Історія України - Кормич Л.І. - СТВОРЕННЯ УЛУСУ ЗОЛОТОЇ ОРДИ

Короткий зміст:

Крим в XIII-XIV ст. Створення улусу Золотої Орди. Генуезькі і венеціанські колонії в Криму. Виникнення Кримського ханства. Розвиток феодалізму в Кримському ханстві в XVII-XVIII ст. Занепад Кримського ханства і завоювання його Росією. Основні проблеми:

Історія Криму—це переплетіння Сходу і Заходу, історія скіфів і греків, готів і половців, італійців і турок, татар і запорозьких козаків. На півострові збереглась неймовірна кількість нам ятників матеріальної культури різних епох. За кількістю і різноманітністю цих пам ятників Крим може бути своєрідною лабораторією для вивчення умов життя людини в різні періоди її існування. Та нас цікавить державність, яка з явилась на півострові на початку XIV ст. і проіснувала до кінця XVIII ст. —Кримське ханство. Це тим більш важливо, що воно впродовж всієї історії свого існування було тісно пов язане з Україною.

КРИМ В XIII-XIV СТОЛІТТЯХ

Кримський півострів поділяється на нагір'я, рівнину і півострів Керч. На береговій смузі і в гірських долинах Криму існувала дуже давня землеробська культура. Північна степова частина Криму з'єднана з чорноморськими степами тільки вузьким перешийком, тому вона була безпечним і в кліматичному відношенні сприятливим місцем для зимівок кочівників. Численні грецькі міста на узбережжі були тісно пов'язані торговельними відносинами з Середземним морем. А гирло

Дону було кінцевим пунктом великого караванного шляху, що йшов з монгольських степів і Хорезму через пониззя Волги до Азовського і Чорного морів. За самим своїм місцем розташування та природою Крим був покликаний слугувати торговельним портом для кочівників, що населяли чорноморські степи.

На час завоювання Криму татарами приморська частина півострова — Херсонес, Сугдея, або Судак, Боспор — знаходились під владою Візантії, а північна, степова частина належала половцям, які брали данину з грецьких міст і користувались їхніми гаванями для вивозу рабів і для придбання іноземних товарів. В гірській частині Криму було розташоване невелике князівство Готія, або Дорі, з центром на місці теперішнього Ескі-Ксрмен і з сильною фортецею Феодоро, або Мангуп-Кале. Готія знаходилась у васальній залежності від Візантії. Серед багатонаціонального населення цього князівства ще проживали залишки готів, але правляча династія була грецька, з роду трапезундських Комнснів.

СТВОРЕННЯ УЛУСУ ЗОЛОТОЇ ОРДИ

Татари неодноразово здійснювали походи в Крим і піддавали грецькі міста жорстокому розоренню. Але, як і половці, татари продовжували використовувати ці міста як гавані. Тобто тут татари продавали в рабство за кордон полонених і купували зброю, тканини та інші предмети першої необхідності. Поступово татарські феодали почали осідати на території Криму і захоплювати тут землі. Місцеве землеробське населення попало в кріпосну залежність від татарських феодалів. На їх землях в XIV ст. згадуються селяни та здольщики, які обробляли панську ріллю та виноградники. В інших випадках місцеве населення платило оброк продуктами сільського господарства. Серед феодальних родів, які раніше за інших осіли в Криму, найбільш могутнім був рід шірінських беїв.

Вже в XIII ст. в Криму намічається створення самостійного татарського улусу. В кінці століття тут пробував заснувати спадковий уділ хан Ногай.

В XIV ст. Кримом правили намісники золотоординських ханів. Вони були його васалами. Намісники користувались великою самостійністю. їм було дозволено вести війни, підписувати договори з іноземними державами і навіть чеканити власну монету. Столицею кримського намісництва був Солхат, або Старий Крим. Солхат був містом з жвавою торгівлею і багатонаціональним населенням. Окрім татар там жили українці, осетини і особливо багато вірменів. Збереглась мечеть, побудована ще золотоординським ханом Узбеком, і руїни інших будівель, що свідчать про багатство і значення міста.

ГЕНУЕЗЬКІ І ВЕНЕЦІАНСЬКІ КОЛОНІЇ В КРИМУ
ВИНИКНЕННЯ КРИМСЬКОГО ХАНСТВА
РОЗВИТОК ФЕОДАЛІЗМУ В КРИМСЬКОМУ ХАНСТВІ BXVII-XVIIIст.
ЗАНЕПАД КРИМСЬКОГО ХАНСТВА І ЗАВОЮВАННЯ ЙОГО РОСІЄЮ
Тема VII. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У СКЛАДІ ЛИТОВСЬКОГО КНЯЗІВСТВА І РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ. ФОРМУВАННЯ ШЛЯХТИ
ПОВТОРНЕ ЗАКРІПАЧЕННЯ СЕЛЯНСТВА
ПРИЧИНИ ПОЯВИ ТА ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ КОЗАКІВ. ТЕРИТОРІЯ ЇХ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ
ПЕРЕРОСТАННЯ КОЗАЦТВА В ОКРЕМИЙ СТАН УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ТА ЙОГО РОЛЬ У РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОСВІДОМОСТІ НАРОДУ УКРАЇНИ
Тема VIII. УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ XVII СТОЛІТТЯ. СТВОРЕННЯ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru