Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ХАНЕНКО Михайло Степанович

Гетьман Правобережної України 1670—1674 рр.

Роки народження і смерті невідомі. За родинними переказами, його батько Степан Ханенко ще на початку XVII ст. служив у Запорозькому війську і потрапив до татарської неволі (прізвище Ханенко також татарського походження). З полону його викупив польський староста, й Степан одружився з його дочкою. Майбутній гетьман був старшим сином у родині. Впродовж 10 років, починаючи з 1656, обіймав посаду українського полковника. Уперше його ім’я зустрічається в документах за 1659 р. серед козацької старшини, невдоволеної Переяславським договором Ю. Хмельницького з Москвою.

Гетьманування М. Ханенка припадає на роки Великої Руїни, яка настала після смерті Б. Хмельницького і тривала три десятиліття, до обрання гетьманом 1687 р. І. Мазепи. Першим претендентом на гетьманство Правобережної України був Петро Суховій, який виступив проти Дорошенка, проте зазнав нищівної поразки й утік на Запорожжя. Тоді з’явився новий претендент на булаву — Михайло Ханенко. Мріючи стати гетьманом Правобережжя, він шукав підтримки в польського уряду. Польська сторона пристала на згоду з Ханенком, який ішов на всілякі поступки. 8 вересня 1669 р. Уманський, Кальницький, Паволоцький і Корсунський полки зібралися на раду під Уманню й проголосили М. Ханенка гетьманом Правобережної України. Згодом неподалік від Умані новообраний гетьман та запорожці присягнули перед польським гетьманом Яном Собеським і князем Дмитром Вишневецьким на вірність і вічне підданство польському королеві, який зобов’язувався зберігати старі козацькі права й вольності. Від короля комісари привезли Ханенкові клейноди, прапор, литаври.

За допомогою Ханенка польська шляхта намагалася підкорити собі Правобережну Україну. Так між П. Дорошенком і М. Ханенком почалася війна за булаву, в якій він зазнав кількох поразок, і, втративши останню надію, 19 березня 1674 р. на Переяславській раді поклав булаву і бунчук перед російським боярином і воєводою та Лівобережним гетьманом І. Самойловичем, присягнувши на вірність Москві.

Останні шість років життя жив у Козельці, Лохвиці та Києві, займаючись політичними справами. В 1677—1678 рр. його було ув’язнено за зносини з Польщею. Незабаром після звільнення, 1680 р., помер.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Богдан (Зіновій) Михайлович
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ (Хмельниченко) Юрій Богданович
ЧОРНОВІЛ В’ячеслав Максимович
ШЕЛУХІН Сергій Павлович
ШРАГ Ілля Людвигович
ШУЛЬГІН Олександр Якович
ШУМСЬКИЙ Олександр Якович
ШУХЕВИЧ Степан Євгенович
Церковні діячі
АНТОНІЙ ПЕЧЕРСЬКИЙ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru