрішні приміщення перших поверхів цегельних будинків.

Викид отруйних речовин: якщо є можливість, треба надягнути протигаз і дістатися найближчого сховища, якщо такої змоги немає, потрібно виходити із зони зараження. При цьому одягнути головний убор, верхній одяг (краще плащ), взути гумові чоботи, рот і ніс прикрити ватно-марлевою пов'язкою, змоченою у воді або у 5 % розчині лимонної кислоти (при викиді аміаку), 2 % розчині питної соди (при викиді хлору) і рухатися до виходу. Якщо ви не почули, куди потрібно рухатися, варто йти у напрямку, перпендикулярному до руху вітру. Ні в якому разі не можна ховатися у підвали, яри. У випадку неможливості дістатися сховища або вийти з зони зараження, потрібно залишатися у будинку, але при цьому щільно закрити вікна, двері, димоходи, вентиляційні отвори; вхідні двері закрити щільною тканиною, щілини у вікнах заклеїти. При отруєнні, потрібно припинити будь-які пересування, обмежити рухи і пити у великій кількості теплий чай, молоко, потім - обов' язково звернутися лікаря.

Аварія на АЕС: якщо є можливість, необхідно надягнути респіратор (протигаз) і сховатися у захисній споруді. Якщо такої змоги немає, потрібно першочергово виконати такі дії: терміново закрити вікна, двері, кватирки, вентиляційні отвори, заклеїти щілини у вікнах; на вулицю виходити заборонено; приймати їжу тільки у закритих приміщеннях; руки мити з милом, рот полоскати 0,5 % розчином питної соди. При неможливості покинути забруднену зону впродовж перших семи днів. Щодня приймати по 1 пігулці йодистого калію, а за його відсутності - йодисту настоянку. Перед виходом з будинку необхідно одягатися так, як у випадку з викидом отруйних речовин. Після прибуття у безпечний район обов' язково пройти повну санітарну обробку.

IV. Технологія і техніка виконання експериментів

1. Розглянути основні практичні дії студентів у невоєнізованих формуваннях цивільної оборони навчального закладу на випадок виникнення НС.

2. Засвоїти техніку подання сигналів і послідовності дій під час оповіщення населення про загрозу виникнення НС (попереджувальний сигнал "Увага всім!").

3. Визначити тип виданого вам протигазу. За допомогою відповідних вимірювань визначити необхідний для вас розмір протигазу даного типу. Ваш розмір_.

4. Визначити тип виданого вам респіратора. За допомогою відповідних вимірювань визначити необхідний для вас розмір респіратора.

Ваш розмір_. Оволодіти послідовністю дій під час використання

ЗІЗ органів дихання.

5. Вивчити способи виготовлення найпростіших засобів захисту органів дихання та порядку їх використання. За вказівкою викладача виготовити ватно-марлеву пов'язки або протипилову тканинну маску. Визначити розмір необхідної для вас протипилової тканинної маски. Ваш розмір_.

6. Дослідити способи проведення евакуації в районах виникнення НС. Встановити алгоритм дій під час організації заходів безпеки в ході проведення рятувальних та інших невідкладних робіт. За вказівкою викладача скласти план евакуації та послідовність дій під час організації заходів безпеки при НС різного характеру.

IV. Технологія і техніка виконання експериментів
РОБОТА № 9. Визначення вмісту нітратів в продуктах харчування
І. Цільова програма
ІІ. Підготовка до роботи
ІІІ. Теоретичні відомості
ІV. Технологія і техніка виконання експериментів
РОБОТА № 10. Надання долікарської допомоги при виникненні надзвичайних ситуацій
І. Цільова програма
ІІ. Підготовка до роботи
ІІІ. Теоретичні відомості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru