Культурологія - Безвершук Ж.О. - Тести

Аверроїзм — напрям у середньовічній філософії, засновником якого був арабський мислитель Ібн Рощд (XI ст.)- (Аверроес — латинізоване ім'я Ібн Рошда) А, розробляв ідею вічності світу, смертності душі, теорію "двоїстої істини" (за якою істинне у філософії може бути хибним у теології, та навпаки), протиставляв знання вірі, філософію — теології.

"Десять зол" — класифікація важких злочинів, що сформувалася в Китаї у кримінальному праві на основі конфуціанства. Першими називалися змова, заколот, бунт, зрада, потім — непослух, непокора і неправедність, велика непоштивість і велика зневага. Завершував перелік інцест.

"Китайські церемонії" — канонізовані норми та стереотипи поведінки кожної людини залежно від місця її у соціально-чиновній ієрархії, які сформувалися у середньовічному Китаї. Суворо фіксовані та обов'язкові правила поведінки були на кожен випадок життя. Детальне зведення цих правил зовнішньої поштивості та церемоніалу — у трактаті Лі-цзи. Це стислий виклад конфуціанських норм, які мали обов'язкову силу понад 2 тис. років. Усі записані у цьому обряднику правила мали виконуватися з тим більшою ретельністю, чим вищий суспільний стан представляла людина. Поділ на верхівку і низи мав у Китаї певну своєрідність: його критерієм було не походження і багатство, а знання і доброчинність.

Медресе (з араб. — місце навчання) -середня релігійна мусульманська школа в країнах, де сповідується іслам. М. виникла в IX — на початку X ст. на території Ірану.

Мечеть (з араб. — місце поклоніння) — культова споруда у мусульман. Серед різних типів М. найбільш поширені так званий дворовий тип (відкритий прямокутний двір, обнесений стінами і галереями) та тип купольної споруди. Поруч з М. зазвичай ставлять мінарети. Чимало середньовічних М. — видатні пам'ятки архітектури: М. у Кордові (VIII—X ст.), Калян у Бухарі (початок XVI ст.) та ін.

Мінарет (араб.) — вежоподібна споруда при мечеті, яка слугує для скликання мусульман на молитву. М. бувають круглими, багатокутними чи прямокутними в плані, як правило, звужуються догори, іноді поділені на яруси.

Тадж-Махал — мавзолей султана Шах-Джахана та його дружини Мумтаз-і-Махал, споруджений у першій половині XVII ст.; видатна пам'ятка архітектури Індії періоду династії Великих Моголів; вишукана п'яти-купольна біломармурова споруда з мозаїкою з кольорових камінців. Гробниці в ній обнесені ажурними мармуровими ґратами. До ансамблю гробниці входять чотири мінарети і сад.

Тести

1. Якому арабському мислителю належить вчення про "двоїсту істину": а) Ібн-Сіну; б) Аль-Біруні; в) Ібн Рошду (Аверроесу)?

2. Чому в арабській культурі для прикрашання мусульманських храмів як ізсередини, так і ззовні, посуду, коштовних тканин, зброї використовували такий мистецький прийом, як каліграфія: а) каліграфією можна зробити різні візерунки; б) заборонялося зображувати людей і тварин, а можна було тільки орнамент; в) мусульмани найбільше вшановували Слово Боже, тому його і зображували?

3. Які основні елементи арабо-ісламської архітектури: а) підковоподібна (мавританська) та цибулиноподібна арки і своєрідні сталактитні форми склепінь; стіни вкриті чітким орнаментом із використанням геометричних і рослинних мотивів; б) прямі форми без декору; в) запозичені у європейських народів?

4. Навіщо імператори з династії Тан запрошували навесні до саду музикантів, щоб ті грали ніжні та вишкані мелодії: а) щоб "потішити слух квітів"; б) щоб підкреслити, що вони небайдужі до краси і гармонії; в) так було заведено?

5. Що відкривало "шлях нагору" у китайському суспільстві: а) походження і багатство; б) грамотність знання і доброчинність; в) життя за ритуалом?

6. Індуїзм і буддизм однаково орієнтують людину: а) на порятунок від сансари (нових народжень), ненасильницький опір і пасивність, незавдання шкоди живому; б) на боротьбу зі злом у житті та активний захист економічних і громадянських прав.

Розділ 8 ВІДРОДЖЕННЯ
8.1. Італійський Ренесанс
Треченто — зародження нової культури
Кватроченто — рання зрілість Відродження
Чинквеченто — художні шедеври доби і криза гуманістичних ідеалів
8.2. Північне Відродження
Словник
Тести
Розділ 9 НОВИЙ ЧАС
9.1. Реформація та її вплив на культуру
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru