Історія України - Світлична В.В. - Проблеми економічного будівництва. Невирішеність соціальних питань

В економіці не накопичено необхідного потенціалу для економічного зростання. Не забезпечено зміцнення фінансової системи держави

- пери і за все, фінансів підприємств і організацій, підвищення загальної конкурентоспроможності, структурного оновлення економіки. У критичному стані перебуває аграрний сектор. Спостерігається низька рентабельність промисловості та інших галузей економіки.

Небезпечними стали структурні деформації, які були притаманні українській економіці ще за часів адміністративно-командної системи. Тривала тенденція до скорочення питомої ваги галузей, що виробляють продукцію інвестиційного призначення (машинобудування та будівельні матеріали), майже у 8 разів скоротилася питома вага легкої промисловості. Водночас продовжувала зростати частка найбільш енергомістких та екологічно шкідливих галузей (паливно-енергетичної, металургійної, хімічної).

Тривалий спад виробництва унеможливив досягнення відчутних зрушень у соціальній політиці. Значне розшарування населення за рівнем доходів, штучне заниження вартості робочої сили (як і низький рівень соціальних витрат) переросли в один із головних чинників, які стримували розширення внутрішнього ринку, технологічне оновлення виробництва. Невирішеність соціальних питань та зубожіння значної частини населення, простої значної частки виробництва й відповідно приховане та зареєстроване безробіття, загострення демографічної ситуації, стагнація медицини, сфери послуг, освіти, науки та культури, високий рівень корупції та злочинності - все це доводить: соціально-економічна ситуація в країні є складною.

До жовтня 2008 р. економіка України розвивалася високими темпами, які, однак, супроводжувалися високим інфляційним тиском. Так, середньорічні темпи приросту ВВП у 2005-2008 роках становили 4,8%. При цьому споживча інфляція у цей період зростала набагато швидше - у середньому на 15,2%. Крім того, макроекономічне середовище розвивалося нестабільно - темпи економічного зростання та рівень інфляції значно коливалися.

Головним фактором розвитку економіки до жовтня 2008 р. були сприятливі зовнішні умови. Зростання світових цін на ринку металів було основним фактором розвитку промисловості України. Одним із найважливіших факторів цінової конкурентоспроможності українського експорту були нижчі ціни на імпортований газ порівняно з європейськими та нижчі витрати на оплату праці.

Починаючи з другої половини 2005 р., коли економіка України була визнана економікою ринкового типу, потоки капіталу в країну різко зросли. Це призвело до суттєвого тиску на зміцнення обмінного курсу гривні при погіршенні сальдо поточного рахунку. Національний банк України з метою підтримання цінової конкурентоспроможності змушений був утримувати обмінний курс гривні до долара США на стабільному рівні.

Активні залучення банків на іноземних ринках капіталу та висока інфляція на світових ринках товарів призвели до різкого зростання кредитного портфеля та посилення валютних дисбалансів.

На цьому тлі м'яка фіскальна політика, орієнтована загалом на поточні витрати замість капітальних, була додатковим дестабілізаційним та інфляційним фактором. Унаслідок цього підвищення оплати праці значно перевищувало зростання продуктивності праці, що суттєво посилювало інфляційний тиск та погіршувало цінову конкурентоспроможність економіки.

Україна в умовах світової фінансової кризи

У жовтні 2008 р. світова фінансова й економічна криза відчутно позначилися на подіях в економіці та фінансовому ринках України. Несприятливі процеси на світових ринках оголили прорахунки в проведенні економічної політики впродовж останніх років.

За останні три роки перед кризою чотири рази змінювався Кабінет Міністрів, однак ці зміни майже не впливали на зміст економічної політики, який полягав переважно у стимулюванні внутрішнього споживчого попиту через форсоване підвищення заробітних плат, пенсій та інших соціальних стандартів. До того ж не були проведені дуже важливі для України структурні реформи, не відбулося реформування податкової системи, не врегульовані до економічного рівня ціни і тарифи, не вжито заходів щодо розвитку фондового ринку. В Україні не знайшлося політичної сили, яка могла б взяти на себе відповідальність за проведення непопулярних заходів.

Економіка України виявилася надзвичайно вразливою унаслідок:

- значної залежності від світових цін на сировинні товари, що зумовлено структурою економіки;

- "перегріву" економіки з 2005 року (зростання споживання суттєво перевищувало продуктивність праці);

- зростання дефіциту поточного рахунку та зовнішнього боргу;

- високої інфляції та погіршення конкурентоспроможності;

- практичної відсутності структурних реформ.

Україна в умовах світової фінансової кризи
Загальна характеристика соціальних зрушень в українському суспільстві
10.3. Духовне життя суспільства
10.4. Зовнішня політика України






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru